Acasă Actualitate Unde sunt dascălii de altădată?

Unde sunt dascălii de altădată?

DISTRIBUIȚI

„Ăia hoți, ăștia hoți, mama lor la toți!“. Să nu credeți că este cumva vreun refren al ultrașilor de pe stadioanele de fotbal, deși așa pare la prima vedere. Cei care înjurau ieri în gura mare în centrul Capitalei nu erau nici huliganii de pe stadioane, nici șmecherii de cartier, erau profesorii care așa au înțeles să protesteze față de deciziile luate de guvern. E dreptul lor de a protesta, de a cere bani, avantaje, suspendarea disponibilizărilor etc, dar cred că modul în care au ales să facă acest lucru nu face cinste breslei pe care o reprezintă. Dascălii adevărați, așa cum aveau pretenția că sunt și cei adunați ieri în Piața Victoriei, nu înjură în public, nu mănåncă semințe pe stradă și nu se comportă ca niște huligani, indiferent de context. Dascălii care-și trag seva din înțelepciunea lui domnu’ Trandafir sunt modele pentru elevii lor, copiii noștri. Nu știu care părinte își dorește ca odrasla sa să învețe la școală refrene cu înjurături sau cum să se comporte pe stadion. Din păcate, din ce în ce mai puțini profesori se gåndesc și la onorabilitatea breslei pe care o reprezintă. Iar cei strånși ieri la mitingul de protest de la București au arătat public modul în care înțeleg ei să facă educație în școli.
Urmărind revendicările făcute public de liderii de sindicat Gheorghe Isvoranu și Marius Nistor, am aflat că sindicaliștii din învățămånt sunt nemulțumiți de scăderea salariilor prin aplicarea Legii unice, de comasarea unor școli, de disponibilizările din sistem care ar urma să aibă loc din septembrie, dar și pentru că nu au fost consultați la Legea educației de către ministrul Daniel Funeriu.
E dreptul sindicatelor să protesteze în legătură cu salariile, cu disponibilizările din sistem, dar, în ceea ce privește noua lege a educației, nicăieri nu se prevede că ministerul trebuie să o scrie cot la cot cu sindicaliștii, așa cum proceda pånă acum Ecaterina Andronescu. Legea educației este doar un pretext, deoarece organizațiile sindicale din domeniul învățămåntului au luat deja decizia ca, în 14 aprilie, birourile executive ale federațiilor din învățământ să analizeze concluziile în urma dezbaterii proiectului legii educației și să întocmească un document pe care îl vor trimite Parlamentului. Și-atunci, singura problemă sunt banii. Iar pentru bani, organizațiile sindicale sunt dispuse să meargă pånă la greva generală în sistem, tradusă prin înghețarea anului școlar.
Dacă tot sunt atåt de mult concentrați pe problemele legate de bani, poate liderii de sindicat din învățămånt își aduc aminte și de meditațiile date de majoritatea profesorilor, care le rotunjesc veniturile.

Meditațiile – o sursă de bani și de evaziune fiscală

Cånd s-a pus problema că dascălii care dau meditații sunt evazioniști, aceștia s-au revoltat. Dar datele de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) arată clar că profesorii nu se obosesc să declare că dau meditații și, ca atare, să plătească impozite. La solicitarea ziarului „Curentul“, ANAF a precizat că, pentru anul 2008, au fost înregistrate în evidența fiscală un număr de 1.471 de persoane fizice care au desfășurat activitatea de meditatori, venitul net anual declarat fiind de 4.108.974 lei. Cel mai mare venit net anual declarat de o persoană fizică din servicii executate de meditatori este de 118.105 lei. Aceste cifre se raportează la un total de 310.000 de cadre didactice, din care aproximativ 20.000 sunt educatori și se presupune că deocamdată copiii nu sunt dați la meditații de la grădiniță.
Un simplu calcul matematic ne arată că doar 0,5% din cadrele didactice și-au declarat meditațiile la administrațiile financiare. Ca să simplificăm, e vorba de doar un profesor la o școală în care există în medie 200 de profesori. Adică, dacă se face meditație la Limba Romånă, matematică, istorie, geografie, limbi străine, numai unul din acei profesori își declară veniturile la fisc. Asta în timp ce mulți dascăli, la îndemul liderilor moraliști din sindicate, strigă în gura mare „mama lor la toți!“ în piața publică. Dacă sunt apărătorii legii și ordinii în Romånia, de ce liderii nu explică membrilor de sindicat că, în conformitate cu art. 9, alin. (1) litera a, din Legea 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale, constituie infracțiuni de evaziune fiscală și se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani și interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvårșite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale: a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile.
Numai 35 de profesori în medie pe fiecare județ fac meditații? Greu de crezut, domnilor sindicaliști, chiar și de către un copil de clasa întåi, care știe că unii dintre colegii săi fac deja meditații cu doamna învățătoare. Surse autorizate din cadrul Ministerului Educației au afirmat, pentru „Curentul“, că „dascălii din unitățile școlare de elită dau cele mai multe meditații. De ce? Aici părinții întotdeauna vor fi dispuși să dea bani pentru pregătirea suplimentară a copiilor, chiar dacă aceștia nu au nevoie de așa ceva. Părinții copiilor din aceste școli și licee nu-și pun problema banilor. În mediul rural, profesori meditatori găsești mai rar. În micile orașe, într-o unitate școlară, sunt doi-trei dascăli care dau meditații“.

Marius Nistor încurajează evaziunea

Liderul Federației „Spiru Haret“, Marius Nistor, ia apărarea dascălilor meditatori care nu declară la Fisc activitatea pe care o prestează și nu plătesc impozite: „Pe politicienii care dau «meditații» cine îi impozitează? Instalatorii, zugravii și alții care prestează fel de fel de activități în timpul liber plătesc impozite?“. Acesta a adăugat că „legea va fi respectată de dascăli în momentul în care legea va fi respectată de toți“. Nistor a ținut să precizeze că nu toate cele 290.000 de cadre didactice dau meditații: „Copiii fac pregătire suplimentară la domiciliul profesorului numai la materiile de examen, adică Matematică, Limba și literatura română, Limbi străine, Istorie, Geografie, Chimie. Nu am auzit ca cineva să facă meditații la Educație fizică“. Deci, într-o școală cu 50 de profesori ar trebui să fie cel puțin 6,7 profesori declarați la Fisc, dar nu e așa. Acesta a adăugat că „au fost dascăli care au vrut să declare la Fisc activitatea pe care o prestează în timpul liber și să plătească impozite, însă li s-a spus că acest lucru nu este posibil din cauză că meditator nu figurează în Nomenclatorul Meseriilor din România“. Dar cei 1.471 de oameni de la catedră, care au făcut și pregătire suplimentară cu elevii, contra cost, dar au plătit impozitele, cum de nu au pățit așa ceva, și dacă o să comparăm profesorii cu zugravii așa va fi și nivelul școlii romånești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.