Acasă Actualitate Zaher Iskandarani, trimis în judecată pentru falsuri de 42 de milioane de...

Zaher Iskandarani, trimis în judecată pentru falsuri de 42 de milioane de lei

DISTRIBUIȚI

 

Zaher Iskandarani a fost trimis în judecată într-un nou dosar, în care este acuzat de tentativă de înșelăciune și fals în înscrisuri, după ce două firme controlate de acesta prin interpuși a întocmit 13 contracte de creditare false, pentru a nu plăti taxe și impozite de peste 42 de milioane de lei.

 

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara i-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Zaher Iskandarani, Sarah Riyad și Jamil Fadi, pentru tentativă de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 

Alături de aceștia vor fi judecați Radu Bogdan Nărămzoiu, Stoiana Găman și Dana Claudia Gheorghian,

 

În același dosar a fost trimis în judecată și lichidatorul judiciar Liviu Ionel Trifa.

 

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanței, că în anul 2007, Direcția Generală a Finanțelor Publice Timiș a obligat două societăți comerciale controlate de Zaher Iskandarani, prin persoane interpuse, să plătească impozite și taxe datorate bugetului de stat în valoare de 21.194.909 de lei și respectiv 21.457.950 de lei.

 

Procurorii au menționat că Zaher Iskandarani a fost condamnat definitiv, în aprilie 2014, la cinci ani de închisoare pentru infracțiuni comise în cadrul celor două firme pe care le controla indirect. Iskandarani a primit pedeapsa în dosarul de contrabandă cu țigări în care a fost judecat pentru că a prejudiciat statul cu aproximativ două milioane de lei. În același dosar au fost condamnate, la câte trei ani de închisoare cu executare, alte două persoane de origine arabă.

 

Procurorii susțin că, pentru a încerca eludarea plății celor peste 42 de milioane de lei datorate statului, inculpații au încercat, la început prin acțiuni în justiție, anularea celor două decizii de impunere.

 

După ce solicitările au fost respinse, inculpații au cerut intrarea în insolvență a celor două firme, Liviu Ionel Trifa fiind desemnat de către instanța de judecată în calitate de lichidator judiciar.

 

Procurorii susțin că Trifa a fost cooptat și propus de către administratorul celor două societăți, în virtutea relațiilor pe care le avea cu Zaher Iskandarani. Trifa s-ar fi ocupat anterior de evidența contabilă a celor două societăți comerciale.

 

După desemnarea lui Trifa ca lichidator judiciar, inculpații au întocmit în fals 13 contracte de creditare, prin șapte dintre acestea susținându-se în mod nereal că una dintre firme datora lui Radu Bogdan Nărămzoiu suma de 2,4 milioane de lei, lui Zaher Iskandarani – 2,15 milioane de lei și lui Fadi Jamil 28 de milioane de lei, sumă defalcată în trei contracte în valoare de 20 de milioane, 1,4 milioane, patru milioane și 2,6 milioane de lei.

 

„Celelalte șase contracte întocmite în fals atestau în mod nereal că cealaltă societate comercială datora inculpatului Nărămzoiu Radu Bogdan suma de 2.375.000 lei, inculpatului Sarah Riyad suma de 15.145.000 lei (defalcată în trei contracte în sumă de 12.545.000 lei, 200.000 și 2.400.000 lei) și mamei naturale a inculpatului Iskandarani Zaher, care nu fusese niciodată în România, suma totală de 15.682.500 lei (defalcată în trei contracte de 11.222.500 lei, 960.000 lei și 3.500.000 lei)”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

 

Toate aceste contracte ar fi fost introduse artificial în contabilitatea celor două firme, de către Stoiana Găman, la solicitarea lui Iskandarani.

 

Ulterior, membrii grupării infracționale s-au folosit de lichidatorul judiciar Liviu Ionel Trifu pentru a inversat ordinea de creanță în tabelele de creanță întocmite și depuse în procedurile de insolvență a celor două firme, susțin procurorii.

 

„Această modalitate a prezentat instanței de judecată, investită cu supravegherea operațiunilor de lichidare a patrimoniului celor două societăți comerciale, falsa aparență (contrară realității) a unor drepturi preferențiale și privilegiate ale inculpaților Iskandarani Zaher, Fadi Jamil, Sarah Riyad și Nărămzoiu Radu Bogdan, care deveneau beneficiarii sumelor rezultate din vânzarea activelor înaintea instituțiilor statului. Această împrejurare era posibilă datorită sumei ce trebuia plătită lor, net superioară valorii activelor, organele fiscale fiind practic înlăturate de la posibilitatea de a-și recupera sumele datorate de cele două firme”, se mai arată în rechizitoriu.

 

Astfel, cu aprobarea instanței de judecată, în cadrul procedurii insolvenței uneia dintre firme, s-a procedat la vânzarea la licitație a tuturor activelor la un preț net inferior valorii reale. Licitația a fost însă fictivă și la aceasta au participat apropiați ai lui Iskandarani și fiul acestuia, care a și fost desemnat câștigător.

 

Dosarul va fi judecat de magistrații Tribunalului Timiș.

 

Procurorii au pus sechestru asigurător pe un cont bancar deschis pe numele uneia dintre firme, pentru a putea fi recuperat prejudiciul de 42.652.859 de lei, reprezentând impozite și taxe datorate bugetului statului de cele două societăți comerciale.

 

În această cauză, procurorii au fost sprijiniți de Serviciul Român de Informații.

 

Sirianul Zaher Iskandarani a fost dat în urmărire națională în 6 aprilie, după ce nu a fost găsit pentru a fi încarcerat ca urmare a condamnării lui definitive la cinci ani de închisoare pentru contrabandă cu țigări.

 

Prin decizia din 4 aprilie a Curții de Apel București, Zaher Iskandarani și ceilalți doi condamnați, precum și SC Alchool Banat Industry SRL Timișoara, prin lichidatorul judiciar, au fost obligați să plătească ANAF aproape 1,9 milioane de lei, plus dobânzile aferente acestei sume.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.