Acasă Actualitate Zile de foc

Zile de foc

DISTRIBUIȚI

După aproape o lună de ploi torențiale și vijelii care au făcut pagube de sute de milioane de euro, și-a făcut apariția soarele „ucigător“ de care, potrivit meteorologilor, nu vom scăpa prea curånd.  Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat ieri că, în următoarele două săptămåni, pe timpul zilei, ne așteaptă temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Pe parcursul nopții, temperaturile vor scădea pånă la 15-18 grade Celsius, umiditatea va fi foarte mare și nu vor lipsi reprizele scurte de intensificări de vånt și cantități mari de precipitații.
Mai mult decât atât, spre sfârșitul săptămânii, meteorologii ar putea emite și avertizări de caniculă, în cazul în care temperaturile vor depăși în mod constant 36 de grade Celsius. „Intensificările de vânt, de până la 80-90 km/oră, și averse izolate, cu cantități mari de apă, se vor înregistra marți după-amiază în sud-est, miercuri în zonele din est, iar joi în județele din Muntenia și Oltenia“, a precizat Sandu. Temperaturi greu de suportat vor fi înregistrate atât vineri, cât și sâmbătă.

Perdele de apă și corturi anticaniculă pentru bucureșteni

Ieri, temperaturile au depășit 35 de grade Celsius în sud și vest, iar după-amiază indicele de confort termic a depășit pragul critic de 80 de unități în zonele de câmpie și local în cele de deal și podiș. În aceste condiții, fiecare român a încercat să facă față situației cum a putut. Unii au plecat la mare sau au mers la ștrand, alții s-au ascuns de razele soarelui în apartamente. Personalul de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov a muncit la foc continuu. De ieri, de la ora 8.00 până la prânz, au fost înregistrate 250 de solicitări, dintre care 150 de urgențe. Un număr de 16 bucureșteni au căzut în stradă din cauza caniculei. În această perioadă, oamenii trebuie să bea cel puțin doi litri de lichide, să facă duș cât mai des, să consume fructe și legume și să evite expunerea prelungită la soare la orele prânzului. În urma avertizării meteorologilor privind depășirea pragului de confort termic, în toate parcurile administrate de Primăria Capitalei au fost amenajate 11 corturi anticaniculă, alte trei fiind amplasate în zonele Piața Universității, Piața Romană și Piața 11 Iunie. Totodată, în fața stației de metrou de la Obor, la intrarea centrală în Parcul Cișmigiu și la Piața Universității au fost montate perdele de apă.

Pentru a se răcori, româniiau ales litoralul românesc

În weekend, pe litoral s-au aflat peste 80.000 de turiști, acesta fiind sfârșitul de săptămână cu cel mai mare număr de turiști din acest sezon estival. Cei mai mulți turiști au ales stațiunea Mamaia. Astfel, potrivit Asociației Litoral-Delta Dunării, dintre cei 78.573 de turiști înregistrați vineri în unitățile de cazare, peste 25.000 se aflau în stațiunea Mamaia. Locurile următoare erau ocupate de Costinești – 15.952 de turiști, Eforie – 14.843, Neptun, Olimp, Venus, Jupiter, Cap Aurora – 9.896, Năvodari – 6.000, Vama Veche – 3.405, Mangalia și Venus – 1.400. Cei mai puțini turiști au ales 23 August – 150, Tuzla – 250, Constanța – 775, și Techirghiol – 981.

Peste 1.000 de case trebuie reconstruite în urma inundațiilor

Aproximativ 1.033 de case vor trebui reconstruite în urma inundațiilor din această vară. „Inundațiile au produs pagube în 37 județe, în special în Moldova, fiind afectate 6.979 case, din care 5.946 au fost avariate, 182 distruse și 851 sunt în pericol de prăbușire. Astfel, vor trebui reconstruite 1.033 de case“, potrivit premierului, Emil Boc. Acesta a adăugat că evaluarea pagubelor produse de inundații se apropie de final, ele fiind de sute de milioane de euro. Totodată, premierul le-a cerut ieri prefecților să supravegheze modul de eliberare a autorizațiilor, astfel încât casele să fie construite în zone neinundabile. Acesta a reamintit că Guvernul va furniza materialele pentru reconstrucție. Potrivit datelor centralizate până vinerea trecută, valoarea pagubelor produse de inundații depășea 400 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.