Acasă Actualitate Tonomatele au adus amenzi de 200.000 de euro în visteria mogulilor

Tonomatele au adus amenzi de 200.000 de euro în visteria mogulilor

DISTRIBUIȚI

„Ați mințit poporul, cu televizorul“ scandau cîndva românii scârbiți de valurile de știri diversioniste aruncate în eter de unica televiziune care, atunci își mai zicea și „Liberă”. Apoi, timpul a trecut, vremurile s-au schimbat și, încet, încet, în spațiul audio-vizual au început să se înghesuie posturile private, unul mai independent și mai echidistant decât celelalte. Toate au fost bune și frumoase atâta timp când noii veniți în această lume dinamică s-au mulțumit să facă ceea ce-i este dat oricărei forme de presă: să-și informeze „beneficiarii” cât mai corect și mai obiectiv cu putință. Dar, de câțiva ani buni încoace, micile ecrane fost luate cu asalt de tot soiul de indivizi, smardoi ai vorbelor care își zic formatori de opinie. De fapt și ei sunt tot niște oameni obișnuiți, cu nimic mai breji decât restul norodului pe care-l doresc țintuit în fotolii cu ochii beliți pe micile ecrane.

Totuși, mâna asta de indivizi se consideră un soi de conștiință a neamului, motiv pentru care își închipuie că poate să facă și mai ales să zică absolut orice. Până la urmă, e și ăsta un drept: deși mulți dintre ei se dau peste cap să ne demonstreze contrariul, Romania este, totuși, o țară normală unde libertatea de exprimare funcționează fără multe opreliști. Distinșii „analiști” uită însă unul dintre principile de bază ale democrației, și anume cel care spune că libertatea și drepturile mele se opresc acolo unde încalcă libertatea și drepturile celorlalți. Iar atunci când, plini de tupeu, ei aruncă în eter valuri de minciuni și de măscări travestite sub eticheta „pamflet”, cineva trebuie să le reamintească faptul că într-o societate cât de cât civilizată trebuie să existe, totuși, un soi aparte de autocenzură impusă de bariera bunului simt. La noi, cel care a preluat ingratul rol de paznic al măsurii în acest domeniu este, cu bunele și cu relele sale, Consiliul  Național al Audiovizualului. Pe scurt, multhulitul CNA. Constituit într-un soi de poliție a undelor, acesta are, aparent, o putere aproape discreționară asupra vectorilor de comunicare. Totuși, nu-i chiar așa. Adeseori acuzat că ar adopta o poziție partizană în  favoarea puterii, oricare ar fi ea, CNA a reușit, totuși, doar o singură dată, să închidă, temporar, o televiziune care sărise de multe ori calul. |n rest, armele CNA sunt mai curând de natură administrativă, de la atenționări și somații, până la cele mai consistente pedepse: amenzi care ușurează buzunarele patronilor finanțatori, mai mult sau mai puțin la vedere, ai canalelor media „contraveniente”.
 
Clasamentul amendaților

Publicată pe saitul CNA, „Situația privind sancțiunile aplicate posturilor de televiziune centrale, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2011” este o lectură cu adevărat interesantă. Socotit în ordinea descrescătoare a valorii amenzilor primite, campionul absolut al acestei ierarhii păguboase este OTV-ul lui Dan Diaconescu. Da, micul mogul cu figură de șoricel viclean care se tot chinuie să intre, pe căi pidosnice, în politică, împreună cu fantomaticul său Partid al Poporului.Televiziunea lui primit nouă amenzi care totalizează 305.000 lei. Ei, dar asta este floare la ureche, pe lângă problemele pe care le are el însuși cu justiția. Probleme la care se adaugă cele ale lui Doru Iuga, colaborul său apropiat, poponaut  implicat într-un scandal de pedofilie homosexuală. Un scandal scârbos care și-a pus deja amprenta asupra carierei politice a lui Diaconescu: dacă tot n-a apucat să ajungă la cârma avortatului Partid al Poporului, Dănuț are șanse mari să conducă „Partidul Popoului”. De fapt, amenzile cele mai mari nu i-au fost aduse lui Diaconescu de prostiile pe care le debitează pe post, la foc automat. Nu! Cele care au golit cel mai tare „pușculița” personajului care se tot laudă că este viitorului nostru președinte, sunt chiar ambițiile sale politice .

OTV a primit cele mai mari amenzi, două a câte o sută de mii de lei, exact pentru implicarea postului în activitatea politică. Și asta pentru că, după cum se menționează în motivarea CNA, „în  condițiile în care domnul Dan Diaconescu și-a anunțat public intenția de a candida la viitoarele alegeri prezidențiale, membrii Consiliului au considerat că mesajele politice transmise pe postul OTV au avut un vădit caracter electoral, fiind vorba, în fapt, de publicitate politică, fapt ce contravine prevederilor art. 139 din Decizia nr. 220/2011. Conform acestor dispoziții, publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepția perioadelor de campanie electorală”. Restul de șapte amenzi, una de 50.000 de lei, cinci de câte 10.000 de lei și una de 5.000 de lei, au la origine alte cauze, de natură mai ales adminsitrativă. Dar nu-i nevoie să plângem de mila lui Diaconescu: în cazul lui, “are balta pește!”. Amenzile sunt plătite mai ales  din banii sutelor de papagali care se înghesuie, seară de seară, să expedieze pe adresa postului SMS-uri de aproximativ o jumătate de euro fiecare. Iar dacă se bagă în seamă să vorbească la tefon cu “viitorul președinte” habar n-au că minutul de pălăvrăgeală îi costă în jur de un euro și jumătate. E clar că are dreptate ardeleanul când zice “ficiorule, domnia și prostia se plătesc pe mulți bani”.     

Următorul clasat pe lista “cotizanților” la CNA provine din ograda lui Dan Voiculescu, cel de curând înobilat de justiția care i-a acordat, oficial, titlul “Mircea- Felix, cavaler de Secu” în rang de “Mare turnător”. Este vorba despre Antena 3, ciudata menajerie în care s-a răsturnat căruța cu deontologi, plină cu tot soiul de ciudați pe care ni-i vâră în case la orice oră din zi sau din noapte. Acolo vin, la grămadă, politicieni ai opoziției încrâncenați până la disperare, alături cei mai abulici și incoerenți oameni ai partidelor de la putere. Plus tot soiul de Ciuvici, Schneckeri, Chireaci și alții ca ei, specialiști în nimic care-și dau cu părerea despre absolut orice. Invitați permanenți cărora li se adaugă angajații propriuziși ai postului. Post unde “funcționează” Dana Grecu, cea pe care ascultând-o cum urlă, cu jugularele umflate de parcă veșnic s-ar afla în pragul unui infarct, ai imaginea feminină a “porcușorului isteric” din bancurile de mahala. Dar și serafica Gabriela Vrânceanu Firea Pandele, care și-a permis să afirme, hodoronc-tronc că unul dintre invitații săi, pe care tot ea îl chemase în emisiune, “a mâncat de pe jos, din toaletă”.

Ei bine, puse una peste alta, Antena 3 a agonisi, doar în primele opt luni ale acestui an, 14 amenzi care totalizează 172.000 de lei.  Ultima dintre ele, în valoare de 25.000 de lei, a fost cea primită prin Decizia nr. 493 din 11 august ac. Decizie în spatele căreia a stat scandalul legat de bacalaureatul lui Funeriu. Fapta amendat a fost comisă ăpe 8 august, în emisiunea “La ordinea zilei” moderată, în stilul său caracteristic de frenetica Dana Grecu. Acolo, “analistul” Radu Tudor a spus că are un link, oferit de un telespector fidel al Antenei 3, trăitor din Franța, care ar demonstra că, la timpul cuvenit, ministrul Funeriu ar fi ratat și el examenul de bacalaureat, pe care l-a susținut, la Strasbourg, în 1989. Iar ca supremă confirmare a spuselor sale, “analistul” a arătat publicului un document care i-ar fi confirmat spusele. Evident că moderatoarea a preluat “gogoașa” prin voleu și a afișat, imediat pe ecran ”Funeriu n-a luat Bac-ul”?, întrebare al cărui răspuns părea că vine de la sine. Apoi, atât ea cât și Radu Tudor au început “să se dea în bărci” cu tot soiul de ipoteze, una mai abulică decât cealaltă: ba că ministrul nu și-a echivalat studiile din  străinătate pentru că nu-și luase bac-ul, ba că l-a luat,  dar cu rezultate mediocre din cauza  cărora a avut dificultăți în obținerea unei note de trecere. Până la urmă, documentul prezentat pe post, cu surle și trâmbițe, s-a dovedit a fi un fals grosolan. Prea naiv ori prea ocupat ca să-și piardă vremea cu asemene prostii, Funeriu n-a știut sau poate că nu a vrut să pretindă daune pentru onoarea terfelită de cei doi. Astfel că singura reparație, relativă și ea, a fost și a rămas amenda dată postului de către CNA.Antena 3 a mai fost “premiată” cu alte două amenzi de câte zece mii de lei pentru că l-a lăsat pe CVTudor să zburde liber prin mahalaua vorbelor.

Una dintre ele, nominalizată în Decizia nr.433/09.06.2011, are la origine criza de cufureală verbală care l-a luat pe sus pe “Tribun” atunci când a fost chemat la Parchetul General, criză transmisă în direct: “La ora 08:30, în dimineața acestei zile, m-a chemat baschetbalista mutant, Laura Codruța Kovesi. Săraca, mie mi-e milă de ea. Cum încape asta într-un avion? Dar cum încape într-un automobil? Poate se duce cu basculanta. Deci, aceast muiere pe care n-o ia nimeni de nevastă – vai de capul ei de prăpădită – să zică ”merci„ că nu o aruncăm de la etaj de-aici, ceea ce nu facem pentru că suntem oameni foarte civilizați. Îl sună la 08:30 pe chioru’. Știți cine e chioru’. Eu vorbesc cifrat să nu se prindă serviciile secrete. Zice:”M-a sunat Georgescu de la ANI. De trei zile, a finalizat dosarul Vadim. E gata. Ce să facem cu el? Și ăsta i-a zis:”Dă-i drumul de urgență”. Și tot așa, pe același ton care, deși nu l-a ajutat cu nimic pe “Tribun”, a mai adus o amendă în ograda Antenei 3.    Un loc egal cu al “Tribunului”, adică două amenzi a câte zece mii de lei fiecare este ocupat de emisiunea “În gura presei”. Un loc egal dar cu mult mai multe “abateri”. Abateri comise, pe bandă rulantă de Mircea Badea, ciudatul păsăroi exhibiționist care, deși se crede mamifer vorbește prin cloacă după ce a defilat prin târg cu un smoc de pene înfipt în cur. Un marțafoi mai istericos decât o matracucă veșnic neregulată, flăcău tomnatic aproape expirat care își petrece serile înțepenit la o măsuță prăpădită din spatele căreia se zborșește la toată lumea. Bineânțeles că, deținător al adevărurilor absolute fiind, el știe clar că ne paște o dictatură cu mult mai fioroasă decât cea a lui Stalin, Pol Pot și Idi Amin luate la un loc.

O dictatură cumplită care nu-l împiedică totuși să-i beștelească după cum îi vine la gură pe cei aflați acum la putere. Mare om, mare caracter! Poate că am putea fi tentați să-i dăm dreptate. Dar cu o singură condiție: să ne explice cam pe unde dădea el cu clanța pe timpul regimului Năstase. Vremuri de maximă libertate de exprimare în care marea lui performanță de conștiință a durat, parcă, exact cât cele câteva secunde în care a reușit să stea crăcit între doua scaune. Nu are rost să redăm, fie și fragmentar, derapajele verbale marca Badea. Curioșii le pot găsi pe saitul CNA. Iar masochiștii care au chef de el au la îndemână telecomanda care îi duce, seară de seară, exact în avalanșa vorbelor lui urduroase. |n rest… mai nimic, în afară de faptul că toți cei care nu-i împărtășesc opiniile trebuie să fie, neapărat, “pupinbăsiști”. Dacă ar fi să ne ducem după mintea lui ne-am putea pune o întrebare: oare ce-i mai bine, să fii “pupinbăsist” la modul figurat pentru că așa vrea flașnetarul Badea, ori să fi obligat să respiri, la propriu, atmosfera toxică care-l învăluie pe mogulul său atunci când își face apariția prin Antena 3. Și asta pentru că este aproape exclus ca Badea să nu fi fost și el acolo în seara de pomină când, aflat în plin efort intelectual, profesorul Voiculescu a emis mega-flatulația care, ajunsă pe Youtube, l-a  făcut celebru în tot Internetul.

Care “Varan” nene? Sconcs în toată regula, așa cum scrie la cartea de zoologie. Ei, dar aia nu se pune! Poate că pentru cei de acolo, mormăiala  împuțită iscată de mațele stăpânului o fi fost vreo mireasmă de trandafir venită pe aripile zefirului de primăvară care trebuia savurată pe îndelete. O chestiune subtilă care, la fel ca și trecutul de său de turnător, ori afacerile îmbârligate care l-au adus pe mâna justiției, sunt mult prea delicate pentru a intra în atenția deontologilor versați de la Antena 3. Dar, cu bunele și cu relele sale, acest post are, totuși,  dreptul să funcționeze. Și să fim bine înțeleși: dacă cineva, spre exemplu, dictatorul fioros cu care ne tot sperie, și-ar pune în minte să le închidă gura, tot noi “pupinbăsiștii” de care Badea  nu mai are loc în Univers, am fi primii care le-am sări în ajutor și am protesta din toate puterile contra unei asemenea încălcări grosolane a dreptului la exprimare.

Pe locul trei, Realitatea

Pe locul trei al clasamentului amenzilor CAN, este cealaltă televiziune năpădită de ”guriștii” deontologi, uneori aceiași cu cei care “prestează” pe la Antene, este Realitatea Tv: 119.000 lei, proveniți din 14 menzi, care i-au fost aplicate doar de la începutul anului. Una dintre acestea, în valoare de 10.000 de lei, nominalizată în Decizia nr. 432/09.06.2011 a avut la origine tot discursul ținut de CVTudor pe scările Parchetului General, același care a ușurat și visteria Antenei 3. Restul amenzilor, sunt tot pentru “prezentarea pe post a unor materiale cu conținut jignitor, de natură a afecta imaginea mai multor persoane”.   Aceaste trei televiziuni sunt “tartorii” amenzile primite de la CNA. |n raport cu ele, restul posturilor au fost penalizate pentru niște greșeli pe care le putem considera inerente acestui tip de activitate. Vasile Surcel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.