Acasă Actualitate Torționarul Ion Ficior, dat pe mâna justiției pentru genocid

Torționarul Ion Ficior, dat pe mâna justiției pentru genocid

DISTRIBUIȚI

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) solicită Parchetului ICCJ începerea urmăririi penale a lui Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă Periprava, pentru genocid, acesta fiind al doilea caz de torționar prezentat, după Alexandru Vișinescu.
"Instititul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție începerea urmăririi penale împotriva lui Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, pentru genocid", a declarat, miercuri, președintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.
Acesta a precizat că în urma investigațiilor făcute de reprezentanții institutului au fost identificate mai multe probe ce indică faptul că, în perioada în care colonelul Ion Ficior (85 de ani) a îndeplinit funcția de comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, respectiv în perioada 1958-1963, deținuții politici au fost supuși unui regim de detenție extrem de dur, fiind înfometați și bătuți.
Ion Ficior a introdus la Colonia de muncă Periprava un regim de detenție abuziv, represiv, discretionar împotriva deținuților politici, considerați atunci o amenințare la adresa noului regim, a mai spus Muraru.
Acesta a precizat că au fost strânse documente care arată că în perioada în care la conducerea Coloniei de muncă Periprava a fost Ion Ficior au murit 103 deținuți, toți condamnați pentru delicte politice, probele fiind transmise Parchetului.
IICMER a identificat peste 50 de supraviețuitori ai Coloniei de muncă de la Periprava, fiind luate mărturii de la 21 foști deținuți politici.
"Decesele înregistrate în timpul mandatului colonelului Ion Ficior definesc regimul de detenție instituit de acesta și reprezintă premisele instituirii regimului de exterminare a deținuților politici", a mai spus Muraru.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.