Acasă Actualitate Votul în Diasporă. Crește numărul cabinelor de vot. NU apar alte secții

Votul în Diasporă. Crește numărul cabinelor de vot. NU apar alte secții

DISTRIBUIȚI

Ambasadorii statelor europene în care au fost raportate probleme la scrutinul din 2 noiembrie au fost convocaţi la sediul Ministerului Afacerilor Externe. În cadrul întâlnirii s-a pus la punct şi un plan pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Ministrul de Externe Titus Corlățean a făcut declarații în urma întâlnirii cu ambasadorii și consulii din țările în care au fost probleme la votul din primul tur al alegerilor prezidențiale. Mai exact, Germania, Marea Britanie, Austria, Franța, Republica Moldova, Spania și Italia.

 

Potrivit ministrului, una dintre concluzii a fost că în ciuda dificultății procesului de votare, nu există suspiciuni de fraudă.

 

Pentru turul al doilea, se dorește fluidizarea procesului de vot „cu respectarea acelor exigențe de a descuraja orice tentativă de vot multiplu”.

 

Titus Corlățean a amintit că declarațiile pe propria răspundere vor putea fi descărcate de pe site-urile MAE și BEC – completate de acasă și semnate în fața membrilor comisiei, dar vor fi distribuite și la secțiile de votare pentru cei care nu le-au putut descărca.

Numărul cabinelor de vot va crește până la maximum, adică 7 cabine de vot, acolo unde este nevoie și spațiul o permite.

 

Ministrul a adăugat că personalul MAE a fost pus la dispoziția BES pentru a completa numărul de membri din secțiile de votare pentru ca numărul ștampilelor să fie egal cu cel al cabinelor de vot.

 

În plus, „am solicitat președinților birourilor de votare din străinătate că dacă după confirmarea completării mai apar situații de retragere a membrilor să solicite imediat BES aprobarea completării birourilor”, a subliniat ministrul.

 

Titus Corlățean a răspuns că acum este aproape imposibil ca numărul secțiilor de votare să crească în orașele unde mii de români au așteptat la cozi de sute de metri ca să voteze.

 

De asemenea, Titus Corlățean a mai spus că programul de votare nu se poate prelungi și a amintit că orarul va fi cel prestabilit: între 7 și 21 ora locală.

 

Întrebat de posibile secții de votare pe vase de croazieră, ministrul a precizat că nu vor fi disponibile întrucât la alegerile din 2009 au existat cereri puține în acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.