DISTRIBUIȚI

Programul Național Stop Fumat, un program al Ministerului Sănătăţii, a luat fiinţă în 2007 şi a fost finanțat din contribuțiile instituite asupra produselor din tutun, fiind coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Campania a făcut furori la momentul respectiv, aleasă fiind pentru promovare diva de la acel moment, Mihaela Rădulescu, mesajul fiind parodiat în fel și chip. 
În primii 9 de ani de existență, programul a numărat 100.000 de participanți. Peste jumătate dintre aceștia au reușit, cu ajutorul specialiștilor programului să renunțe la fumat, rata de succes a tratamentului fiind, în acest moment, de 60% dintre participanți”, scrie pe site-ul oficial al programului.

Medicul pneumolog Magda Ciobanu a demisionat astăzi de la Institul Marius Nasta, acuzând lipsa de finanțare

„Și uite că a fost și ultimul raport de gardă la care am participat în Institut… deoarece astăzi e ultima mea zi de muncă aici. Mi-am dat demisia deoarece Programul Stop Fumat, rațiunea prezentei mele in Institut, a încetat să mai existe, MS oprind decontarea medicamentelor necesare tratării dependenței nicotinice. Am rezistat hartuirii morale și fizice din ultimul an deoarece am sperat ca persoanele nominalizate de conducerea Institutului pentru a asigura managementul programului să fie capabile să promoveze măsurile necesare menținerii și extinderii programului. Nu au reușit. Așa că… rămânând fidelă crezului meu profesional, sunt obligată să îmi iau la revedere de la voi și să merg mai departe, acolo unde sunt ajutată să ajut. Pe fumători, evident, și nu numai.
Vă mulțumesc pentru momentele frumoase pe care le-am petrecut împreună și pentru ajutorul si increderea pe care mi le-ati oferit pe parcursul ultimilor 24 de ani!
Vă doresc putere și… la cât mai multe zâmbete! Că nu prea mai există…

P.S. Fragment din motivarea Hotararii judecătorești prin care Tribunalul București m-a repus în funcție: ” art.41 din Codul muncii prevede expres că, CIM poate fi modificat doar prin acordul părților, reorganizarea activității nefiind prevăzută ca și excepție de la regulă, modificarea unilaterală a CIM nu poate fi dispusă de angajator în cazul în care s-a dispus măsura reorganizării activității, inclusiv pe motiv de eficientizare, iar *reorganizarea activității nu poate fi impusă de angajator salariatului cu consecința modificării unilaterale a felului și locului muncii”.*
Adică..nu trebuie să vă lăsați intimidați și să acceptați poziții și atribuții pe care nu le doriți, cu atât mai mult cu cât considerați că este afectată ingrijirea pacienților!”, a scris doctorița în mesajul către colegi.

La scurt timp managerul Institutului, Beatrice Mahler a reacționat și a contrazis-o pe Ciobanu

„Îmi pare rău că Magda a ieșit din grup, dar pentru informarea voastră trebuie să știți că programul de fumat nu are un statut special. Așa cum programul de hipertensiune pulmonară, tuberculoză sau oncologic unde dv sunteți parte a acestora asigura doar finanțare suplimentară și ajutor direct pentru pacient și în cel de fumat asigura același lucru. Mai mult decât atât, în ultimii 2 ani medicația decontată era doar un OTS pe care pacienții știți că și-l pot cumpara fără rețetă, deci fară să fie necesar consult din partea medicului.
Practic în ultimii 2 ani doar psihologul era cel care avea finanțare de la Minister pt. salarii.

Așa că este cel puțin anormal față de voi toți să munciți pentru a asigura venitul colegilor care nu muncesc și care consideră că a fi medic însemna să faci ce vrei, cât vrei și mai ales să decizi ce vrei într-o instituție publică în care unii dintre dv, cei mai mulți pleacă epuizați la finalul programului.

Consider că este colegial și profesional să împărțim responsabilitățile la locul de muncă, iar în ceea ce privește pacientul fumător atunci când se află un fața unui medic pneumolog să beneficieze de un consult pneumologic nu doar pe o rețetă cu OTS.”, a conchis Mahler.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.