Acasă Actualitate Un patron din Radauti a interzis accesul rromilor in local

Un patron din Radauti a interzis accesul rromilor in local

DISTRIBUIȚI

Municipiul Radauti poate fi considerat o comunitate pasnica, in care nu au existat niciodata conflicte interetnice. In asezarea cu aproape 35.000 de suflete traiesc in armonie mai multe minoritati, ucraineni, germani, rusi lipoveni, poloni, germani, evrei, rusi si rromi, care niciodata nu au avut de impartit nimic cu nimeni. La inceputul acestei saptamani, linistea urbei a fost tulburata de un afis care a aparut pe usa de intrare de la un restaurant din centrul municipiului, restaurant situat in apropierea Primariei Radauti. -ACEASTA UNITATE NU PERMITE INTRAREA RROMILOR-, scrie pe anuntul de la intrarea in Restaurantul Millenium, restaurant ce apartine societatii comerciale Sorininvest din Radauti.

Motivatia

-Din cauza lor am avut foarte multe reclamatii, s-au batut aici, au faramat totul. Pana si domnul primar stie de scandalurile repetate. Eu am lasat de la mine, am zis ca selectez din ei. In urma cu doi ani mi-au furat din curte marfa de 20 milioane de lei. M-am adresat autoritatilor, o parte au facut puscarie, o parte au scapat. Nu am avut ce face pana la urma si i-am lasat aici. Aceasta, pana cand m-au lovit. Am certificat medico-legal, pe care l-am scos dupa ce m-au batut tiganii, la sfarsitul saptamanii trecute, aici, in local. Din aceste motive am decis sa nu-i primesc aici, eu nu merg acasa la ei, deci nici ei sa nu vina la mine. De foarte multe ori, au luat fete cu japca de aici si au iesit alte lucruri. Aici e locuinta mea si am luat aceasta hotarare-, spune Gheorghe Simota, patronul restaurantului.

Reactia

Afisul de la Restaurantul Millenium a creat unele discutii printre cetatenii din municipiu, insa nu se poate vorbi in nici un caz de tensiuni. Prim-vicepresedintele Partidei Rromilor din municipiul Radauti, Gruia Golescu, a declarat, referindu-se la interdictia pusa celor din etnia lui: -In legatura cu interzicerea accesului rromilor in acel restaurant, pot spune ca nu mi se pare normal si uman, consider ca e discriminare rasiala si oriunde ar fi, in orice localitate, nu e ceva normal si corect-.

Conform articolului 13 din OG 137/2000, privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, -constituie contraventie, conform prezentei ordonante, refuzarea accesului unei persoane sau al unui grup de persoane la serviciile oferite de hoteluri, teatre, cinematografe, biblioteci, magazine, restaurante, baruri, discoteci sau orice alti prestatori de servicii, indiferent daca sunt in proprietate privata sau publica, ori de companiile de transport in comun – prin avion, vapor, tren, metrou, autobuz, troleibuz, tramvai, taxi sau prin alte mijloace -, datorita apartenentei acesteia/acestuia la o rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata, respectiv datorita convingerilor, varstei, sexului sau orientarii sexuale a persoanelor in cauza-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.