Acasă Actualitate Validarea listei membrilor CSM, contestata la Curtea Constitutionala

Validarea listei membrilor CSM, contestata la Curtea Constitutionala

DISTRIBUIȚI

Curtea Constitutionala judeca, in 19 ianuarie, contestatia a 30 de senatori PD-L privind validarea listei membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, alesi de judecatori si procurori pentru un mandat de sase ani, incepand cu 2011.

Sedinta de

constituire a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), rezultat in urma alegerilor din 2010, a fost convocata pe 7 ianuarie, data la care va fi ales si noul presedinte si vicepresedinte al Consiliului pentru un mandat de un an.

In 22 decembrie 2010, Plenul Senatului a validat lista celor 11 membri nou alesi in viitorul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM), decizia fiind luata cu 64 de voturi "pentru" si 60 "impotriva", relateaza Mediafax.

Senatorii s-au exprimat prin vot secret, cu bile, cu privire la validarea listei noilor membri CSM. Din totalul de 137 de senatori, au fost prezenti la sedinta 124.

In timpul dezbaterilor, PD-L a anuntat, prin Cristian Radulescu, liderul de grup, ca se pronunta pentru invalidarea listei.

Concret, PD-L a sustinut faptul ca judecatorii Lidia Barbulescu si Dan Lupascu si procurorul Dan Chiujdea – alesi pentru un mandat de sase ani in urma alesilor in 2004 (in conditiile legii de atunci) si desemnati pentru un alt mandat la alegerile din 2010 – nu mai pot exercita un alt mandat.

Legea 317/2004 privind CSM a fost modificata in 2005 prin pachetul legislativ promovat de Monica Macovei – actual europarlamentar PDL -, astfel ca prin articolul 51, alineatul (1), s-a statuat ca "durata mandatului membrilor alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea reinvestirii".

Constitutia prevede, la articolul 133, ca "durata mandatului membrilor alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani". Constitutia nu face referire la imposibilitatea reinnoirii sau prelungirii mandatului de membrie al CSM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.