Acasă Actualitate Valentin Ceaușescu-scos la încălzire de moguli în cursa pentru Cotroceni

Valentin Ceaușescu-scos la încălzire de moguli în cursa pentru Cotroceni

DISTRIBUIȚI

Explicația  reabilitării mediatice a  clanului dictatorial

Dacă v-ați pus întrebări în legătură cu avalanșa de interviuri, documentare și mărturii despre „epoca de aur“ și mai ales despre „cel mai iubit fiu al țării“ și familia acestuia, aflați că nimic nu este întâmplător. O radiografie la rece a sistemului, a autocrației Ceaușeștilor ar fi oricând binevenită, în contextul în care adevărul istoric este cea mai importantă obligație a  noastră pentru generațiile viitoare. Din păcate nu avem de-a face cu o analiză, întrucât ne aflăm în fața unor noi forme ale cultului personalității, ceva mai rafinate, dar la fel de nocive pentru societate. De ceva vreme, seară de seară, cele mai vocale posturi de știri de televiziune, care se laudă zilnic că sunt una în fața alteia, ne oferă, în loc de informații, biografiile romanțate ale membrilor familiei Ceaușescu. Interviuri cu camera ascunsă scoase de la naftalină, mărturii ale arhitectului, pilotului, traducătorului familiei Ceaușescu apar în fiecare seară la televizor, mesajul fiind același: era mai bine înainte de 1989, iar familia Ceaușescu era una obișnuită, cu băieți rebeli și o fată timidă, fără niciun fel de legătură cu atrocitățile sistemului, cu foamea, frigul, sărăcia și mai ales cu disperarea românilor.  Care-i rostul acestei spălări odioase de cadavre la 21 de ani de la momentul în care românii au ieșit în stradă și l-au obligat pe Ceaușescu să fugă ca un laș? Nevoia stringentă a mogulilor de a găsi un personaj capabil să contrabalanseze charisma lui Traian Băsescu. Nu trebuie să fi mare analist politic ca să-ți dai seama că atât Crin Antonescu cât și Victor Ponta nu sunt hărăziți nici de natură,  nici de politică să ajungă în vârful piramidei. Și cum păpușarii celor două marionete sunt disperați să ajungă la putere și la resurse, trebuia găsită urgent o alternativă. Iar alternativa se numește Ceaușescu.
Un sondaj realizat de IRES în perioada 21-23 iulie arată că dacă ar mai trăi, Ceaușescu ar putea deveni ușor președinte, întrucât jumătate dintre românii de la sat și o treime dintre cei de la oraș l-ar vota și mâine. Același studiu mai arată că jumătate dintre respondenți consideră că Nicolae Ceaușescu ar fi un bun conducător și tot jumătate dintre cei intervievați și-au exprimat regretul după perioada comunistă. Iar acest studiu nu este unic. Încă din 2010 au început să apară tot soiul de sondaje , cele mai multe realizate de IRES-ul lui Vasile Dâncu, în care românii fie își exprimă regretul , în proporție de 60% , pentru moartea lui Ceaușescu, fie și-l doresc pe acesta președinte, în proporție de circa 50%. Vorbim clar de un interes , pentru că nimeni nu dă banii pe sondaje despre fantome. Și cum Nicolae Ceaușescu este de mult oale și ulcele, cine poate duce mai bine stindardul familiei decât fiul său,  Valentin Ceaușescu, cel care a fost prezentat dintotdeauna ca un dizident în sânul familiei sale. Prin urmare dacă Nicolae Ceaușescu ar fi votat astăzi președinte, fiul său , Valentin Ceaușescu , mai educat și mai titrat decât părintele său poate fi cea mai bună alternativă pentru cei care-și doresc atât de mult să pună mâna pe putere. Astfel  se explică și campania mediatică fără precedent în care se încercă reabilitarea imaginii familiei Ceaușescu, îndepărtând-o de ororile comunismului.

Trustul Intact – portdrapelul reabilitării

Nu e întâmplător nici faptul că această campanie de reabilitare a clanului Ceaușescu a fost pornită de Trustul Intact, deținut de familia turnătorului Dan Voiculescu, despre care s-a spus adesea că își datorează ascensiunea și banii relațiilor cu fosta Securitate, via Crescent. Astfel, începând cu 2010, ziarul Jurnalul Național a publicat o serie de materiale despre viața de familie a Ceaușeștilor, insistând pe latura romantică a vieții acestora. O simplă căutare pe google ne indică zeci de materiale apărute în cotidianul deținut de familia Voiculescu având ca subiect viața idilică  a familiei Ceaușescu. Câteva titluri sunt absolut relevante în acest sens: „Ctp: Basescu, mai jos in onoruri decat Ceausescu“; „Ioan Toma, ultimul șef al UTC: Ceaușescu nu era mai incult ca Băsescu“; „Fost Erou al Muncii Socialiste, Marin Nedea, omul pe care Ceaușescu l-a vizitat de zece ori“ ; „Doi țărani: Andruță Ceaușescu și Ilie Moromete“; “KGB a instrumentat comploturi contra lui Nicolae Ceaușescu“; „Cărticica de rugăciuni“ a Elenei Ceaușescu; „Ceaușescu era patriot. Băsescu nu e“ ; „Nicolae Ceaușescu a fost premiant în școala primară“ ; „România lui Ceaușescu, exemplu unic de stat care își plătește datoriile“ ; „America a vrut să listeze la Bursă industria lui Ceaușescu“; “Nea Andruță Ceaușescu a fost primar liberal, iar fratele Florea, legionar“; „Nicolae Ceaușescu, „devotat, disciplinat, inteligență vie“;  Nicolae Ceaușescu: „România nu mai plătește tribut nimănui!“; „Calitățile lui Ceaușescu: echilibru și cumpătare“; „Ceaușescu avea acces la mari ziare occidentale“. Nu-i așa că doar lecturând titlurile, fără să mai parcurgeți și conținutul articolelor de presă aveți deja o impresie mult mai bună despre Ceaușescu, personaj echilibrat, premiant, devotat, disciplinat și mai ales inteligent, potrivit textelor din ziarul familiei Voiculescu? Ați uitat brusc și de casele înghețate și de alimentarele goale, de cozile la pâine și de cele două ore de omagii de la televizor.

Valentin Ceaușescu: „Lumea mă întreabă de ce nu candidez la Președinție“

Și dacă mai puteam avea oarecare îndoieli în legătură cu demersul trustului de presă al familiei Voiculescu, lămuririle au venit pe 18 ianuarie 2011 când JN a publicat un material cu titlu extrem  de relevant:Valentin Ceaușescu: „Lumea mă întreabă de ce nu candidez la Președinție“. Potrivit acestui articol „oamenii au început să vină la Valentin Ceaușescu să-l întrebe de ce nu candidează la președinție, scrie Washington Post, într-un articol despre cât de rău au ajuns să trăiască românii, încât îl regretă pe fostul dictator și încep să vadă în fiul lui „mai citit“ un eventual nou erou al neamului“. Qed, vorba latinului… Și dacă tot a început lumea să-l întrebe pe Valentin Ceaușescu de ce nu candidează la președinție, păpușarii lui Crin și Victoraș au decis că a sosit vremea să schimbe marionetele cu alta mai de viitor.

Etapa să mințim poporul cu televizorul

Prin urmare, campania de presă începută cu circa un an în urmă în presa scrisă s-a mutat acum pe televizor, gazdă fiind inegalabilul servant al lui Voiculescu, Mihai Gâdea. Miercuri seara, timp de circa două ore, Gâdea ne-a oferit nu numai „singurul interviu dat vreodată de Valentin Ceaușescu“ ci și o mostră de servilism față de familia fostului dictator. Invitați în studiou erau Sergiu Celac, fostul translator al cuplului Ceaușescu și Sanda Țăranu, o crainică tv, din vremea celor două ore de ode și omagii de la TVR. Interviul cu Valentin Ceaușescu realizat în 1994 de France 2 ne-a arătat un personaj frustrat, nemulțumit, care dorea să se detașeze de „clanul“ Ceaușescu, despre care chiar spunea că nu a existat  în această formulă. Mai mult, Valentin Ceaușescu, bun vorbitor de limba engleză, susținea că mult hulitul cult al personalității a apărut din nevoia de apărare față de pericolele externe, în special cel rus. Fără să aducă nici cea mai mică critică sau acuzație regimului de opresiune condus de clanul odios , Gâdea ne-a prezentat imagini cu Nicolae Ceaușescu alături de Nixon, Ford, Carter și alături de regina Marii Britanii în deja celebra trăsură a acesteia. Profitând de prezența în studio a fostului translator al Ceaușeștilor, Gâdea l-a întrebat dacă în vizitele sale, Nicolae Ceaușescu a fost vreodată stângaci  sau penibil în relațiile cu interlocutorii săi. „Era penibil, da, pentru că era necultivat“, a răspuns Sergiu Celac spre stupoarea lui Gâdea care avea probabil misiunea să creioneze imaginea unui Ceaușescu dotat cu o inteligență nativă, că doar fusese premiant, așa cum au scris colegii săi de la JN. Finalul emisiunii i-a adus probabil un bonus de la patron sau scăderea unei părți din datoria  de câteva sute de mii de euro pe Gâdea o are la Voiculescu. Mihai Gâdea a încheiat apoteotic spunând că vilele lui Nicu Ceaușescu,  ale familiei Ceaușescu și ale Securității au fost preluate acum de noii demnitari, exemplu elocvent fiind dat în acest sens Teodor Baconschi care beneficiază de o locuință de serviciu de la RAAPPS. Burghez odios!
Episodul de miercuri seara nu este izolat. Tot la televiziunea familiei turnătorului Voiculescu și-a făcut deunăzi prezența și fostul soț al Zoiei Ceaușescu. Într-o tăcere aprobatoare jenantă acesta a povestit cât de minunată era viața de student pe vremea răposatului. În premieră am aflat că binecunoscutele cămine studențești care colcăiau de gândaci și mizerie erau de fapt niște hoteluri decente, în care lenjeria era schimbată frecvent și spălată la Nufărul pe gratis, desigur. Soțul Zoiei a uitat să ne precizeze cu exactitate unde anume erau căminele acestea studențești, dar am o vagă impresie că erau unele deosebite, cu regim special pentru fii și gineri de dictatori.
Interesant este și faptul că în această campanie de spălat cadavrele urât mirositoare ale Ceaușeștilor a intrat recent și Realitatea lui Ghiță și Elan, care ne prezintă de asemenea la ore de maximă audiență interviuri în exclusivitate, mărturii și dezvăluiri din viața lui Nicușor sau din viața de familie a cuplului dictatorial. Totul romanțat, frumos, ca într-o saga clasică, semn că nu ne aflăm în fața unor coincidențe ci în fața unei campanii ca la carte, care-l vizează  indirect pe Valentin Ceaușescu, singurul moștenitor al clanului și probabil ultima speranță a păpușarilor.

Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.