Acasă Actualitate Uciderea unui pui de căprioară prin ruperea gâtului încadrată doar la „braconaj”

Uciderea unui pui de căprioară prin ruperea gâtului încadrată doar la „braconaj”

DISTRIBUIȚI

Fapta de ucidere barbara a puiului de căprioară de către un individ care a oripilat România și comunitatea internaţională este încadrată de către Poliția Argeș la „braconaj”.

În urmă cu câteva zile un cotidian argeșean a publicat un material video în care un individ, braconier, și-a asmuţit câinii asupra unui pui de căprioară. În timp ce aceștia trăgeau din ea în toate părțile, smulgându-i bucăți de piele, individul a prins puiul și i-a sucit gâtul de câteva ori cu intenția de a o ucide.

Fapta de o cruzime diabolică s-a petrecut pe fondul de vânătoare Bârla, judeţul Argeș.

Poliția s-a autosesizat însă aflăm că această faptă a fost încadrată doar la …. „braconaj”.
În conformitate cu legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic, braconajul reprezintă vânătoarea exercitată fără respectarea legii. Desigur, prima parte a acțiunii este braconaj, însă modul barbar de schingiuire și ucidere a animalului de către individ nu reprezintă nicicum o „vânătoare ilegală” ci o faptă de cruzime față de animale.

În acest sens Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor a transmis o sesizare la Inspectoratul de Poliție Județean Argeș, precizând că încadrarea faptei trebuie să se facă inclusiv în baza legii cadru 205/2004 privind protecția animalelor (republicată în 2014). Conform acestei legi, „omorârea animalelor, cu intenţie”, “maltratarea şi schingiuirea animalelor” reprezintă cruzimi față de animale și, în conformitate cu art. 25 alin. (1) lit. a) și e), sunt INFRACŢIUNI sanctionabile cu ÎNCHISOARE de la 3 luni la 1 an.

„Considerăm așadar că fapta individului reprezintă un cumul de infracțiuni, iar comportamentul individului impune o monitorizare specială. Reamintim că în aprilie 2010 un minor din comuna Rucăr, jud Argeș, a fost prins că a tăiat toate lăbuțele unui câine și au existat mărturii cu privire la faptele lui anterioare de cruzime față de animale. Am solicitat atunci Poliției să dispună reținerea minorului prin instituția protecției copilului sau alte mijloace, deoarece reprezintă un pericol social. Însă minorul a rămas în libertate, iar peste numai 10 luni (în februarie 2011) acesta a schingiuit și omorât un bărbat în vârstă de 60 ani. În conformitate cu studiile internaționale efectuate, referitoare la relația dintre abuzurile asupra animalelor și abuzurile asupra oamenilor, s-a evidențiat faptul că 90% dintre indivizii care au săvârșit omoruri, violuri, agresiuni asupra semenilor lor, au săvârșit anterior acte de cruzime față de animale. De aceea, pentru Poliția din multe alte state, indivizii care săvârşesc abuzuri față de animale sunt reținuți și monitorizați, acestea fiind avertismente privind potențiale agresiuni ce ar putea fi săvârșite asupra oamenilor.”, declară Carmen ARSENE, preşedinte al Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.