Acasă Actualitate Valentin Ceausescu si-ar putea recapata bunurile confiscate in 1989

Valentin Ceausescu si-ar putea recapata bunurile confiscate in 1989

DISTRIBUIȚI

Curtea de Apel Bucuresti a decis, ieri, sa ceara Parchetului Curtii Supreme de Justitie o lista a bunurilor lui Valentin Ceausescu care au fost confiscate in timpul revolutiei din decembrie 1989 si care au ajuns in patrimoniul Muzeului National de Arta.

Initial, in acest proces, Tribunalul Bucuresti a respins cererea lui Valentin Ceausescu privind obligarea Muzeului National de Arta al Romaniei sa-i restituie bunurile. Aceasta hotarare a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care a decis listarea bunurilor, urmand ca situatia actuala a acestora sa fie comunicata de Parchet pana la urmatorul termen de judecata stabilit pentru data de 27 ianuarie 2003.

In decembrie 1989, Zoe, Valentin si Nicu Ceausescu – cei trei copii ai cuplului Elena si Nicolae Ceausescu – au fost arestati sub acuzatia de subminare a economiei nationale si le-au fost confiscate mai multe bunuri. Ulterior, ei au fost eliberati si cercetati in stare de libertate. La 12 ianuarie 1996, Parchetul General a decis scoaterea de sub urmarire penala a celor trei copii ai fostului dictator Nicolae Ceausescu. Totodata, s-a dispus si revocarea masurilor asiguratorii puse pe bunurile lor.

La scurt timp dupa ce procurorii au dispus restituirea bunurilor, Zoe Ceausescu a solicitat instantei sa i se inapoieze bijuteriile, tablourile si cartile, precum si alte obiecte intrate in patrimoniul statului. Ea a obtinut o hotarare judecatoreasca prin care autoritatile erau obligate sa-i restituie patru bijuterii si alte cateva din obiectele cerute.

La randul sau, Valentin Ceausescu a cerut Tribunalului Bucuresti sa-i fie restituite obiectele luate. Bunurile – tablouri, portelanuri, precum si alte obiecte de arta, care au fost evaluate, in anul 1998, la 150 milioane de lei, iar in urma cu un an valoarea lor a fost estimata la aproximativ doua miliarde de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.