Acasă Actualitate Vosganian a „uitat” și de banii pentru donatorii de sânge

Vosganian a „uitat” și de banii pentru donatorii de sânge

DISTRIBUIȚI

În timp ce spitalele românești se confruntă cu lipsa acută a sângelui pentru transfuzii, funcționarii de la Ministerul Economiei și Finanțelor "uită" să aloce banii pentru tichetele de masă pe care ar trebui să le primească donatorii.
Legislația națională prevede că MEF trebuie să dea acești bani, însă multele ședințe îi țin ocupați pe funcționarii cu răspundere. Între timp, medicii amână intervenții chirurgicale de care depinde viața unor oameni, iar spitalele primesc sânge cu țârâita pentru cazurile de extremă urgență. Medicii fac apel la populație să doneze sânge pentru a salva vieți, se dau bani grei pentru campanii de promovare, dar probabil și tichetele pentru donatori se înscriu în lista de reduceri ale cheltuielilor bugetare.
Spitalele din țară aproape că au rămas fără sânge. Centrele de transfuzii nu mai alimentează spitalele decât pentru cazurile de extremă urgență sau pentru intervențiile chirurgicale care nu mai suportă amânare. Numai în București, din cauza numărului mic de donatori, centrul de transfuzii nu poate acoperi decât jumătate din cererile de sânge ale spitalelor. Sângele recoltat într-o zi este folosit doar la cazurile urgente și s-a întocmit și o listă de persoane prioritare: copiii, femeile însărcinate și urgențele. Medicii spun că în situații de criză se apelează la rudele pacienților sau la spitalele din județele vecine.
Însă nici aceste unități nu mai pot onora solicitările pentru că au rămas fără donatori. Înaintea sărbătorilor, fie că vorbim de Paște sau de Crăciun, vasluienii se înghesuiau să doneze sânge în schimbul tichetelor de masă. Județul Vaslui este unul dintre cele mai sărace județe ale României. Anul acesta, numărul donatorilor de sânge de la Centrul de Transfuzii de Sânge Bârlad s-a înjumătățit pentru că Ministerul de Finanțe nu a alocat banii necesari pentru cumpărarea tichetelor de masă pentru donatori. Oamenii vin, stau la coadă și când află că nu se mai dau tichete pleacă. Tichetele sunt un drept acordat donatorilor de legislația națională. Dacă MEF nu va aloca banii, în Bârlad ar putea urma o criză de sânge, potrivit directorului Centrului de Transfuzii de Sânge Bârlad, medicul Violeta Nistor. Totuși, au mai rămas câteva persoane care au donat pe datorie, în așteptarea tichetelor.
Lipsa tichetelor afectează și donatorii din Iași, un oraș în care vin să se trateze bolnavi din toată țara.
Căutând o explicație privind întârzierea plăților, i-am contactat pe reprezentanții MEF, însă am fost plimbați de la un cabinet la altul, fără a primi un răspuns. Secretara doamnei secretar de stat Doina Dascălu, persoana recomandată de angajații MEF pentru a ne da o explicație, ne-a spus că șefa sa este într-o ședință. Când am insistat că trebuie să vorbim cu secretarul de stat pentru a obține o poziție oficială a MEF, ni s-a închis telefonul în nas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.