Acasă Actualitate UDMR-ul face presiuni pentru a repune un penal în fruntea Consiliului Județean...

UDMR-ul face presiuni pentru a repune un penal în fruntea Consiliului Județean Harghita

DISTRIBUIȚI

Am primit la redacție un Apel semnat de o mulțime de cetățeni români de etnie maghiară care ne aduc la cunoștință o incredibilă acțiune pusă la cale de UDMR, cu caracter penal, de șantaj și amenințare la adresa maghiarilor care refuză să participe la acoperirea și susținerea unui infractor, Borboly Csaba, putred de bogat, fost președinte al Consiliului Județean Harghita. Vom pune la dispoziția autorităților originalul sesizării pe care o publicăm în întregime. Semnatarii și-au asumat scrisoarea cu un curaj demn de prețuit dar nu le vom publica numele pentru a nu avea de suferit. Absolut toți cei care au semnat Apelul adresat ziarului Curentul sunt persoane de etnie maghiară. Cetățenii care au semnalat faptele de natură penală la care se pretează liderii UDMR beneficiază de protecție, conform Legii Avertizorului Public, Legea nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii.
Textul Apelului primit la redacție este următorul:

“Vrem să anunțăm public că tot personalul medical de la spitalul județean din Miercurea Ciuc este obligat să semneze o listă că îl dorește pe Borboly Csaba să vină înapoi ca președinte la Consiliul Județean Harghita.
Lista a fost scrisă de oameni de la UDMR Ciuc și circulă prin spital de câteva zile, iar dacă nu o semnăm suntem amenințați că ne dă afară!
Noi nu știm și nici nu ne interesează dacă Borboly a furat sau nu, Justiția și DNA să-și facă munca, dar amenințarea că dacă nu semnăm putem să plecăm acasă nu este ceva normal!
?ê?£i la spital nu e singurul loc unde merg cei de la UDMR ca să strângă semnături în așa mod democratic! În toate unitățile publice are loc acest gen de șantaj.
?ê?£i presa din Miercurea Ciuc nu spune nimic pentru că e a lui Borboly!
Vi se parte corect?
Miercurea Ciuc, la 1 august.”

Evident nu ni se pare corect și nu e vorba doar de corectitudine ci de încalcarea flagrantă a legii, o sfidare la adresa bunului simț și o formă de șantaj inacceptabilă, tipică unei formațiuni de tip mafiot care-și acoperă hoții și infractorii prin presiune politică. Avertizorii de integritate joaca un rol crucial în expunerea coruptiei, a fraudei sau a faptelor reprobabile.  În cazul de față cetățenii de origine maghiară, semnatari ai sesizării este evident că își asuma riscuri personale foarte mari pentru a proteja binele public, deoarece se pot confrunta cu persecutare sau concediere la locul de muncă și chiar cu pericole de altă natură, având în vedere extremiștii care mișună prin UDMR.
Statul român prin organele sale legale are cobligația să asigure protecție curajoșilor semnatari ai Apelului ce ne-a parvenit la redacție.
Borboly Csaba nu este doar un grof tipic al UDMR, cu o avere clădită, conform DNA, prin mijloace necurate ci și un agitator de seamă al temei așa zisului Ținut Secuiesc și un promotor vehement al pretinsului steag secuiesc. Deși el nu este secui, ci ungur. Ungur cam hoțoman, și mort după bani murdari dacă avem în vedere rechizitoriul DNA.

Borboly Csaba – anchetat pentru corupție

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, anchetat pentru fapte de corupție, nu își poate exercita în acest moment funcția și în plus se află și sub interdicția de a ieși din țară. În urmă cu două luni, Borboly Csaba, a fost reținut pentru 24 de ore de DNA Târgu Mureș, fiind acuzat de mai multe infracțiuni. DNA l-a acuzat pe Borboly Csaba de abuz în serviciu contra intereselor publice, ambele în formă continuată, luare de mită în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, două infracțiuni de instigare la uz de fals, două infracțiuni de fals intelectual și denunțare calomnioasă. Alături de Borboly au mai fost reținuți atunci consilierul județean Palffy Domokos, șeful Direcției Drumuri din Consiliului Județean, Csiszer Botond Benedek, și fostul vicepreședinte al CJ Harghita, Sofalvi Laszlo
Potrivit ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale, Borboly Csaba a făcut decontări ilegale pentru lucrări de asfaltare, a determinat falsificarea unor documente și a solicitat returnarea unei părți din valoarea unui contract de asfaltare, sub formă de sponsorizări. Sponsorizările și adăpatul din banii publici, românești, i-au priit lui Borbolz, averea sa sporind constant în decursul anilor,  liderul UDMR fiind proprietar a numeroase terenuri, vreo două case și multe alte acareturi.

Liderii UDMR amenință procurorii DNA invocând “poliția politică”

Liderii UDMR, solidari ca de obicei cu infractorii lor, au invocat persecuția etnică, cu ipocrizia tipică ce-i carecterizează. Conform Agerpres, despre cazul președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, reținut de DNA, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat: “Uniunea este solidară cu Borboly Csaba. Este vorba despre un politician care muncește de mulți ani în interesul comunității, în calitate de președinte de Consiliu Județean, de lider UDMR, pentru bunăstarea și siguranța comunității din județul Harghita. Noi credem în nevinovăția sa”. Kelemen a mai spus ca reținerea președintelui Consiliului Județean Harghita, Csaba Borboly arată ca “Direcția Națională Anticorupție a preluat rolul poliției politice”. La fel și liderul Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro T. Tibor, într-un registru extremist a condamnat “intimidarea si amenintarea politica”, respectiv executia politica pe criteriul etnic.
Evident acest gen de declarații afectează în mod profund independența actului de justiție, mai ales a celui în cauză, care, prin declarațiile susținute  de către reprezentanții minorității maghiare din Transilvania, se încearcă să fie transformat într-un act de discriminare pe criterii etnice, fără să se observe că mulți alți reprezentanți ai autorităților locale, români, au făcut obiectul cercetărilor DNA: Sorin Apostu – primarul Clujului, George Scripcaru – primarul Brașovului, Gheorghe Falcă – primarul Aradului, Radu Mazăre – primarul Constanței, Antonie Solomon – fostul primar al Craiovei, etc.
Pentru știința liderilor UDMR, în caz că vor încerca persecutarea semnatarilor de etnie maghiară care ne-au trimis la redacție Apelul în care condamnă șantajul exercitat asupra cetățenilor din Harghita, forțați să susțină un infractor, prevederile Legii Avertizorului de integritate prin care se reglementează măsurile de protecție a persoanelor care au reclamat sau au sesizat încălcări ale legii în cadrul autorităților publice, instituțiilor publice și al altor unități, săvârșite de către persoane cu funcții de conducere sau de execuție din autoritățile, instituțiile publice și din celelalte unități bugetare – se aplică tuturor autorităților și instituțiilor publice din cadrul administrației publice centrale, administrației publice locale, aparatului Parlamentului, aparatului de lucru al Administrației Prezidențiale, aparatului de lucru al Guvernului, autorităților administrative autonome, instituțiilor publice de cultură, educație, sănătate și asistență socială, companiilor naționale, regiilor auto-nome de interes național și local, precum și societăților naționale cu capital de stat.
În înțelesul legii – avertizare în interes public înseamnă sesizarea făcută cu bună-credință cu privire la orice faptă care presupune o încălcare a legii, a deontologiei profesionale sau a principiilor bunei administrări, eficienței, eficacității, economicității și transparenței (cf. Capitolul I Art. 3)
Într-o declarație publică Borboly Csaba a mulțumit “în mod special UDMR și Guvernului Ungariei, pentru că l-au susținut”, iar susținerea la care se referă este cea sesizată cu indignare de cetățenii români de origine maghiară șantajați pentru a susține și acoperi faptele unui infractor. Guvernul Ungariei ar face bine să-l ia la ei acolo pe alde Borbely și pe toți cei de teapa sa, nesătui de banii românești pe care și-i înfundă  în buzunare, în timp ce înjură cu sârg România.

George Roncea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.