Acasă Actualitate Tudorel Toader habar n-are de legislație sau adoră ilegalitățile

Tudorel Toader habar n-are de legislație sau adoră ilegalitățile

DISTRIBUIȚI

Raportul ministrului Justiţiei Tudorel Toader privind revocarea procurorului general Augustin Lazăr „nu respectă condiţiile de legalitate”,arată Secţia pentru procurori a CSM, care a dat luni un aviz negativ 5 voturi la unul, cel al ministrului Tudorel Toader.

Secţia pentru procurori a CSM a explicat pe larg că raportul lui Tudorel nu respectă dispoziţiile legale în vigoare, standardele internaţionale şi naţionale şi nici deciziile CCR: „Curtea reaminteşte cu ocazia aceleiaşi analize că procurorii fac parte din autoritatea judecătorească, iar cu privire la aceştia legiuitorul constituant a dorit crearea unui statut care să le permită menţinerea unei echidistanţe faţă de activitatea puterii legislative sau executive”, se menţionează în motivare.

Astfel, au explicat procurorii CSM, ministrul Justiţiei trebuia să analizeze performanţa managerială a procurorului general prin procurori anume desemnaţi sau prin intermediul Inspecţiei judiciare (IJ). Or, anul trecut, IJ a făcut un control la Parchetul general şi nu a găsit nimic în neregulă. Mai mult, raportul IJ a fost adoptat de CSM fără obiecţii, iar ministrul Justiţiei nu a avut atunci nimic de adăugat.

„Astfel, pe de o parte, controlul este efectuat prin intermediul unor persoane care exercită acelaşi tip de activitate ca şi subiectul evaluării, aspect relevant atât din punct de vedere instituţional. cât şi concret, întrucât doar o persoană care face parte din aceeaşi instituţie poate cunoaşte rigorile activităţii de evaluare, a respectării exigenţelor normative şi a analizei concrete a criteriilor prevăzute de articolul 51 din legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, iar pe de altă parte, există astfel garanţia depolitizării unei propuneri de revocare din funcţie, ulterioară controlului efectuat, având în vedere persoanele care îndeplinesc acest rol fac parte din Ministerul Public şi îndeplinesc aceleaşi standarde de echidistanţă faţă de puterea executivă”, arată procurorii CSM în motivare.

Procurorii CSM mai arată că CCR a stabilit în 2012 că România trebuie să respecte recomandările MCV, iar Comisia europeană a cerut săptămâna trecută „suspendarea imediată a tuturor procedurilor în curs de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt”. De precizat că decizia CCR nr. 2/2012 a fost luată de un complet al Curţii având în componenţa sa pe actualul ministru al Justiţiei Tudorel Toader. Cu toate acestea, acum, Toader a precizat că merge mai departe cu procedura de revocare. Chestionat de presă, Toader nu reușește să emită justificări.
CCR a decis în cazul grupării PSD-ALDE contra Kovesi că preşedintele României poate refuza propunerea de revocare venită din partea ministrului Justiţiei doar din motive de legalitate.

Ieri președintele Iohannis a constatat și că propunerile lui Tudorel Toader pentru numirea a 5 procurori la conducerea parchetelor au încălcat legea.

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.