Acasă Actualitate Ultimul nazist intrat in Romania si-a pierdut cetatenia americana

Ultimul nazist intrat in Romania si-a pierdut cetatenia americana

DISTRIBUIȚI

Unul dintre nazistii de origine romana expulzati cu cateva luni in urma din Statele Unite in Romania si-a pierdut, definitiv, cetatenia americana, aceasta fiindu-i retrasa de un judecator federal. Michael Negele, 79 de ani, a lucrat in industria aeronautica, iar acum este pensionar, in Saint Louis County. El a fost acuzat ca a furnizat date gresite privind trecutul sau, in momentul obtinerii vizei de intrare in Statele Unite, dupa razboi. In sentinta sa, judecatorul districtual E. Richard Webber arata ca Negele, in calitate de gardian nazist, s-a comportat -contrar civilizatiei si decentei umane-. Magistratul i-a ordonat lui Negele sa predea autoritatilor certificatul de naturalizare. Departamentul de Justitie il acuza pe Negele ca a fost membru al Batalioanelor -Cap de Mort- ale Waffen SS – detasament de elita al Partidului Nazist din Germania. Judecatorul Webber sustine ca autoritatile pentru imigrare i-ar fi refuzat cererea pentru viza daca i-ar fi cunoscut activitatea nazista.


Michael Negele, etnic german nascut in Romania, a declarat ca a fost inrolat in armata romana in 1942 si ca a fost instruit ca tragator. In 1943, in urma acordului dintre Germania si Romania referitor si la etnicii germani, Negele a fost inrolat in armata germana. El a fost trimis la Sachsenhausen, lagar principal de munca, din apropiere de Berlin, unde a fost instruit sa lucreze cu caini de paza. In iunie 1944, Negele si cainele lui au fost transferati la Terezin, lagar de concentrare din Cehoslovacia, tara aflata atunci sub ocupatie nazista.

Negele este cel de-al doilea nazist de origine romana care a fost expulzat spre tara de origine, ininte ca executivul sa modifice legislatia. Acesta a sosit in Romania la sfarsitul lunii iunie, dupa ce, o luna mai devreme, fusese expulzat, tot din SUA, Nikolaus Schiffer, acuzat de aceleasi fapte. Pentru a preveni intrarea in Romania a celor care sunt acuzati de crime de razboi, guvernul a adoptat, la inceputul lunii august, un proiect de lege care nu permite stabilirea pe teritoriul tarii noastre a strainilor care au savarsit infractiuni -contra pacii si omenirii, crime de razboi ori impotriva umanitatii, prevazute in conventiile internationale-.

Persoanele care nu respecta interdictia de intrare sau sedere pe teritoriul Romaniei vor fi returnate in tara de origine sau de plecare, ori in tara de destinatie. Ministerul de Interne poate revoca si dreptul de sedere pe teritoriul tarii noastre in cazul strainilor cu domiciliul in Romania pentru care exista date certe ca ar fi savarsit infractiunile descrise mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.