Acasă Actualitate USL: Ne-ați votat, acum plătiți!

USL: Ne-ați votat, acum plătiți!

DISTRIBUIȚI

Cei care au crezut că odată cu victoria USL vor curge în România râuri de lapte și miere, asezonate cu creșteri de salarii , pensii și reduceri de taxe s-au înșelat amarnic, iar realitatea dură i-a trezit din vis la două zile după ce au pus ștampila pe alianța aflată la guvernare. În prima ședință a cabinetului Ponta, după victoria covârșitoare la alegerile parlamentare, USL a înlocuit promisiunile din campania electorală cu creșteri de taxe și impozite, în paralel cu înghețarea salariilor și a angajărilor în sectorul bugetar. Primele acte normative aflate pe ordinea de zi a ședinței guvernului nu au vizat creșteri de salarii sau indexări de pensii ci creșteri de taxe și impozite, spre bunăstarea românilor votanți ai USL, desigur. Astfel, prima grija a guvernului ponta a fost avizarea  majorării taxelor și impozitelor locale pentru anul viitor, cu până la 16,05%. Textul hotărârii de guvern este același cu cel publicat în luna octombrie de către Ministerul Finanțelor în care se făcea referire la majorarea taxelor și impozitelor locale  cu 16,05%. ?ê?£i, cum nu dă bine în plină campanie electorală să anunți creșteri de taxe și impozite, Ponta s-a enervat vizibil că cei de la Finanțe au dezvăluit planurile guvernului pentru 2013, solicitându-le chiar să retragă proiectul de pe site. ?ê?£i l-au retras în octombrie pentru ca în decembrie, în prima ședință de guvern post alegeri să-l voteze fără nicio supărare și iritare din partea nimănui. Campania trecuse, alegerile erau câștigate, românii trebuie să plătească, așa cum se întâmplă de obicei.  Întrebat ieri  de ce sunt majorate taxele de către Guvern, premierul Ponta s-a spălat imediat pe mâini. „Deci, eu nu măresc nicio taxă, eu fac ceea ce mă obligă legea, și anume îi informez pe cei din CGMB, consiliile locale, cât au voie (să modifice cuantumul taxelor – n.r.), că nu au voie să le mărească cu 100% sau cu 50%“, a susținut Ponta.
Premierul a mai susținut că „16% este rata cumulată a inflației, iar ei au voie conform legii +/-20%“. „Adică pot să și le scadă cu 4% taxele, pot să și le mărească cu 16 plus 20, deci 36% maximum. Nu intervine Guvernul în finanțele publice locale, asta decid consilierii“, a spus Ponta. Cu alte cuvinte să zicem bogdaproste dacă aleșii locali, majoritatea de la USL desigur, ne vor mări taxele doar cu 16% și nu cu 36% cât le-a dat voie guvernul Ponta, în mărinimia sa.

Ponta a mințit. Purtătorul de cuvânt al guvernului îl demască

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, că indexarea cu 16,05% „se aplica la absolut toate autoritățile locale“ începând cu 1 ianuarie 2013. Precizările au venit la o ora după ce premierul a încercat să se spele pe mâini de responsabilitate, afirmând că  HG nu obligă autoritățile locale să crească taxele.
„Prin hotărârea aprobată de Guvern se actualizează nivelurile impozitelor si taxelor locale, precum si al amenzilor aplicabile începând cu anul 2013 cu rata inflației pentru perioada de trei ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012“, a anunțat purtătorul de cuvânt Andrei Zaharescu. El a precizat ca prin aceasta măsură se preconizează că veniturile bugetelor locale vor crește cu 527,73 milioane de lei.
Întrebat dacă măsură este obligatorie pentru autoritățile locale, Zaharescu a răspuns că „da, se aplica peste tot“.
„16,05% este indexarea pe ultimii trei ani si se aplica la absolut toate autoritățile locale“, a adăugat Andrei Zaharescu. La observația jurnaliștilor ca declarația sa este în contradictoriu cu cea a premierului Victor Ponta, care spunea că măsura nu este obligatorie, purtătorul de cuvânt al Guvernului a răspuns: „Eu v-am citit exact din ordonanță“. Întrebat dacă majorarea cu 16,05% se aplica pentru autoturisme, Andrei Zaharescu a răspuns ca „da, începând cu 1 ianuarie 2013“.

Îngheț în termometre și în buzunare

Odată stabilită majorarea taxelor și impozitelor, guvernul a trecut la etapa a doua: înghețarea salariilor bugetarilor, a angajărilor în acest sector și sistarea plăților indemnizaților pentru revoluționari, în ciuda promisiunilor făcute acestora înainte de alegeri. În acest sens, guvernul nu va acorda bugetarilor nici anul viitor tichete de masă, tichete-cadou sau de vacanță, va sista în continuare plata unor indemnizații lunare reparatorii pentru o categorie de revoluționari, va limita gratuitățile la transportul feroviar și va păstra înghețate angajările în sistemul public. Toate acestea sunt cuprinse într-o ordonanță aprobată în ședința de ieri a  Guvernului.
Documentul stabilește categoriile de plăți și facilități care nu vor fi acordate nici anul viitor, în ciuda promisiunilor făcute de toți reprezentanții USL de la preluarea puterii încoace.
Astfel, instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii înființate pe lângă instituțiile publice, cu excepția instituțiilor finanțate integral din venituri proprii, nu vor acorda nici anul viitor tichete de masă pentru angajați.
De asemenea, în bugetele acestor instituții nu vor fi prevăzute sume pentru acordarea de tichete-cadou și tichete de vacanță.

Țeapă și pentru revoluționari

Deși premierul Ponta le-a promis revoluționarilor că le va acorda indemnizațiile ciuntite de guvernele anterioare, fiind dispus să aloce zeci de milioane de euro pentru acest obiectiv, după alegeri s-a răzgândit brusc. Fostul guvern hotărâse  că indemnizațiile lunare reparatorii destinate unei anumite categorii de revoluționari, prevăzute în Legea recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989, precum și față de persoanele care și-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987, nu se acordă. Indemnizația era destinată persoanelor care au obținut titlul de „Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite“, atribuit celor care, în perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat și condus grupuri sau mulțimi de oameni, au construit și menținut baricade împotriva forțelor de represiune ale regimului totalitar comunist, dacă au un venit mai mic decât salariul mediu brut pe economie. De aceleași drepturi ar fi trebuit să beneficieze și copiii eroilor-martiri, indiferent de vârstă, dacă nu sunt încadrați în nici o formă de învățământ ori nu realizează venituri, din motive neimputabile lor.
Proiectul elaborat de Ministerul Finanțelor relevă că prevederea care stabilea că aceste indemnizații nu sunt acordate în 2012 va fi aplicată și anul viitor. Prin urmare, revoluționarii pot să-l ia în continuare de guler pe Ion Iliescu, întrucât promisiunea făcută înainte de alegeri nu mai este respectată de „cârlanul“ Ponta.

Fără angajări în sectorul bugetar

De asemenea, Guvernul va limita și anul viitor reducerile de tarife sau, după caz, gratuitățile la transportul feroviar în limita a 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple, conform OG 112/1999 privind călătoriile gratuite în interes de serviciu și în interes personal pe căile ferate române, și va îngheța în continuare angajările în sistemul public că doar alegerile au trecut, iar românii au fost păcăliți la un nivel suficient încât să-i asigure USL o majoritate mai mult decât confortabilă.  .
Astfel, prevederea care stabilește și în prezent că se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritățile și instituțiile publice, cu excepția celor aprobate de Guvern prin memorandum, va fi valabilă și anul viitor. Prin excepție, ordonatorii principali de credite, în cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maxim 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta, dar numai în condițiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget. ?ê?£i cum bani nu sunt, e de așteptat ca nici angajări să nu se facă. ?ê?£i acesta e doar începutul .

Educația  – subfinanțată și în 2013. Cati Andronescu dă din umeri

Tot în ședința de ieri a guvernului, cabinetul Ponta a decis că nici în 2013 nu vor fi mai mulți bani pentru educație, deși Cati Andronescu s-a jurat zilnic la televizor, în campania electorală, că învățământul nu va mai fi Cenușăreasa bugetului anul viitor. Mulți au crezut-o, i-au oferit cele mai multe voturi din țară, iar acum au răsplata.  Astfel, conform deciziei luate ieri de executiv, guvernul va amâna din nou, până în 2014, termenul impus prin lege de la care trebuie să asigure finanțarea sistemului educațional cu minimum 6% din PIB.
Legea educației naționale, aprobată la începutul anului 2011, prevede că pentru finanțarea educației naționale este alocat alocă anual, din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale, minimum 6% din Produsul Intern Brut al anului respectiv. Suplimentar, unitățile și instituțiile de învățământ pot obține și utiliza autonom venituri proprii.
Aceeași lege stabilește că, pentru activitatea de cercetare științifică, este alocat anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din Produsul Intern Brut al anului respectiv.
Legea a fost adoptată în ianuarie 2011, dar cu un termen de grație de un an, până la 1 ianuarie 2012, pentru ca Guvernul să asigure educației această cotă de finanțare.
Termenul pentru aplicarea acestei măsuri a fost amânat însă de Guvernul Boc, de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013, cu argumentul că această cotă de finanțare impune un efort bugetar total suplimentar de peste 46 miliarde lei în anii 2012 și 2013.
La acel moment, vicepreședintele PSD Ecaterina Andronescu, actual ministru al Educației, a declarat că decizia Guvernului de a amâna până în 2014 alocarea a 6% din PIB pentru Educație este ilegală și va degrada până la colaps învățământul. Cât de legală e decizia de ieri a guvernului Ponta, doamnă Andronescu? Întrebarea e retorică desigur, întrucât vorba ceea, plagiator la plagiator nu-și scoate ochii.
Pe vremea când era în opoziție, Andronescu  afirma că amânarea aplicării cu doi ani a Legii educației, care prevede obligativitatea alocării a șase procente din PIB pentru Educație, va face ca subfinanțarea învățământului să devină critică.
O decizie similară este luată însă în calcul acum și de Guvernul Ponta, conform unui proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Finanțelor și care prevede că acest termen va fi din nou amânat, de această dată până la 1 ianuarie 2014.
Surse oficiale au declarat că proiectul de ordonanță a fost aprobat în această formă în ședința de miercuri a Guvernului. De data aceasta, Cati n-a mai acuzat, s-a apărat, promițându-ne că se va bate, cum numai ea știe să o facă, pentru un buget mai mare atunci când proiectul se va discuta în Parlament. Pariu că va uita?
„Mă voi bate în Parlament pentru cel mai mare buget pentru Educație. Ordonanța de astăzi reglează finanțarea învățământului până la aprobarea legii bugetului de stat. Deocamdată nu știm care va fi bugetul pe care-l va avea Educația în 2013. Până la aprobarea legii bugetului, finanțarea se va face pe legea bugetului vechi din 2012“, a spus ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, mințindu-ne practic pe față, întrucât ordonanța în cauză spune negru pe alb că bugetul educației nu va fin nici în 2013 la valoarea de 6% din PIB așa cum reclama actuala ministreasă. Cum reacționează sindicatele din învăță­mânt la această veste? Ca și cum ar fi la guvernare, nu în banca sindicală.
Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat miercuri  că sindicaliștii nu și-au făcut iluzii că Guvernul va aplica în 2013 Legea educației în ce privește alocarea a 6% din PIB.
În opinia liderului FSLI, angajații din învățământ nu vor primi vestea cu bucurie, deoarece se amână și mai mult „dorita reformare“.
„Nu știu până când. De 20 de ani așteptăm minuni, dar nu mai vin“, a mai spus Simion Hăncescu.
Președintele FSLI a precizat că este prematur să se vorbească de proteste, dar nu crede – având în vedere că în ultimii ani oamenii au ales să „protesteze în tăcere“ – că acest lucru se va întâmpla. Cum a uitat domnul Hăncescu protestele organizate  la ministerul Educației, pe vremea când această instituție era condusă de Daniel Funeriu! Probabil Cati Andronescu e mai sensibilă și nu poate fi deranjată cu proteste, mai ales că ea este salva­toarea premierului plagiator.

Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.