Guvernarea PSD + PNL din ultimii trei ani a însemnat o serie nesfârşită de scumpiri, alimentarea inflaţiei prin măsuri economice nepotrivite şi cheltuieli ale statului care au crescut constant. Cu toate că Executivul Ciolacu s-a angajat, prin OUG, în faţa Parlamentului, să facă un aparat bugetar mai suplu, nici până astăzi reforma promisă nu a fost făcută.
La următoarele rânduri de alegeri, românii vor avea de ales între creşterea în continuare a cheltuielilor statului şi, implicit, a taxelor – aşa cum au făcut guvernele PSD-PNL din noiembrie 2021 încoace – sau, dimpotrivă, scăderea cheltuielilor şi a taxelor, aşa cum propune USR.
„Cel mai bun program de stimulare a economiei este reducerea taxării muncii. România este pe locul I în Europa la taxarea muncii pe salariile mici, dar şi pe locul I la sărăcie în muncă, adică la români care, deşi muncesc, sunt în sărăcie. Din cauza taxării foarte mari, românii pleacă în alte părţi să muncească pe salarii mai bune, avem criză de forţă de muncă, familii destrămate şi multe alte probleme sociale. Vestea bună este că situaţia poate fi schimbată, putem să reducem taxarea muncii. Următoarele rânduri de alegeri sunt decisive pentru cum va arăta România în următorii ani. Dacă vrem să mai tot crească cheltuielile şi taxele, cum au făcut domnii Ciolacu şi Ciucă, sau dacă vrem să scadă cheltuielile şi taxele”, declară Claudiu Năsui, deputat USR şi fost ministru al Economiei.
Scutirea de la taxare a echivalentului unui salariu minim, într-un mod gradual, va lăsa fiecărui român mai mulţi bani în buzunar: peste 1.000 de lei pe lună suplimentar.
Reducerea taxării pe muncă trebuie să fie însoţită, obligatoriu, de reducerea cheltuielilor statului, pentru că România nu poate continua să trăiască pe datorie, aşa cum vor PSD şi PNL cu specialii lor. În prima jumătate a anului 2024, PSD şi PNL ne-au îndatorat deja cu încă 135 de miliarde de lei, iar suma s-ar putea dubla până la finalul anului.
Reducerea cheltuielilor statului trebuie să însemne stoparea risipei, reducerea numărului sinecuriştilor angajaţi în posturi de secretari de stat, de consilieri, de şefi şi şefuleţi la diverse agenţii şi autorităţi, stoparea schemelor de afaceri pe banii statului şi a privilegiilor nemeritate.