Acasă Actualitate Marcel Pavel, manelistul de casă al PSD, și-a bătut joc de imnul...

Marcel Pavel, manelistul de casă al PSD, și-a bătut joc de imnul național

DISTRIBUIȚI

Bătăliile politice între putere și opoziție  au ajuns să ne otrăvească nu numai mințile, dar și sufletele.  Românii au devenit victimele ambulante ale unor războaie în care nu doresc neapărat să fie angrenați, dar devin victime colaterale. Disputele  care se duc azi în planul manipulării maselor sunt  la fel ca în urmă cu 21 de ani . Concret, este vorba despre episodul petrecut marți seară, când Marcel Pavel, un soi de „wannabe Pavarotti“ de Galați transformat în  artist emerit al poporului, s-a gândit el cu mintea lui, să modifice imnul național. De la el putere. Probabil crezând că face o improvizație manelistică, gen muzical care l-a lansat în showbiz-ul autohton. Astfel, cântăciosul mai sus amintit s-a gândit, independent ca primarul Oprescu, să execute o partitură în stil personal. În loc să interpreteze două strofe din imnul național, ultimele două versuri din cea de-a doua strofă „Și că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!“ – au fost înlocuite cu ultimele două versuri din prima strofă „Acum ori niciodată croiește-ți altă soartă/ La care să se-nchine și cruzii tăi dușmani!“, acestea constituind un soi refren. Întrebat în legătură cu această improvizație, Pavel a declarat senin că nu a dorit să se interpreteze politic. Ca și cum românii ar fi niște bivoli care nu știu cine e primordialul Traian și îl vor asimila cu Traian Băsescu. Dar așa se întâmplă când un lăutar de la nunta  lui Borcea este adus, la o săptămână distanță, să facă onorurile muzicale la primul stadion național de talie europeană inaugurat în România. Nu se putea ca o sărbătoare a tuturor românilor, un episod frumos, să nu rămână neatins de fața hâdă a politicii.

Prestator de imn pe arginți socialiști

Deși majoritatea l-a catalogat ca pe un gafeur, Marcel Pavel, nu este doar atât, interpretul  fiind atins de „flacăra roșie“. „A fost ca un îndemn pentru echipa națională“, a spus Pavel privind reluarea celor două versuri, în locul celor din strofa a doua. Acesta și-a motivat prostia prin faptul că celor de pe Arena Națională le va fi mai ușor să cânte cu el două versuri pe care le-au auzit deja. „Am vrut să cântăm aceste versuri ca pe un îndemn. N-a fost rea-voința, n-a fost nimic tendențios. A fost alegerea mea, ca toți suporterii să cânte cu noi. Sunt onorat că am fost invitat să cânt imnul de stat“, a spus Marcel Pavel, adăugând că în urma interpretării sale a primit mesaje de felicitare. „N-a deranjat pe nimeni, decât presa“ – (Imnul n.r.) L-am cântat cu patos, cu demnitate, cu plăcere. Penibila explicație a lui Marcel Pavel nu a convins pe nimeni, el fiind cunoscut pentru plăcerea cu care prestează la cântările de campanie, acolo unde multe formații consacrate din România au ales să nu se murdărească și să-și vândă conștiința pe doi arginți roșii, galbeni sau portocalii. În 2008, în plină campanie, Marcel presta la Târgu-Mureș. „E sfântă libertatea pe pământ, a tuturor și a oricui“, așa își începea recitalul Marcel Pavel la lansare a candidaților Alianței PSD-PC pentru Camera Deputaților și Senat. A cântat atunci imnul PSD, scris de Adrian Păunescu pe muzică de Victor Socaciu, amândoi membri ai partidului. Dar acesta nu a rămas nici măcar un eveniment singular. Pavel și-a uns corzile vocale pentru mai multe concerte electorale în țară pentru PSD.  Cu mult tupeu, așa cum stă bine unul manelist reșapat, Marcel se plânge nu demult că afacerile cântăcioase i-au cam fost afectate de criză și că niciun partid nu prea îl mai cheamă la eveniment. Un mesaj evident de disponibilitate. „Nu m-a căutat absolut nimeni pentru campania electorală. Și am pierdut bani mulți pe chestia asta. De când s-a stricat treaba cu Ridzi, s-au ferit toți, probabil, să mai facă evenimente de acest gen, zic eu“, declara Pavel în 2009, anul alegerilor prezidențiale. Presa scria la ultimul scrutin că tariful lui Marcel Pavel pentru un concert electoral era de 3.000 de euro. Totuși ar fi interesant de aflat cât a costat prestația „apolitică“ a lui Marcel Pavel.

Amendă pentru „improvizații“

Episodul nu a fost trecut cu vedea de oamenii legii. Deși prejudiciul de gust amar și scârbă pe care l-a creat cu mizeriile  sale disonante nu poate fi „răsplătit“, Marcel Pavel a fost amendat. Probabil se va decontat în Kiseleff sau s-a decontat deja pe la nunta lui Borcea din partea primarului independent Oprescu, cel care a politizat excesiv evenimentul inaugurării National Arena, întrucât nu l-a invitat nici pe premierul Emil Boc, deși ultimele tranșe pentru finalizarea construcției au venit de la Guvern. Nu de la Primărie, acolo unde Oprescu era mai preocupat să cumpere, împreună cu ALPAB-ul lui Radu Popa, ceasuri stradale de 300.000 de euro bucata. În urma acestui episod de mare angajament prestat de „maestru“ Pavel, acesta s-a ales cu o amendă din partea autorităților. Marcel Pavel a explicat senin că el a făcut „improvizații“ de capul lui și că cei de la FRF au acceptat. „Nu putea fi intonat integral imnul. Strofele au fost alese de Federația Română de Fotbal. Nu aruncați cu pietre în munca omului. S-au ales strofele, nu puteau fi toate cântate. E o obrăznicie. Mi s-a zis să cânt acele două strofe. Am ales strofele împreună cu Federația. Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume/Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman, apoi am repetat primul refren. Primul refren l-am ales ca să îi îndemnăm la luptă. Dacă spuneam Triumfător în lupte, un nume de Traian!, se interpreta politic. E ca o glumă acum. Dacă cântam asta după spuneați de ce ați cântat asta“, a declarat ofuscat  Marcel Pavel. Pentru gusturile sale politice probabil ar fi fost mai bună varianta „Triumfător în lupte, un Crin și un Cârlan.
Pentru „apogiaturile“ sale pe imn, Marcel Pavel, dar și Federația Română de Fotbal, au fost amendați de către Prefectura Capitalei cu suma de 5.000 de lei pentru  intonarea imnului României cu alt text decât cel oficial.  „E o lege foarte clară, nr. 75 din 1994 în a cărei anexă e redat imnul național și tot în această anexă se spune că la manifestările sportive imnul se cântă, potrivit acestui text de lege, în varianta prescurtată, adică strofele 1,2, 4 și ultima. În alt text de lege se prevede foarte clar că constituie contravenție intonarea textului național cu alt text decât cel prevăzut de lege. Nu ai voie să intonezi imnul pe altă partitură sau cu alt text, sub nicio o formă, e contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.500 la 5000 de lei. Una dintre persoanele care pot constata această contravenție fiind prefectul Capitalei. Luând act, aseară fiind prezent la meci, de această contravenție, voi emite un act prin care organizatorul și persoana vinovată, adică domnul Marcel Pavel, vor fi sancționați cu amendă de 5000 de lei pentru încălcarea unui text de lege expres și, pentru al doilea motiv, pentru că dacă noi în țară nu respectam valorile naționale ce pretenții să avem să fim respectați în competițiile internaționale. Vă reamintesc că drapelul, imnul și stema sunt simboluri ale statului român, de la respectarea cărora nu avem voie să abdicăm, nici moral, nici legal“, a declarat Mihai Cristian Atănăsoaie, prefectul Capitalei.

Lăutar la Vântu pe 666 de lei

Prietenia cu prietenii PSD-ului este notorie. Ziarul „Curentul“ scris în urmă cu un an despre banii pe care îi împărțea Sorin Ovidiu Vîntu cântăreților românii. Cum Pavel, „nu face nicio discriminare“, acesta nu a avut nici o reținere să fie trecut pe ștatul de plată al mogulului. Ridicol, acesta a încasat în 2008 de la Realitatea Media, oficina lui Vîntu, suma de 666 de lei. „Nu știu ce să vă spun. Trebuie să verific. Momentan sunt în vacanță“, declara la fel de fâstâcit ca acum Marcel Pavel pentru „Curentul“. Acesta nu a „performat“ întotdeauna melodii precum „Frumoasa mea“. La începutul anilor ‘90, Marcel Pavel era doar un simplu interpret  de muzică turcească, grecească și manele în formă incipientă . Pe vremea aceea, Pavel făcea furori la concursurile de Miss Piranda. Astăzi, acest personaj abject a ajuns să ne cânte în versiune proprie (a se citit USL -n.r.) imnul Național din care Traian dispare într-un nouă variantă rolleriană. Și ăsta nu e un manelist!

{flv}2011-09-08-pavel{/flv}

Nicolae Bucur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.