Acasă Actualitate Zegrean spulberă speranțele Elenei Udrea

Zegrean spulberă speranțele Elenei Udrea

DISTRIBUIȚI

Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat, marți, că Legea fundamentală prevalează întotdeauna în contextul dispozițiile referitoare la adoptarea de către Parlament a unei hotărâri pentru urmărirea penală, respectiv arestarea preventivă a unui deputat.

Referitor la votul de luni pentru încuviințarea urmăririi penale și arestarea preventivă a Elenei Udrea, șeful CCR a spus că nu urmărește subiectul pentru că nu-l interesează.

Întrebat dacă era nevoie de o majoritate simplă sau de o majoritate calificată pentru acea cerere, Zegrean a subliniat: „Citiți art. 155 din Regulamentul Camerei Deputaților și art. 76 alin 2 din Constituție și găsiți răspunsuri la toate întrebările. (…) Constituția prevalează întotdeauna”.
Adică „(2) Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră. ”
Despre faptul că Parlamentul nu și-au pus în acord statutul nici acum, președintele Curții a explicat că a fost o tentativă de modificare în 2013 iar prevederile au fost declarate neconstituționale pe un alt motiv decât cvorumul și că de atunci nu s-a mai revenit.

El a menționat că la CCR nu s-a depus nicio sesizare cu privire la rezultatul votului din Parlament în cazul Udrea.

În ceea ce privește posibilitatea ca un avocat să conteste o hotărâre a Parlamentului la CCR, Zegrean a precizat că avocații pot să facă orice.

„Și eu am fost avocat și am făcut de toate. (…) Cine ar putea să atace acel articol din statut? (…) Un grup de parlamentari în nicio situație, pentru că statutul acela este o lege în vigoare. Cine ar putea să o facă? Ar putea cineva care are un proces în care s-ar aplica acea lege sau Avocatul Poporului, care poate orice”, a mai susținut șeful CCR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.