Acasă Actualitate Ungurii din Covasna au birou la Bruxelles, finanțat din bani publici

Ungurii din Covasna au birou la Bruxelles, finanțat din bani publici

DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Covasna a decis, în ultima sa ședință din mandatul 2004-2008, să aloce peste 5.500 de euro lunar, din bani publici, pentru funcționarea unui Birou de reprezentare a județului la Bruxelles.
La prima vedere, demersul CJ Covasna pare unul lăudabil: un profesionist va veghea permanent, pe lângă sediile Comisiei Europene și a Parlamentului European, asupra respectării intereselor locuitorilor din județ.

Farmecul dispare brusc când observăm că, în fișa postului, acel reprezentant trebuie să promoveze la Bruxelles propuneri politice dictate de la Covasna. Unde UDMR și Partidul Civic Maghiar fac legea. Pe lângă asta, județul are deja un Birou de reprezentare la Bruxelles. Iar persoana desemnată la șefia biroului va câștiga pe lună mai mult decât președintele statului, Traian Băsescu.
Și toate astea pe bani publici, care stau în pixul majorității UDMR-PCM din Consiliu.

Potrivit hotărârii CJ Covasna, nr. 80 din 30 mai 2008 (facsimil), "se înființează Biroul de reprezentare a Județului Covasna la Bruxelles – Belgia, denumit în continuare Birou, în subordinea Consiliului Județean, fără personalitate juridică". Potrivit deciziei, Biroul din capitala Belgiei va fi condus de un reprezentant desemnat "prin dispoziția președintelui consiliului județean", pe baza unui concurs organizat în condițiile legii.
Potrivit Anexei 1 din Hotărâre, din sarcinile Biroului fac parte "pregătirea și desfășurarea vizitelor de ordin politic, economic și civil a delegațiilor din Covasna", "reprezentarea propunerilor politice, a poziției oficiale a Județului Covasna față de organele decizionale din Bruxelles" și "alte sarcini date de Consiliul Județean sau de președintele consiliului județean". Decizia a fost luată de consilierii județeni ai UDMR, semnată de fostul președinte al CJ, actual vicepreședinte, Demeter Janos, și el tot un reprezentant al UDMR.

Investiție generoasă

La Anexa 2, sunt prezentate cheltuielile lunare "estimative" pentru funcționarea Biroului. Astfel, "remunerația persoanei" este de 2.805 euro, "chiria unui birou la Bruxelles utilat" costă 1.200 euro, "chirie imobil garsonieră la Bruxelles" face 850 de euro, mai sunt prevăzute "cheltuieli telefon-fax" în valoare de 200 euro si "abonament transport regiune Bruxelles de 45 euro". În total, 5.100 de euro.
Cărora li se adaugă alți 466 euro/lunar, cheltuieli "ocazionale": transport avion, cheltuieli de reprezentare, cheltuieli efectuate cu ocazia deplasării la conferințe, seminarii, întâlniri.

Mai bogat ca Băsescu

Consilierii județeni au fost foarte generoși cu salariul de 2.800 de euro prevăzut pentru viitorul reprezentant al Covasnei la Bruxelles. Potrivit declarației de avere completată pe 26.05.2008, președintele Traian Băsescu a declarat că a câștigat din indemnizația lunară, în perioada ianurie-mai, 30.631 lei. Pe lună, înseamnă că șeful statului câștigă 6.126 lei. La cursul euro la 30 mai 2008, indemnizația lunară a lui Băsescu este de 1.691 euro. Cu alte cuvinte, omul trimis la Bruxelles de CJ Covasna va câștiga cu peste 1.000 de euro mai mult decât șeful statului.
Un alt exemplu care arată generozitatea CJ Covansa îl reprezintă decizia din ianuarie 2008 a Primăriei București de a deschide un Birou la Bruxelles: potrivit unei declarații de la acea vreme a șefului Direcției de Relații Internaționale din Primăria Capitalei, Cristian Iftimoaie, angajatul de la Birou va primi salariul minim pe economie din Belgia, adică 1.259 euro pe lună.

Supra-reprezentare

Demersul CJ Covasna este cu atât mai ciudat cu cât județul face parte din Regiunea Centru, reprezentată deja la Bruxelles. Chiar în aprilie 2008, Agenția a inaugurat Centrul respectiv cu mare fast și în prezența a numeroși oficiali europeni, cum ar fi  comisarul European pentru Multilingvism, Leonard Orban, sau ambasadorul României la Uniunea Europeana, Lazăr Comănescu. "Acest demers a fost finalizat de către ADR Centru după decizia luată de CDR Centru pentru a promova eficient oportunitățile și realizările din cele 6 județe din inima României", spune un comunicat al ADR Centru. "Prin activitatea ADR Centru la Bruxelles se dorește promovarea activă a celor șase județe – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu – care compun Regiunea Centru, utilizând o strategie de dezvoltare unitară, orientată spre construirea de parteneriate, valorificarea vastei experiențe a Europei Regiunilor și atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă și competitivitate economică", continuă instituția să explice rolul Biroului de la Bruxelles.
Practic, toate obiectivele pentru care CJ Covasna spune că vrea să aloce un pumn de bani, sunt deja asigurate de către Biroului ADR la Bruxelles.


Demeter Janos recunoaște: "A venit o sesizare de la Prefectură"

Curentul Când se înființează biroul de reprezentare al Covasnei la Bruxelles?
Demeter Janos
– Deocamdată nu se înființează pentru că a venit o sesizare de la Prefectură, că în primul rând dreptul de a reprezenta un județ îl are numai președintele (Consiliului Județean, n.r.). Eu cred că a avea un birou de reprezentare în Bruxelles reprezintă o șansă, o investiție, fiindcă județul își arată posibilitățile, caută investitori, face lobby, găsește resurse de finanțare. Ulterior, s-a decis (de către Prefectura Covasna, n.r.) că nu este posibilă înființarea unui birou pentru că în sensul administrației publice biroul înseamnă a avea cel puțin trei angajați. Până în final a rămas să discutăm cu Prefectura. În fine, eu cred că până la urmă vom ajunge la un consens. Eu cred că va fi un succes.
Curentul – Dar Regiunea Centru a inaugurat un birou asemănător la Bruxelles.
Demeter Janos – Nu, a primit o ofertă din partea regiunii Brandenburg, ca ei să ne pună la dispoziție un birou unde să lucreze cineva din cadrul regiunii, dar asta este în primul rând o ofertă pentru un singur an. Pe de altă parte, acest tânăr (reprezentantul Regiunii Centru la Bruxelles, Laurențiu David, n.r), care este, mă rog, cu capacități bune, e pregătit, dar regiunea Centru este o regiune imensă, nu are cum să reprezinte interesele unei regiuni, pentru că județele în fond sunt în competiție.
Curentul – Dar nu și dumneavostră l-ați votat în comisie pe acest reprezentant? Cine l-a numit?
Demeter Janos
– L-au numit din partea regiunii, dar nu este o problemă, problema e că nu are cum să țină contactul cu șase județe, nu are cum să reprezinte interesele lor.
Curentul – Printre sarcinile biroului figurează acțiuni politice.
Demeter Janos – Sigur, reprezentanții județului sunt politicieni, deci, dacă vrea reprezentantul să se întâlnească cu conducătorul grupului socialist, sau al grupului liberal, sau conservator din cadrul PE, să facă un lobby pentru interes județean, trebuie să organizeze astfel de întâlniri politice.
Curentul – Primăria București spunea în decembrie 2007 că va da reprezentantului la Bruxelles salariul minim pe economie de acolo, în jur de 1.300 de euro. La dumneavoastră, el ar câștiga în jur de 2.800 de euro. De ce?
Demeter Janos
: În această sumă sunt incluse inclusiv cheltuielile.
Curentul – Ba nu, aici scrie "Remunerația persoanei – 2800 euro".
Demeter Janos:
Păi atunci, sigur că s-a schimbat salariul minim la Bruxelles, fiindcă nu aveam noi alte date de unde să inventăm această sumă, nu era o sumă preferențială, a fost calculat de colegi. Sigur nu sunt bani puțini, dar dacă nu încerci, nu ai de unde să știi dacă investiția este rentabilă.
Curentul – Când se vor finaliza divergențele cu Prefectura?
Demeter Janos
– Voi avea în septembrie o ședință de Consiliu în care sper să tranșăm aceasta problemă și, până la sfârșitul anului, să pornim acest birou. Dacă nu, anul viitor, dar cu cât mai repede, cu atât mai bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.