Acasă Actualitate Tunul lui Patriciu și semnătura lui Crin Antonescu

Tunul lui Patriciu și semnătura lui Crin Antonescu

DISTRIBUIȚI

Un teren de peste 100.000 de metri pătrați, unde statul pretindea, prin semnătura lui Crin Antonescu, în 1998, că ar urma să fie construit un complex sportiv, cu bazine de înot, săli de sport, stadion etc, a devenit proprietatea familiei Patriciu, care construiește abuziv, peste terenuri luate cu japca de la proprietarii din Văcărești cel mai mare mall din zonă – Sun Plaza. Afacerea se pretindea a fi un parteneriat public privat între Complexul Sportiv Național Sala Polivalentă – administrator al terenului, și SC Societatea Dezvoltare Comercială Sudului SRL -SDCS. Ulterior, destinația terenului a fost schimbată, în loc de complex sportiv pentru popor apărånd mall-ul lui Patriciu.
Zeci de proprietari, care ne-au vizitat la redacție, ne-au relatat drama prin care trec, bătuți de bodyguarzi, împinși cu forța de pe proprietățile lor, unde plătesc taxe, după ce au fost presați să-și vândă terenurile către Rompetrol Downstream, în 2002, în perioada când Patriciu era mogulul-șef al firmei până la predarea acesteia către statul fondator al CSI-ului rusesc, Kazahstan. În 2006, le-au fost pur și simplu luate cu japca terenurile de către firma Hein Romania SA, ce aparținea fratelui lui Patriciu și lui Dinu Patriciu.
Ulterior, firma a fost falimentată și investiția a fost preluată de firma Societatea de Dezvoltare Comercială Sudului SRL – SDCS, cu proprietari-fantomă în Cipru – respectiv un offshore din Nicosia Siag Holding Ltd cu 99% și o firmă din Viena Wo Immobilienbeteilingungs Gmbh.
Într-o dezbatere electorală din anul 1996, din cadrul Turneului Candidaților, la Antena 1, Dinu Patriciu, fost ministru al FSN, dar reprezentând la momentul respectiv Partidul Liberal ‘93, își dezvăluia pentru prima oară public interesul său pentru zona Văcărești: „Pentru a scădea prețul locuințelor, este necesar ca și o cantitate tot mai mare de teren să intre în circuitul civic, deci și rezolvarea problemei legislative prin proprietatea publică, dar care au stăpâni de drept. Sunt zeci de hectare în zona Văcărești, toate trebuie trecute în circuitul civil pentru ca prețul locuințelor să scadă“.
Preocuparea lui Patriciu pentru buzunarul bucureștenilor săraci care își doresc locuințe este înduioșătoare. Dinu Costache Patriciu, beneficiind de complicitatea autorităților, a trecut cu spor la spolierea proprietarilor de terenuri de pe Calea Văcărești.

Văcărești, pohta ce-a pohtit Ceaușescu

Înainte de 1989, în zonă, din dispoziția lui Ceaușescu, ar fi trebuit să se construiască unul dintre cele mai mari complexuri sportive din Europa. S-a pus doar fundația, cu o suprafață totală de 48.747 mp, după ce, în anul 1973, Ceaușescu a decis că trebuie să fie rasă de pe fața pământului Mănăstirea Văcărești, ridicată de domnitorul Nicolae Mavrocordat, în anul 1716. Lăcașul de rugăciune ar fi urmat să fie și reședință domnească. În anul 1848, când țara a fost ocupată de armata rusă, Mănăstirea a fost transformată în închisoare. Ceaușescu se pare că a petrecut și el o vreme între zidurile închisorii, fostă mănăstire cu hramul „Sfânta Troiță“.
După ce a ordonat dărâmarea complexului Văcărești, Ceaușescu a vrut să ridice în loc un ansamblu de clădiri în care să funcționeze Ministerul Justiției, Procuratura Generală, Tribunalul Suprem și alte instanțe judecătorești. Noile lucrări încep în anul 1987, după ce este demolată atât fosta închisoare, cât și o parte a caselor de pe Calea Văcărești. Numai că proiectul „Justiție“ căzuse. În locul lui, Ceaușescu a hotărât să fie edificat un palat al sporturilor.
Antonescu a semnat un act care ar fi urmat să ducă la edificarea complexului sportiv visat de Ceaușescu, dar intromisionarea lui Patriciu a dus la o cu totul altă destinație a locului. Ca și Ceaușescu, și Dinu Patriciu și-a bătut joc de proprietarii de drept, care au fost jecmăniți și călcați în picioare de autoritățile obediente puterii politice care i-a alimentat averea mereu lui Dinu Costache Patriciu.

Văcărești, pohta ce-a pohtit Patriciu

Terenurile din Văcărești, de lângă târgul de chilipiruri din Berceni, aparțin unui grup de aproape 60 de familii, dar proprietarii au fost aruncați cu buldozerul în haos și tribunale, au fost bătuți de firmele de bodyguarzi angajați de patronul firmei Hein Romania ce aparține lui Dinu Patriciu, prin fratele său, Șerban.
Terenul în discuție din zona Piața Sudului este alcătuit din parcela Calea Văcărești nr. 391 (20.793 mp), parcela din Șos. Olteniței nr. 83 C (87.787,55 mp) și parcela din Șos. Olteniței nr. 83 D (4.002 mp). Luțu și Mihalache, primarii sectorului 4 dinainte de Adrian Inimăroiu, n-au apucat „să-l valorifice“, mai ales că suprafața respectivă era deja revendicată de proprietarii organizați într-o asociație.
Cu toate acestea, pe 11.11.2005, la cererea SC Hein Romania SA, societatea capătă din partea Primăriei Sectorului 4 un certificat de urbanism semnat de Adrian Inimăroiu și contrasemnat de secretarul Radu Dragomirescu și de arhitectul-șef Daniel Cărămidă. Pentru aceasta s-a achitat taxa de 1.617 RON.

Familia Patriciu și Hein Romania SA

Hein Romania SA era o societate localizată pe Șoseaua Străulești, cu un capital social subscris și vărsat de 1.612.800 RON (din care 1.297.236,57 RON și 457.338 dolari SUA) și cu obiecte de activitate declarate legate de construcții de clădiri, demolări, promovare imobiliară, administrări de imobile, consultanță, activități de arhitectură, inginerie, întreținere clădiri ș.a.m.d. Societatea avea între asociați pe Dan (Dinu) Costache Patriciu, cu aport 1,00 RON. Părți sociale: 1. Procent la beneficii și pierderi: 0,00006 la sută. Al doilea, Șerban Valeriu Romulus Patriciu, născut în 1954, la București, are un aport de 671.999,00 RON. Profit brut în 2004: 7.229.435,00 mii ROL.
Certificatul de urbanism fără autorizație de construcție nu are nicio valoare, și cum Inimăroiu întârzia să semneze în cotidianul „Ziua“ (ziar condus de Sorin Roșca Stănescu, apropiat, prieten și coleg de afaceri cu Dinu Patriciu) apar o serie de atacuri în articole în care era anunțată (aproape articol de articol) dispariția politico-administrativă a lui Inimăroiu. De exemplu: „Inimăroiu, în război cu șeful său politic“ („Ziua“, 8 martie 2006); „Inimăroiu, din nou penal“ („Ziua“, 8 iunie 2006); „Inimăroiu pe făraș“ („Ziua“, 27 iulie 2006). În esență, bubele lui Adrian Inimăroiu erau de la insubordonare politică la indiferență față de alegători și favorizarea unor societăți comerciale de pe vremea primarului Mihalache, când a făcut parte și el dintr-o comisie pentru vânzarea spațiilor comerciale sau de prestări servicii. Articolele l-au tot vizat pe Inimăroiu până când a semnat. În fine, pentru suprafața de care vorbeam mai sus se eliberează o autorizație de construcție fix pe 23 august 2006. Și „Ziua“ nu a mai scris.

Patriciu, offshore-ul de Cipru și societatea cu bilanț zero

Autorizația de construcție (nr. 597/65228 din 23.08.2006) este eliberată însă către SC Societatea de Dezvoltare Comercială Sudului (SDCS) SRL, deși certificatul de urbanism e al lui Patriciu. Ciudățenie cu schepsis.
Acționarii SC SDCS SRL sunt Siag Holding Limited (Nicosia, Cipru), cu 99 la sută, și Wo Immobilienbeteiligungs Gmbh (Viena, Austria). Offshore-urile sunt specialitatea lui Patriciu, având în vedere și alte business-uri ale acestuia plasate în paradisuri fiscale, pentru a evita orice taxe în beneficiul statului român, ca și în cazul afacerii Rompetrol. Per total, capitalul social al firmelor cipriote este de 1.000 RON.
Dincolo de ilegalitate (terenul fiind sub litigiu), ditamai construcția este lăsată pe mâna unei societăți al cărei capital social este de peste 1.600 de ori mai mic decât cel al firmei lui Patriciu!
Mai mult, firma este înființată în 2004, iar datele de bilanț din 2005 indicau frumoasa cifră 0 (ZERO!).
Povestea și drama proprietarilor de drept a intrat în atenția publică, dar nicio autoritate nu a oprit abuzul lui Patriciu. „Începând din anul 1990, în mod deosebit după intrarea în vigoare a Legii fondului funciar nr. 18/1991, foștii proprietari ai terenurilor afectate de lucrările aferente investiției Lacul Văcărești, au făcut demersuri la toate instituțiile centrale și locale implicate, pentru redobândirea terenurilor care au fost preluate de stat, fără decret de expropriere. Rezolvarea acestei solicitări pe căi administrative a fost împiedicată de puncte de vedere, în multe cazuri contradictorii, ale instituțiilor interesate. (…) Având în vedere numărul mare de notificări formulate în baza Legilor fondului funciar și a Legii 10/2001, prin care se solicită punerea în posesie pe vechile amplasamente, actual cuprinse în cuva Lacului Văcărești, vă rugăm să urgentați clarificarea situației juridice a acestei zone“, se arată într-o scrisoare adresată Guvernului de Primăria Sectorului 4.
Primarul liberal, Inimăroiu, care și-a permis să sufle în ciorba lui Patriciu, a fost zburat, nu înainte de „a semna ca primarul“, tot ce i s-a pus sub nas.
Iar povestea continuă, în timp ce mall-ul lui Patriciu crește de la o zi la alta, ca și averea penalului (scelerat?) „liberal“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.