Acasă Actualitate Un militar profesionist si-a macelarit sotia, intr-o gara

Un militar profesionist si-a macelarit sotia, intr-o gara

DISTRIBUIȚI

Ori de cate ori vine vorba de integrarea in NATO, politicienii romani, ridica in slavi Ministerul Apararii. Opiniei publice i se vara pe gat informatii din care rezulta doar partea frumoasa a lucrurilor, crezandu-se ca, astfel, factorii de raspundere din Alianta Nord-Atlantica vor putea fi pacaliti. Dincolo de aceasta imagine contrafacuta se ascunde un adevar trist, acela al lipsei oricarei preocupari pentru cresterea standardelor atat in ceea ce priveste recrutarea si instructia militarilor in termen, cat si a militarilor angajati. Dand vina pe lipsa banilor, conducatorii MApN au coborat atat de tare standardele incat s-a ajuns sa fie declarati apti, inrolati si instruiti inadecvat debilii mental sau infractorii.

Profesionist in folosirea cutitului, pe… pielea sotiei

La mai putin de 24 de ore de la dezertarea spectaculoasa a celor doi militari de la unitatea din judetul Valcea, eveniment in urma caruia doi oameni au fost omorati si un al treilea a fost grav ranit, un nou incident vine sa confirme cele mai negre banuieli legate de starea jalnica in care se afla Armata.

Un militar angajat pe baza de contract la UM 01291, din Turda, si-a injunghiat sotia, duminica, la ora 11.30, in Gara Razboieni. Caporalul Danut Onaca a avut o altercatie cu sotia sa, Elena Onaca, eleva in anul I la Scoala Militara de subofiteri sanitari din Focsani, aflata in permisie, in urma careia i-a aplicat mai multe lovituri de cutit: in gat, abdomen si antebratul stang. Elena Onaca a fost transportata de urgenta la Spitalul Judetean Alba-Iulia, unde se afla sub supraveghere medicala, starea sanatatii sale fiind stabila.

Un criminal a indeplinit conditiile de angajare ale MApN

Ani de-a randul presa a atras atentia asupra necesitatii modificarii criteriilor de incorporare, demonstrandu-se ca vizita medicala obligatorie, care se efectueaza de catre comisiile militare, este facuta de ochii lumii. Testele psihologice, cele care ar trebui sa stea la baza evaluarilor necesare stabilirii gradului de discernamant al fiecarui tanar in parte, sunt complet nesocotite. Aceeasi situatie se regaseste si in cazul examenului medical general, nu putine fiind cazurile cand anumite persoane extrem de bolnave au fost obligate sa-si efectueze stagiul militar cu toate ca ar fi trebuit declarate inapte.

Conditiile in care un militar poate deveni angajat pe baza de contract in cadrul MApN sunt si mai dure. Conform cerintelor legale, solicitantul trebuie sa fie apt medical, sa fie absolvent cel putin a unei scoli profesionale, sa aiba un comportament moral, sa nu aiba antecedente penale sau sa nu fie cercetat intr-un dosar penal, sa fi obtinut calificative bune pe timpul desfasurarii stagiului militar, sa nu faca parte din organizatii sau secte religioase nerecunoscute de lege.

Pe hartie, conditiile sunt extrem de dure. Ca si in alte situatii insa, diferenta dintre ceea ce ar trebui sa fie si ceea ce este e destul de mare.

Altfel nu se poate explica cum s-a putut ajunge ca un astfel de militar sa devina un criminal. In plus, caporalul era angajat al unitatii militare din Turda din 7 ianuarie 1997, deci un militar cu experienta.

Intrebari fara raspuns

Ori de cate ori trebuie sa raspunda pentru ceea ce se intampla in Armata, marii generali dau vina pe lipsa de fonduri si pe imposibilitatea de a atrage oameni cu adevarat valorosi. Explicatia poate fi valabila in parte, dar nu poate fi acceptata atunci cand vine vorba de trecerea cu vederea a unor deficiente fizice sau psihice grave.

Nimic nu poate explica cum a fost posibil ca un medic sa-si dea acceptul ca acei doi dementi sa fie incorporati, si chiar sa fie pusi sa execute serviciul de paza la un depozit de munitie. Senini, ca orice dementi, cei doi au declarat Politiei ca erau beti atunci cand au fugit din unitate. La intrebarea cum de a fost posibil ca ei sa se imbete atunci cand erau de garda nu a raspuns nimeni din cadrul MApN.

De asemenea, caporalul Onaca poate sa fi actionat sub imperiul furiei de moment, dar cei din cadrul unitatii trebuie sa fi stiut ca are asemenea porniri violente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.