Acasă Actualitate Un milion de dolari cheltuit ilegal de catre Directia de Asistenta Sociala...

Un milion de dolari cheltuit ilegal de catre Directia de Asistenta Sociala Sector 4

DISTRIBUIȚI

Aproape 1.000 de insotitori ai persoanelor cu handicap aflati in evidentele Directiei Generale de Asistenta Sociala a Sectorului 4 vor trebui sa returneze sumele incasate in eventualitatea efectuarii unui control de catre Curtea de Conturi. Problema a aparut datorita faptului ca actuala directoarea a DGAS – Mihaela Vatala – nu are numire oficiala pentru aceasta functie de mai multa vreme, iar semnatura ei nu poate fi folosita pentru descarcare de gestiune. In aceasta situatie, persoanele care au fost remunerate in calitate de insotitori ai persoanelor cu handicap ar putea fi obligate sa returneze anumite sume de bani. Institutia cu pricina a fost infiintata in aprilie 2003 si tot atunci a inceput remunerarea acestor persoane.

Din punct de vedere legal, angajarea oamenilor care erau desemnati sa asiste persoanele cu handicap ar fi trebuit sa fie semnata de primarul Vasile Mihalache sau de cei doi directori din vremea respectiva: Sorin Bogaldea si Catalin Balteanu. Cu toate acestea, nici unul dintre oficialii din sectorul 4 nu au semnat aceste acte, iar contractele de prestari servicii sunt nule. In acelasi timp, inainte de alegeri cei doi directori au fost demisi, iar in locul lor a fost numita interimar Mihaela Vatala care a obtinut aceasta functie printr-o hotarare a Consiliului local. -Hotararea este valabila. Nu mai era nevoie de validarea ei din partea primarului-, se apara directoarea.

Numirea trebuia insa sa fie validata de primarul Vasile Mihalache, care nu a semnat insa actul prin care Mihaela Vatala devenea director al DGAS Sectorul 4. Femeia si-a vazut insa de treaba si a condus nestingherita institutia cu pricina, in ciuda faptului ca orice decizie a sa era lovita de nulitate.

Din acest motiv, ceilalti angajati ai Directiei Generale de Asistenta Sociala din Sectorul 4 au inceput sa aiba mai multe probleme. Ei nu au contract individual de munca, iar directoarea nu a reusit sa obtina pentru ei sporul de 15% care li se cuvine pentru faptul ca lucreaza in conditii extreme de risc microbiologic. -Eu nu cred ca insotitorii sau asistentii nostri trebuie sa dea vreun ban inapoi. Noi avem in jur de 900 de insotitori de persoane cu handicap pe care ii avem in evidenta noastra si aceste persoane sunt platite cu 2.381.000 de lei. Sumele au variatii si mai sunt unele gratuitati de care beneficiaza-, a declarat Vatala. Practic, 32 miliarde de lei, adica in jur de un milion de dolari, au fost alocate insotitorilor persoanelor cu handicap fara sa existe acoperire legala.

Lipsa posibilitatii directoarei de la DGAS de a semna hartii oficiale a facut ca mai multe institutii sa nu poata stabili un contact cu directia. Astfel, Brigada de Pompieri a Municipiului Bucuresti nu a autorizat functionarea sediului in care activeaza Mihaela Vatala. O problema mult mai grava a aparut insa in momentul in care directoarea nu a reusit sa obtina nici macar autorizatia sanitara de functionare, in conditiile in care asistenta oferita persoanelor bolnave reprezinta chiar obiectul de activitate al DGAS.

Aceste probleme nu sunt insa singurele care exista in curtea directoarei Mihaela Vatala. Instanta are pe rol un proces in urma caruia Directia de Asistenta Sociala Sector 4 ar trebui sa returneze niste sume de bani pe care le-a platit ca ore suplimentare si care se pare ca le-a calculat incorect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.