Acasă Actualitate Un grup de activiști conduși de Călin Mărincuș au cântat imnul peste...

Un grup de activiști conduși de Călin Mărincuș au cântat imnul peste o rugăciune în arabă pe scena Operei din Cluj

DISTRIBUIȚI

Concertul “The Armed Man – Misă pentru pace”, al compozitorului galez Karl Jenkins, a fost prezentat, duminică, în premieră naţională la Opera Naţională Cluj-Napoca, fiind o misă în 13 părţi pentru voce feminină solo, violoncel solo, cor mixt şi orchestră. Spectacolul avea prevăzut în program ca un muezin să recite pe scenă o rugăciune în arabă cu mesajul Allah Akbar. Când muezinul de pe scenă a început să vorbească în limba arabă, la balcon, un grup de patru bărbați (unul dintre ei fiind Călin Mărincuș) și o femeie au început să cânte „Deșteaptă-te române” iar Călin Marincuș a strigat „Pe pământurile Brâncovenilor nu se va construi nicio mega-moschee”.
Deși nu au opus rezistență și au părăsit la solicitarea unui angajat al Operei balconul, persoanele respective au fost evacuate din clădire cu mascaţii chemați la fața locului şi au fost conduse la secţia de poliţie. Cei cinci au fost amendați de polițiști pentru „nerespectarea măsurilor de ordine pentru buna desfăşurare a manifestării culturale”.

Potrivit site-ului Operei Naţionale Cluj-Napoca, cele 13 părţi ale Misei aduc, pe lângă segmentele Ordinarium-ului (Kyrie, Sanctus, Agnus Dei, Benedictus) şi alte variate surse literare sau muzicale. “Prima parte este construită pe baza cântecului <<L’homme armé>> (de unde şi titlul lucrării) din secolul XV, atât de des folosit în misele compozitorilor renascentişti; cea de-a doua constă în chemarea musulmană la rugăciune – Adhaan”, se arată pe site-ul Operei.
Celor cinci activiști care aveau bilete nu le-a plăcut un fragment al spectacolul și s-au manifestat zgomotos. Avocații contactați de ziarul Curentul ne-au declarat că cei cinci au mari șanse să câștige în instanță contestarea amenzii pentru că polițiștii au făcut exces de zel iar manifestarea zgomotoasă a celor cinci intră în sfera libertății de exprimare garantate de Constituție și de CEDO.

Menționăm că tuturor celorlalți spectatori le-a plăcut rugăciunea musulmană pentru că nu s-au alăturat celor cinci activiști să cânte imnul, forma lor de protest față de calitatea spectacolului.

La Cluj-Napoca, pe scena Operei Naționale, nu se poate proclama ca Allah e singurul Dumnezeu si Mohamad e trimisul sau! Aici este România Creștină!

Posted by Calin Marincus on 1 Octombrie 2017

8 COMENTARII

  1. Noi, acest popor, indiferent de etnie, cu educatie austo-ungara ori balcanică ne meritam soarta de slugă a europei unită contra unui popor educat 40 de ani doar să aplaude

  2. Toata sala trebuia sa cante imnul. Asta insemna sa fie romani adevarati. Mi-e rusine de cele doua trei voci care i-au acuzat pe acesti partrioti.
    Bravo pentru aceasta actiune !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.