Acasă Actualitate Un emigrant român cere la Washington despăgubiri pentru persecuțiile din perioada comunistă

Un emigrant român cere la Washington despăgubiri pentru persecuțiile din perioada comunistă

DISTRIBUIȚI

Un român emigrat în Statele Unite în anii ‘80 a protestat pașnic săptămâna trecută în fața Ambasadei României la Washington, cerând ca statul român să-l despăgubească pentru persecuțiile suferite în timpul regimului comunist, relatează „Daily Herald“, în ediția electronică de duminică.
Viorel Ciubuc (foto), în vârstă de 71 de ani, a fugit în Statele Unite în 1985, la zece ani după ce își exprimase pentru prima dată dorința de a părăsi România comunistă. Săptămâna trecută, el a protestat pașnic în fața Ambasadei României la Washington, înainte de a avea o discuție cu doi reprezentanți ai personalului diplomatic, care i-au promis că vor transmite autorităților române solicitările sale.
Ciubuc afirmă că tatăl și bunicul său au fost arestați de poliția comunistă, iar în 1970, când era director al unei întreprinderi de distribuție a apei la Focșani, rămăsese un critic al regimului comunist, fiind urmărit de poliția politică.
El povestește că în 1975 a luat legătura cu oficiali americani din România, exprimându-și dorința de a emigra. În urma acestei acțiuni, el spune că și-a pierdut funcția, reușind să plece din țară abia după zece ani, la vârsta de 47 de ani.
Cu trei ani în urmă, el a revenit în România pentru a-și consulta dosarul de Securitate, ulterior luând decizia de a da în judecată statul român, invocând o lege care prevede acordarea de despăgubiri pentru persoanele persecutate de regimul comunist. El nu a reușit să obțină câștig de cauză, dar la ultimele alegeri a făcut și o încercare de a candida pentru Senatul României, nereușind însă să strângă suficiente semnături pentru înregistrarea candidaturii.
Janina Cismaru, purtător de cuvânt al Ambasadei române la Washington, a declarat, conform „Daily Herald“, că Viorel Ciubuc a protestat pașnic în fața reprezentanței, ulterior fiind primit de doi diplomați, care au fost de acord să transmită plângerea lui autorităților din București. Ea a adăugat că oficialii ambasadei nu sunt în măsură să aprecieze dacă solicitarea este legitimă sau nu, dar s-au oferit să-l ajute pe cetățeanul româno-american.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.