Declansarea atacurilor asupra Afganistanului a avut efecte cel putin ciudate asupra Romaniei. Astfel, securizarea frontierelor, combinata cu ample actiuni ale Politiei, a condus la diminuarea pana la disparitie a micilor traficanti de droguri din Capitala. Efectele au fost vizibile imediat, sute de toxicomani ramasi fara doza zilnica au intrat in criza si s-au prezentat la spital. Daca pana acum la sectia de toxicomani a Spitalului -Alexandru Obregia- se prezentau doi-trei toxicomani pe zi, de cateva zile incoace, numarul acestora a crescut de zeci de ori. Doar in ultimele trei zile la Camera de garda a spitalului s-au prezentat 204 toxicomani, 93 dintre ei fiind internati imediat, din cauza starii grave de sevraj in care se aflau. Dat fiind ca numarul paturilor din sectiile specializate este de doar 56, toxiomanii au fost culcati cate doi in pat sau au fost internati in alte saloane.
Criza drogurilor a condus si la disparitia traficantilor care-i aprovizionau pe cei internati la asa-zise dezintoxicari. Cei care au ramas insa pe piata au recurs la tot felul de smecherii pentru a-si pacali clientii. Doar in ultimele doua zile, Politia a retinut doua grupuri de dealeri care, din cauza lipsei stupefiantelor, vindeau huma.
Daca situatia se va mentine la acelasi nivel, s-ar putea ca acesta sa fie primul razoi care sa aiba efecte pozitive si asupra Romaniei, ajutand la reducerea numarului dependentilor de stupefiante.
Pe langa intarirea masurilor de securitate la granite, cresterea numarului de jandarmi alocati pazei ambasadelor sau altor cladiri importante, razboiul din Afganistan a condus si la scumpirea exagerata a drogurilor sau chiar la disparitia acestora. Lipsa stupefiantelor de pe piata romaneasca s-a facut simtita mai ales in Bucuresti, unde Politia a declansat o ampla actiune de capturare a dealerilor. Ieri, la Spitalul Obregia, numarul toxicomailor intrati in sevraj se ridica la 93.
Primul semnal al crizei de pe piata stupefiantelor a fost dat de medicii de la Clinica de toxicologie a Spitalului Nicolae Obregia, care au remarcat o crestere semnificativa a toxicomanilor dependenti de heroina care s-au prezentat la camera de garda a spitalului pentru internare. Astfel, s-a ajuns ca pentru prima data in ultimii ani, cele 59 de paturi din Clinica de toxicologie sa fie ocupate in totalitate, medicii fiind nevoiti sa repartizeze in alte sectii mai mult de 10 bolnavi pentru care nu aveau spatiu.
-Numarul celor care se prezinta la camera de garda in sevraj, acea stare de criza determinata de lipsa drogurilor, a crescut de peste 10 ori. In ultimele trei zile s-au prezentat 204 pacienti, fata de doi-trei, cat aveam inainte. Cei aflati in stare grava au fost imediat internati, dar capacitatea de primire a sectiilor specializate a fost de mult depasita. In spital avem 59 de locuri pentru toxicomani, dar in acest moment avem 93 de internati-, a declarat doctorul Radu Mihailescu, directorul Spitalului Nicolae Obregia.
-De dimineata, vin intr-una-
Afluxul de pacienti a inceput vineri, cand la camera de garda s-au prezentat peste 25 de toxicomani, majoritatea cu varste intre 20 si 24 de ani. -De dimineata, vin intr-una-, a afirmat una dintre asistentele de la camera de garda, speriata de intorsatura pe care au luat-o lucrurile. Din tratamentul medical administrat in regim de urgenta fac parte calmantele, midocalmul si medicamentele antiinflamatoare.
Atunci cand ajung la camera de garda, cei mai multi dintre toxicomani sunt, practic, -la un pas de nebunie-: au dureri musculare puternice, tulburari psihomotorii, tendinte de isterie, sunt negativisti si chiar violenti. In interval de doua zile, politistii au fost solicitati de doua ori sa intervina pentru a asigura protectia medicilor de la camera de garda, dupa ce unii dintre toxicomani i-au atacat pe doctori pentru a obtine mai repede calmante.
Heroina a disparut, iar traficantii s-au facut nevazuti
Medicii sunt de parere ca numarul atat de mare de solicitari venite din partea toxicomanilor a fost cauzat de faptul ca, in ultimele zile, heroina aproape a disparut de pe piata bucuresteana. Un motiv in plus de multumire pentru medici este si disparitia traficantilor care ii aprovizionau pe pacientii internati in sectiile de dezintoxicare.
Masurile instituite la frontiera au facut ca drogurile sa nu mai poata intra la fel de usor in tara. Cel mai cautat drog de pe piata, heroina, este adus din Turcia si din Orientul Mijlociu, cele mai mari laboratoare fiind situate in Iran, Pakistan si Afganistan.
Lipsa de pe piata a drogurilor a fost accentuata si de interventia extrem de dura a Politiei, care, in doar cateva zile, i-a retinut pe cei mai importanti dealeri, ajungandu-se ca anumite zone ale Capitalei, precum Colentina, sa ramana practic fara dealeri.
Pretul heroinei a explodat
Pretul heroinei pe piata neagra din Bucuresti a crescut, in ultimele zile, de cateva ori. Daca, pana acum cateva zile, pretul unei doze mici (0,06 grame) era cuprins intre 150.000 si 300.000 de lei, acesta a urcat acum pana la aproape un milion de lei. Medicii spun ca toxicomanii dependenti de heroina nu se pot reorienta spre un alt drog, intrucat nici unul nu este la fel de puternic. Cel mult, ei pot inlocui o doza mare cu una mai mica, dar nu pot renunta total si dintr-o data la heroina, avand in vedere ca un toxicoman inrait are nevoie de doua doze zilnic.
Huma pe post de heroina
Criza de stupefiante de pe piata bucuresteana a fost evidentiata si de politistii de la Brigada de Crima Organizata inca de joi, atunci cand au fost arestate cateva persoane cunoscute drept traficanti de droguri, asupra carora s-au gasit mai multe plicuri continand un praf de culoare alb-galbuie. La examenul de laborator, politistii au avut surpriza sa constate ca substanta nu era heroina – asa cum se asteptau -, ci huma, traficantii incercand sa ramana pe piata cu orice pret.
Un nou caz a fost inregistrat vineri, atunci cand Politia a retinul mai multi dealeri, care aveau asupra lor fiole continand un lichid de culoare maronie, asemanator heroinei diluate. Si in acest caz, examenele de laborator au relevat faptul ca substanta era total inofensiva, nefacand parte din grupa drogurilor.