Acasă Auto Crește protecția financiară a participanților la traficul rutier

Crește protecția financiară a participanților la traficul rutier

DISTRIBUIȚI

Arbitrul asigurărilor a majorat limita de despăgubire pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule din ianuarie 2008, potrivit un ordin privind aplicarerea normelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă (RCA) emis de Comisia de Supravegere

a Asigurărilor (CSA). Normele vor intra în vigoare începând de la 1 ianuarie 2008 și se vor aplica și pentru polițele de asigurare RCA emise în cursul anului 2007, dar a căror valabilitate începe de la 1 ianuarie 2008, se arată într-un comunicat al instituției. Pentru pagubele materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește pentru anul 2008 la un nivel de cel puțin 150.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Națională a României. Pentru 2009, limita de despăgubire pentru aceste riscuri se stabilește la un nivel de cel puțin 300.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului.

1,5 milioane de euro pentru vătămari

Pentru vătămari corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește pentru anul 2008 la un nivel de cel puțin 750.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului. Pentru 2009 însă limita de despăgubire pentru aceste riscuri se stabilește la un nivel de cel puțin 1,5 milioane de euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului. "S-au depus eforturi ca aceste norme să fie finalizate și publicate înainte de începerea campaniei RCA, astfel încât toți asigurătorii autorizați care practică RCA să aibă timp să-și pregătească strategiile de vânzare și să ia măsuri ca activitățile asiguratorilor să nu se mai desfășoare în spații deschise, neamenajate corespunzător pentru acest gen de activitate", a declarat președintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu. Totodată, vigneta RCA a fost modificată prin introducerea unor elemente de siguranță, și se va aplica obligatoriu pe parbrizul vehiculului, în loc vizibil din exterior, fiind eliberată împreună cu polița de asigurare RCA, având aceeași serie și număr cu aceasta, se mai arată în comunicat.  Asigurătorii pot vinde polițe RCA la sediile principale sau secundare. Polițele mai pot fi vândute la sediile agenților de asigurare persoane juridice, precum și la sediile principale sau secundare ale asiguraților ori ale potențialilor asigurați persoane juridice. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.