Acasă Actualitate Vasile Astărăstoae – chemat azi la DNA să dea explicații în legătură...

Vasile Astărăstoae – chemat azi la DNA să dea explicații în legătură cu scandalul de corupție din ograda sa

DISTRIBUIȚI

Vasile Astărăstoae, rectorul UMF „Gr.T. Popa“ din Iași  trebuie să se prezinte azi în fața procurorilor DNA , pentru a fi interogat în legătură cu scandalul de corupție care zguduie celebrul institut de învățământ medical superior. Aceasta este cea de a treia convocare a rectorului Astărăstoae în fața organelor de anchetă. Pe prima a „fentat-o”, la mijlocul  săptămânii trecute, când s-a internat pentru câteva ore la Spitalul „Sfântul Spiridon”.  Marți a sărit peste cea de a doua convocare la DNA, motivând că avocata lui este ocupată cu procesul unei alte cliente. Dacă azi va găsi vreun nou motiv să nu onoreze „invitația” DNA, anchetatorii vor fi obligați să emită pe numele rectorului un mandat mandat de aducere, așa cum se procedează în cazul tuturor celor care se sustrag de la „întâlnirea” cu legea.
Ceva mai puțin norocoși, ori doar mai inabili decât rectorul Astărăstoae, trei dintre cei anchetați pentru implicarea în acest scandal au făcut deja „cunoștință” cu rigoarea legii. Este vorba despre Daniela Druguș, director administrativ, Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicatii, ambii de la UMF Iași precum și Gabriel Corvin Pughin, directorul unei firme din domeniul IT. Toți cei trei au fost reținuți, pe bază de ordonanță. La expirarea acestei ordonanțe, ei au fost trimiși în fața Curții de Apel Iași care a dispus arestarea lor preventivă, pentru 29 de zile.

Licitație cu dedicație
  
După cum se știe deja, scandalul de la UMF Iași are ca obiect o serie de nereguli grave privitoare la licitația de atribuire a unui proiect, în valoare de 6.126.481 lei, derulat în cadrul UMF Iași. Este un dosar deosebit de complex în cadrul căruia sunt anchetate16 persoane și reprezentanții a trei firme care sunt deja puși, cu toții sub învinuire pentru neregulile legate de licitația pentru atribuirea programului „E-learning”. Mult mai apropiați de „locul faptei”, ziariștii din presa locală au publicat deja anumite date referitoare la această afacere  scandaloasă care a „transpirat” la autorități după ce directorul Adrian Ciureanu a divorțat de soția sa, Sorina. În urma divorțului, femeia l-a denunțat pe fostul soț la organele de anchetă, cărora le-a și pus la dispoziție atât informațiile pe care le cunoștea, cât și calculatorul personal în care directorul păstra e-mailurile prin care  comunicase cu coinculpații pe parcursul derulării întregii afaceri.

Anchetă începută de DLAF

Inițial cercetarea neregulilor s-a făcut la „Departamentul de Luptă Antifraudă” care a început să verifice instituția de învățământ superior încă de pe la  începutul acestui an. Cercetările au scos la iveală că aproape toți banii alocați în proiectul de implementare a platformei ”e-Learning” au fost plătiți, în mod ilegal, firmelor SC Maguay Impex SRL București, reprezentată de Corvin Gabriel Pughin, și SC Euro Management Grup SRL București, reprezentată de Laurian Gabriel Tănăsescu, ambele selectate prin trucarea licitațiilor. Concret, s-a constatat că, în timp ce era redactat caietul de sarcini pentru licitațiile respective, directorii UMF Adrian Ciureanu și Daniela Druguș țineau permanent legătura telefonic sau prin internet cu Corvin Pughin și Laurian Tănăsescu. Aceștia din urmă le dictau, pas cu pas, celor doi directori ce trebuie să prevadă caietul de sarcini, astfel încât să fie siguri ca licitațiile vor fi câștigate de firmele lor.  Astfel se face că în caietul de sarcini au fost incluse anumite prevederi referitoare la tipuri de programe sau alte soft-uri pe care doar cele două firme le puteau cumpăra rapid și la un preț foarte mic. Fapt care a demonstrat că, până la urmă, firma Maguay Impex SRL nu a fost un furnizor de material informatic ci, mai curând,  un simplu intermediar care a cumpărat programe informatice ieftine, pe care le-a vândut apoi UMF Iași la niște prețuri cu mult mai mari. La un moment dat, zilele trecute, unul dintre cei anchetați de către DNA s-a lăudat, public, cu faptul că „platforma E-learning” există și funcționează cu mare succes. Nimeni nu a contestat existența acestui instrument pedagogic ci doar prețul la care el a fost achiziționat. Preț umflat care ar fi adus în conturile firmelor aproape un milion de euro. După încheierea controalelor,  DLAF a făcut plângere la DNA care a preluat ancheta, în toată complexitatea ei.

?ê?£păgarii cu ștaif  s-au pretat la șpăgi mărunte

Într-un comunicat oficial al  DNA, această instituție  descrie circuitul șpăgilor de la UMF Iași, Astfel anchetatorii au stabilit că Adrian Ciureanu, în calitatea sa de coordonator tehnic, a confirmat în fals efectuarea serviciilor în cauză, semnând din partea beneficiarului anexa la factura fiscală din data de 1 noiembrie 2010. Totodată, oamenii legii au precizat că Daniela Druguș ar fi primit un laptop de 2.500 de euro de la Maguay Impex SRL, care i l-a predat fără acte justificative. În plus, Druguș ar fi primit 54.000 de lei, drept sponsorizare de la aceeași firmă, pentru organizarea „Zilelor UMF". Pe de altă parte, Adrian Ciureanu ar fi cerut și primit din partea Maguay Impex echipamente IT de 93.518 lei (cu TVA),  livrate firmei Congrex.Net SRL Iași, unde acesta este asociat unic. Procurorii DNA Iași vorbesc și despre faptul că, dorind să-i cointereseze și pe Dan Verner și Dănuț Mușat, consilieri în Ministerul Comunicațiilor desemnați să verifice realitatea datelor incluse în cele patru cereri de rambursare făcute de UMF, aceștia ar fi fost „stimulați" să menționeze în raportul de control date nereale pe baza cărora au obținut probarea finală a cererii. Anchetatorii au stabilit că Ciureanu le-ar fi dat celor doi cîte 2.000 de lei, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare la pensiunea „Ambiance City", din Iași. Peste această „atenție” cei doi funcționari de stat au pretins să li se deconteze și cheltuielile de cazare, deplasare și diurna aferentă. Iar prețul onoarei lor a fost unul deosebit : 426 de lei de căciulă. Ieftin ca braga sau mai degrabă ca și calitatea oamenilor care se pretează la asemenea găinării.

Astărăstoae, un staroste barosan

Astăzi vom afla ce va avea să le spună rectorul Vasile Astărăstoae procurorilor de la DNA. ?ê?£i tot astăzi vom afla dacă și lui îi vor zornăi cătușele pe la urechi. Ceea ce s-a aflat deocamdată este că a pierdut funcția de președinte al Comisiei de Etică a Colegiului Medicilor  din România, unde a fost înlocuit cu prof. Dr Florian Popa. Nu știm cât îl va costa, în  bani, pierderea acestei funcții. Pentru că oricum, Astărăstoae este unul dintre cei mai bogați conducători ai unor instituții de învățământ superior medical din țara noastră. Conform propriei sale declarații de avere, funcția de rector al UMF îi aduce anual 151.581 lei  noi. La care se aduagă 30. 987 lei de la Colegiul Medicilor din România. Plus alți 24.448 lei cât prețuiește munca sa ca președinte al comisiei de Arbitraj din CNAS. La toate acestea se adaugă banii câștigați de la IML Iași, vreo 76 569 lei și niște mărunți de la INML Mina Minovici de vreo 4485 de lei. Alți 5525 de lei vin în buzunarul stimabilului doctor de la Colegiul Medicilor Iași, plus încă un fleac de 4553 de lei de la Universitatea Al I Cuza, unde preda. Probabil lecții despre cum să faci mulți bani atunci când ai ajuns în vârful piramidei sociale

Vasile Surcel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.