Home Actualitate Usatîi promite câte un mercedes celor care-l vor aresta pe Filat

Usatîi promite câte un mercedes celor care-l vor aresta pe Filat

DISTRIBUIŢI

UPDATE 16.00 Vlad Filat a rămas fără imunitate, parlamentul votând pentru cererea procurorului general.

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut joi ridicarea imunității parlamentare a liderului Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, fost prim-ministru, și anchetarea acestuia pentru fraudele de la Banca de Economii – una dintre cele trei bănci devalizate cu aproximativ 1 miliard de dolari la sfârșitul anului trecut, relatează Unimedia și Jurnal.md.

”Vin cu o solicitare care nu a mai existat în istoria Republicii Moldova privind punerea sub învinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în fraudele de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crimă deosebit de gravă, el fiind implicat și în distrugerea probelor”, a spus Corneliu Gurin, de la tribuna parlamentului.

Liderul PLDM este acuzat că, în perioada în care a fost premier, ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor, relatează Jurnal.md. Potrivit sesizării, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific în Federația Rusă, dar și pentru a-i acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

Filat a reacționat imediat, afirmând că această acțiune este una regizată și a fost pregătită din timp. El a spus că își va demonstra nevinovăția și și-a îndemnat colegii să voteze pentru ridicarea imunității sale. ”Instituțiile statului sunt acaparate, Parchetul General și Centrul Anticorupție sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc”, a contraatacat Filat, citat de Jurnal.md. Vladimir Plahotniuc este considerat finanțatorul și ”eminența cenușie” a Partidului Democrat, care împreună cu PLDM și Partidul Liberal formează coaliția de guvernământ din Republica Moldova.

Liderul PLDM nu a exclus ca Plahotniuc să aibă o înțelegere cu primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, un controversat om de afaceri care are relații strânse cu Moscova, și (Vladimir) Voronin — liderul comuniștilor moldoveni — privind convocarea alegerilor anticipate prin care să urmărească deturnarea parcursului european al Republicii Moldova.

”Nu exclud că, împreună cu rușii, el să organizeze alegeri și după alegeri să schimbe și parcursul țării pentru că el în Europa nu are cum să supraviețuiască”,a concluzionat Filat, care la finalul discursului și-a cerut iertare de la întreg poporul Republicii Moldova.

Totodată, sute de protestatari susținători ai Partidului Nostru (de stânga, prorus), al primarului orașului Bălți Renato Usatîi, au înconjurat joi parlamentul și cer arestarea lui Vlad Filat. Usatîi susține că sunt mii de manifestanți. Mai mult, el a promis polițiștilor care îi vor aresta pe Vladimir Filat și Vladimir Plahotniuc câte un Mercedes, potrivit Agora.md.

”Polițistul care îl va prinde pe Vladimir Filat, după ce îi este ridicată imunitatea, sau pe Vladimir Plahotniuc va primi un Mercedes nou. Totul este în mâinile voastre băieți”, a declarat Usatîi de pe scena din fața parlamentului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.