Acasă Actualitate -Terorism- scolar in judetul Neamt: copiii bolnavi de SIDA isi ameninta colegii...

-Terorism- scolar in judetul Neamt: copiii bolnavi de SIDA isi ameninta colegii de scoala cu transmiterea bolii

DISTRIBUIȚI

Inspectorul scolar general al judetului Neamt, Emil Creanga, a facut publica o informatie zguduitoare, conform careia, in unele scoli din judet, au fost semnalate -cazuri in care copiii infectati cu HIV, care au fost integrati in sistem, au ajuns sa se intepe in degete si sa-si ameninte colegii de clasa ca-i infecteaza, daca nu li se dau bani sau pachetelele cu mancare. Aceasta situatie a fost facuta cunoscuta la Ministerul Educatiei si Cercetarii, de unde s-a transmis recomandarea de trimitere a unor adrese catre comisiile care au dispus integrarea copiilor bolnavi de SIDA in invatamantul de masa. -Vom trimite adrese la comisiile care i-au adus in scoli, in care vom solicita ca acestor copii sa li se faca o reevaluare-, a mai declarat inspectorul general.

Pe de alta parte, Vasile Molan, secretar de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii, ne-a declarat: -Sub nici o forma, aceasta situatie nu trebuie privita ca un fenomen. Sunt cazuri izolate. Exista un program de integrare a acestor copii, care, daca este aplicat in fiecare judet asa cum trebuie, va preveni orice fel de astfel de cazuri izolate-.

De ani de zile, unul dintre -simbolurile nationale- ale Romaniei este imaginea copiiilor afectati de HIV/SIDA. S-au facut eforturi financiare, s-au creat tot felul de autoritati care sa controleze situatia, dar, cu toate acestea, lucrurile continua se se faca tot romaneste, de mantuiala. De exemplu, in procesul de integrare a acestor copii in societate, poate cea mai importanta etapa consta in frecventarea scolilor normale. Rolul hotarator in aceasta etapa il au unele comisii de specialitate, care analizeaza capacitatea de integrare a copilului in societate si, implicit, depisteaza factorii de risc implicati de acest demers. Trebuie recunoscut, totusi, ca acesti copii nevinovati pot, printr-un comportament deplasat, sa infesteze cu virusul ucigas alti si alti copii. Din nefericire, unele comisii de specialitate dau dovada de o incapacitate profesionala de-a dreptul criminala, atunci cand le permit sa frecventeze scoli normale. Asa se face ca, de exemplu, in judetul Neamt, s-a ajuns ca astfel de copii, care isi constientizeaza -stigmatul-, sa reactioneze amenintand elevi si profesori cu seringi infestate cu propriul sange. Este un fel de terorism infantil, in spatele caruia stau adultii din comisii si comitete.

Pentru un pachetel cu mancare sau bani de buzunar

Inspectorul scolar general al judetului Neamt, Emil Creanga, a anuntat ca mai multi copii bolnavi de SIDA sau infectati cu virusul HIV, din judetul Neamt, si-ar fi amenintat colegii sau profesorii ca le vor transmite boala intepandu-i cu ace, daca nu le vor fi satisfacute anumite pretentii. Conform acestuia, in unele scoli din judet, au fost semnalate cazuri in care elevi infectati HIV, inscrisi in clase cu copii sanatosi, si-ar fi amenintat colegii si profesorii ca ii vor intepa sau ii vor murdari cu sange in cazul in care acestia nu le vor da bani, pachetelele cu mancare sau alte lucruri marunte.

Inspectorul scolar general a evitat sa nominalizeze scolile in care s-au inregistrat astfel de cazuri, dar a anuntat ca va lua masura trimiterii spre reevaluare in fata comisiilor a copiilor infectati, care au astfel de tulburari de comportament. -Nu vreau sa nominalizez pentru a nu crea anumite tensiuni, dar s-a intamplat ca acesti copii infectati cu HIV, care au fost integrati in sistem, sa se intepe in degete si sa-si ameninte colegii de clasa ca-i infecteaza daca nu li se da nu stiu ce pachetel de mancare sau niste bani sau cine stie ce altceva. Acest lucru a creat deja probleme, pe care dorim sa le depasim cu delicatete-, a declarat profesorul Emil Creanga. Aceasta situatie a fost facuta cunoscuta la Ministerul Educatiei si Cercetarii, de unde s-a transmis recomandarea de trimitere a unor adrese catre comisiile care au dispus integrarea copiilor bolnavi de SIDA in invatamantul de masa. -Vom trimite adrese la comisiile care i-au adus in scoli, in care vom solicita ca acestor copii sa li se faca o reevaluare-, a mai declarat inspectorul general.

Masura ISJ Neamt a fost luata dupa ce parintii copiilor amenintati au solicitat conducerii acestei institutii rezolvarea urgenta a situatiei respective, speriati de perspectiva infectarii cu virusul HIV, dintr-o aparenta joaca.

O decizie radicala, nedorita, ar putea fi luata in sedintele cu parintii in care sa se hotarasca eliminarea din clase a acestor copii vitregiti ai sortii. Asistentii sociali spun ca ar fi o masura superficiala, cu efecte mult mai grave, in timp.

MEC cere aplicarea reala a programelor de integrare in societate a acestor copii

Pe de alta parte, Vasile Molan, secretar de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii, responsabil cu problemele invatamantului preuniversitar, ne-a declarat ca, -sub nici o forma, aceasta situatie nu trebuie privita ca un fenomen. Trebuie sa se tina cont ca fiecare astfel de copil reprezinta un caz separat, care trebuie analizat ca atare. De asemenea, mai cred ca fiecare scoala trebuie sa-si rezolve singura astfel de probleme. Apoi, exista un program de integrare a acestor copii, care daca este aplicat in fiecare judet asa cum trebuie, va preveni orice fel de astfel de cazuri izolate-.

Solutii

Pentru prevenirea unor astfel de cazuri si pentru o mai buna protectie a copiilor infestati cu HIV, am aflat ca, recent, principalele ONG-uri implicate in lupta anti-SIDA au solicitat autoritatilor, mai ales Ministerului Educatiei si Cercetarii, sa adopte reglementari legislative prin care institutiile de educatie preuniversitara sa fie obligate sa accepte in clase normale copii seropozitivi; cadrele didactice sa respecte dreptul la confidentialitate a acestor copii si sa nu dezvaluie statutul lor medical altor profesori, parintilor sau altor persoane; orele de educatie sanitara sa fie obligatorii, indiferent de ciclul de invatamant; toate clasele sa fie dotate cu truse medicale care sa cuprinda pansamente sterile, manusi de unica folosinta, leucoplast etc.; toate persoanele care nu respecta aceste prevederi sa fie trase la raspundere (financiar sau administrativ).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.