Acasă Actualitate Victimele violenţei domestice beneficiază de protecţie sporită şi sprijin în instanţă

Victimele violenţei domestice beneficiază de protecţie sporită şi sprijin în instanţă

DISTRIBUIȚI

Victimele violenţei domestice beneficiază de astăzi de mai mult sprijin: ordine de protecţie pe o durată dublă, de un an, şi asistenţă juridică gratuită şi în apel, nu doar în prima instanţă. Legea iniţiată de USR intră în vigoare după ce a fost promulgată de preşedinte.

„Femeile cer drepturi mai mult decât flori, iar dreptul la siguranţă este esenţial. De aceea, de 8 Martie anul acesta, am depus legea promulgată astăzi. Violenţa pune piedici unui viitor sigur pentru copii, femei şi familii şi anul trecut am avut peste 100.000 de reclamaţii ale unor cazuri de violenţă domestică, acasă, exact acolo unde trebuie să te simţi în siguranţă. La cererea victimelor şi împreună cu organizaţiile care le susţin am reuşit, într-un timp-record pentru Parlament, să convingem şi restul partidelor să voteze măsurile propuse”, spune deputata USR Oana Ţoiu, co-iniţiatoare, membră a Comisiei pentru muncă şi protecţie socială.

Legea USR a fost redactată în urma consultării cu reprezentanţi ai reţelei pentru protecţia victimelor violenţei domestice şi ProTECT.

Ideea dublării – de la 6 luni la un an – a duratei ordinelor de protecţie s-a bazat pe realitatea cruntă potrivit căreia abuzurile ce îmbracă forma violenţei domestice se întind, de cele mai multe ori, pe luni sau chiar ani de zile, astfel că durata de 6 luni s-a dovedit insuficientă pentru a permite victimelor să o ia de la capăt, departe de agresor şi în deplină siguranţă.

„Doar luna trecută, în iunie, au fost 845 de apeluri la numărul unic destinat victimelor violenţei domestice. Aproape 500 de femei au fost ucise în ultimii 10 ani în urma violenţelor din familie şi avem peste 10.000 de ordine de protecţie anual, iar o mare parte au nevoie de o perioadă mai lungă de şase luni pentru a construi o viaţă independentă de agresor. Gratuitatea asistenţei juridice pe parcurs, sperăm, va fi imbold pentru mai multe victime să plece din situaţia abuzivă”, declară deputata USR Monica Berescu, co-iniţiatoare a proiectului de lege.

„Anual, avem în România zeci de mii de femei victime ale violenţei. Şi aici vorbim doar de cele care au curaj să îşi înfrunte agresorii şi să îi denunţe, multe altele rămân însă tăcute în propria dramă şi nu sunt prinse în statistici. Realitatea este cu adevărat înfiorătoare şi trebuie să gândim toate metodele prin care să le protejăm şi să le sprijinim în lupta lor cu agresorii”, precizează deputatul USR Beniamin Todosiu, co-iniţiator al legii.

Măsurile care intră astăzi în vigoare sunt doar o parte din demersurile concrete făcute de USR pentru reducerea fenomenului violenţei domestice. Tot la iniţiativa USR a fost adoptată şi legea prin care victimele violenţei domestice au dreptul la locuinţe sociale şi de necesitate pe durata ordinului sau în cazul relocării din casa familiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.