Acasă Actualitate Vantu are liber de la CNA sa-si faca televiziune!

Vantu are liber de la CNA sa-si faca televiziune!

DISTRIBUIȚI

Acum trei ani, mai precis in 22 iunie 1999, atunci cand Fondul National de Investitii (FNI) atingea apogeul, Imola SA – una din zecile de firme infiintate de Sorin Ovidiu Vantu – obtinea din partea Consiliului National al Audiovizualului (CNA) avizul de a infiinta propriul post de televiziune: Star TV. O televiziune in care Imola SA urma sa investeasca circa 3 milioane de dolari in primul an de emisie si alte 18 milioane de dolari in cei noua ani de valabilitate a licentei. La vremea respectiva, in afara acestei licente, SOV reusea – prin intermediul altor firme capusa care compuneau Grupul Gelsor – sa obtina alte 25 de licente pentru infiintarea, in marile orase din tara, ale unor televiziuni. Era perioada in care FNI atinsese apogeul si nimeni nu-l suspecta pe romascanul obscur – condamnat pe vremea lui Ceusescu pentru delapidare – de vreo inginerie. Asa ca SOV a reusit atunci sa atraga in echipa Star TV nume de rezonanta din mass-media autohona: Mihai Tatulici, Cristina Topescu, Radu Nicolau, Bogdan Teodorescu – presedintele Imola SA, ulterior vicepresedinte al UFD, partid finantat de SOV). Insa, proiectul Star TV a esuat inainte de a emite primul semnal. Motivul: caderea FNI, sursa de bani care l-a facut -celebru- pe romascan. Acum cateva saptamani, profitand de linistea care s-a lasat (decamdata!) in scandalurile in care a fost actorul principal (n.r. – SOV Invest, Gelsor, FNI, FNA, FVG, BRS, BID etc), SOV a incercat sa obtina de la CNA, prin intermediul unui fost partener de afaceri, o licenta de emisie pentru a-si putea infiinta o noua televiziune – instrumentul ideal de presiune si manipulare pentru un om aflat la anaghie.

Caderea FNI i-a pus pe butuci -televiziunile- lui SOV

Pentru ca mirosea de la o posta a FNI, afacerea pusa la cale de SOV prin intermediul unui fost partenere de afaceri, Ioan Eftimie (patronul studioului de televiziune pitestean -Alpha Pro- – in care au fost implicate Imola si Gelsor), profitand de chichitele legii audiovizualului, CNA a reusit sa dea peste cap planurile parintelui FNI, refuzandu-i (deocamdata!) acordarea licentei pentru infiintarea unei televiziuni prin satelit. Astfel, parintele FNI – care intentioneaza sa-si infiinteze o televiziune nationala cu ajutorul careia sa-si serveasca interesele, in perspectiva alegerilor din 2004 – a ramas cu buza umflata.

Numai ca aceasta noua afacere, a scos la lumina doua chestiuni interesante. Prima: dezvaluirea de catre presedintele CNA, Ralu Filip, a faptului ca asupra institutiei supreme in audiovizual s-au facut presiuni din partea unor persoane importante, unele venite chiar in numele presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu. A doua: faptul ca SOV – neacuzat oficial pana acum in nici unul dintre marile scandalurile in care a fost implicat – poate primi din partea CNA acceptul de a-si infiinta o televiziune, atata vreme cat va depune, personal, o cerere. (!!!) Si uite asa, aflam ca in vreme ce alte televiziuni private se inchid pentru simplul fapt ca invitatii debiteaza tampenii, SOV isi poate oricand face televiziune. Fara a pasa nimanui de unde provin banii!.


Reporter: A incercat, recent, Sorin Ovidiu Vantu sa obtina licenta pentru un post de televiziune?

Ralu Filip (presedintele CNA) : Parerea mea este ca dl. Sorin Ovidiu Vantu a incercat prin dl. Ion Efitimie. Parerea mea! Dar n-a reusit. Probabil ca va incerca prin alte metode: fie cumparand direct o licenta, fie prin intermediari care sa nu aiba legatura cu el. Ramane de vazut cat de vigilenti vom fi noi cei de la CNA si sa avem motive legale s-o respingem. Pentru ca simplul fapt ca am primi o cerere venita din partea dl. Vantu nu vom putea s-o respingem. Pana una-alta, dl. Vantu este un cetatean onorabil, nu? Ati vazut vreo acuzatie oficiala impotriva dumnealui? Nu s-a intamplat nimic! Astfel ca un eventual refuz al CNA ar fi anulat de Justitie.

R: Cine este Ion Eftimie?

Ralu Filip: Este directorul studioului de televiziune -Alpha-Pro- din Pitesti – companie la care au fost actionare societatile Imola si Gelsor – a avut 22 de licente care au fost anulate si mai are alte patru licente nedate in folosinta vreodata. Anii trecuti, -Alpha – Pro- a luat mai multe licente locale de radio si de televiziune, dintre care 22 au fost intre timp anulate pentru ca nu au fost puse in functiune.

R: De ce nu au fost puse in functiune licentele obtinute de dl. Eftimie?

Ralu Filip: Eu am legat chestia asta de FNI. A intervenit crahul FNI si probabil nu a mai fost bani ca sa puna licentele in functiune. Erau si foarte multe, in majoritatea oraselor mari. Acum mai are patru licente pentru televiziune, cu termenul expirat, pe care nu le-a pus in functiune. La Cluj si Sighisoara. Cred ca le vom anula, pentru ca nu putem lasa oamenii din acele orase fara un post de televiziune local.

R: De ce nu i-ati acordat licenta dl. Efitimie?

Ralu Filip: CNA a considerat ca nu este cazul sa-i dea autorizatie pentru un nou post, fiindca nu l-ar putea face. Cine nu a reusit sa faca putin, nu poate sa faca mai mult. E mai usor sa pui in functiune un post local, decat unul national, prin satelit. Era o chestie ciudata, printr-o combinatie cu Space Com din Israel, firma care furniza semnalul OTV-ului si care i-ar fi dat o aparatura second-hand la un anumit pret pe luna. Era o chestie tulbure, care nu ne-a placut. Trebuie sa existe transparenta, pentru ca publicul sa aiba toate datele pentru a judeca prestatia unui post. Chestiile ciudate, cu aranjamente de genul Eftimie, pot implica obligatii contrare a cceea ce ar trebui sa insemne audiovizualul.

R: Au fost facute interventii pentru ca CNA sa-i acorde licenta dl. Eftimie? S-a vehiculat ca ati primit telefoane si din partea lui Nicolae Vacaroiu.

Ralu Filip: In ceea ce priveste interventiile pentru acordarea licentei dl. Eftimie, au fost unele chiar si in numele dl. Vacaroiu. Daca aceste interventii erau formulate de dansul sau se incerca marea cu degetul, n-am de unde sa stiu. Cert este ca a fost o oarecare agitatie la CNA pentru dl. Eftimie. Au fost persoane care au dat telefoane si care rugau fie sa-l primim in audienta, fie sa-i dam licenta. S-a motivat ca-i baiat bun, ca face treaba buna…

R: Cine au fost persoanele care au intervenit la CNA pentru dl. Eftimie?

Ralu Filip: N-are rost sa spun numele acestor persoane, insa erau persoane demne de luat in seama. Telefoane se dau la CNA, s-au dat si se vor mai da. Au fost persoane din tot spectrul politic care au intervenit la CNA, prieteneste, in tot felul de cazuri. Insa noi respectam interesele publicului. Important nu este telefonul, ci ce faci dupa ce primesti un asemenea telefon. Romania este o tara de telefoane, sa fim seriosi! Cert este ca la CNA s-au dat si se vor mai da asemenea telefoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.