Home Dezvăluiri ANPC consideră ca ora exactă în România e dată încă de fugarul...

ANPC consideră ca ora exactă în România e dată încă de fugarul Sebastian Ghiță

DISTRIBUIŢI

Conform Codului administrativ al României, funcţionarii publici trebuie să exercite funcţia publică cu obiectivitate și
imparţialitate şi să se abţină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii persoanelor fizice sau juridice. (extras din ART. 431 „Profesionalismul şi imparţialitatea”.)
Ziua de azi ne-a demonstrat însă că unii dintre funcționarii publici din Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) refuză să respecte legea nefiind nici obiectivi, nici imparțiali și producând și prejudicii.

După ce săptămâna trecută ANPC a anunțat că va suspenda activitatea companiei ALTEX și oamenii au luat cu asalt paginile de Facebook ale ANPC și directorului general Paul Anghel, cerând ca instituția să verifice și compania Emag, Detalii AICI, Comandamentul Special Black Friday ANPC a catadicsit astăzi să controleze compania fondată de fugarul Sebastian Ghiță deși campania Black Friday se încheiase de trei zile.

Afacerea Emag a fost înființată de fugarul Sebastian Ghiță, actualii acționari ai companiei fiind, Iulian Stanciu, nominalizat de DNA ca un interpus al fostului deputat PSD ascuns acum în Serbia și compania olandeză MIH B2C HOLDINGS B.V. Beneficiarul real al businessului Emag este declarat la ONRC chiar interpusul lui Ghiță, Iulian Stanciu.

Controlul făcut de ANPC la EMAG a fost unul superficial, Paul Anghel, șeful comandamentului de control ignorând reducerile de preț anunțate illegal, față de „Prețul Recomandat de Producător-PRP” și nu față de prețul cel mai mic din ultimele 30 de zile, prevăzut în art.33 din OG99/2000.

Și ca și cum favorizarea EMAG nu ar fi fost suficientă, APNPC a emis și un comunicat de înfierare a comercianților care „zilele trecute” au ”furat startul” campaniei de reduceri „Black Friday”.

Ca să fie clar și pentru ANPC, Black Friday este o campanie pe care fiecare comerciant o desfășoară când dorește el, nu când dorește Sebastian Ghiță, neexistând vreo prevedere legală care să spună când să se desfășoare campania de Black Friday.

Ca să fie și mai clar pentru Paul Anghel, dacă EMAG a decis că Black Friday se desfășoară vineri, 12 noiembrie, nu înseamnă că tu, ANPC transmiți un comunicat cu o zi înainte că unii comercianți au furat startul.

ANPC pentru EMAG mumă, pentru ALTEX ciumă

Deși amenzile acordate celor două companii au fost identice, fără nicio explicație, ANPC nu a suspendat și activitatea Emag, așa cum a decis în cazul ALTEX.
Din punctul de vedere al comunicării, dacă în cazul companiei ALTEX, ANPC a lansat acuzații fără precedent, compania Emag a fost ușor mângâiată pe frunte ca un copil ce a greșit neintenționat.

Să comparăm așadar cele două comunicate cel din 9 noiembrie din cazul ALTEX și cel din 15 noiembrie din cazul EMAG.

 

ALTEXEMAG
Agentul economic promova produse ca fiind la reducere de preț, fără a aplica reducerile din prețul de referință (cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus).Din analiza documentației prezentate de operatorul economic privind evoluția prețurilor, în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de aplicarea reducerii, pentru produsele verificate, coroborat cu constatările de mai sus, a rezultat faptul că omiterea informației privind data aplicării reducerii este de natură să creeze confuzie și dificultate în verificarea  celui mai mic preț la care sunt vândute produsele, în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de aplicarea reducerii.
Echipele de control ANPC au depistat peste 1000 de produse cu abateri de preț, afișate pe site. ((n.a reprezentanții ALTEX au anunțat într-o conferință de presă că a fost vorba de doar 44 de produse care nici măcar nu erau în campania de Black Friday)

 

Reprezentanții Altex au afirmat, cu ocazia discuțiilor pe acestă temă, că ei nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e. (n.a reprezentanții ALTEX au anunțat într-o conferință de presă că nu au făcut niciodată o astfel de afirmație)

 

A fost propusă, ca măsură complementară, suspendarea activității până la încetarea practicii comerciale incorecte.A fost propusă dispunerea măsurii de încetare a practicii comerciale incorecte a operatorului economic.
Amendă 50.000 de leiAmendă 50.000 de lei
ANPC va informa autoritățile din domeniu, respectiv Consiliul Național al Audiovizualului și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI, referitor la abaterile înregistrate, de Black Friday, la Altex

De asemenea, ANPC va informa organele penale competente în România cu privire la cazurile de înșelăciune constatate, ca urmare a acestor controale.

 

ANPC îi sfătuiește pe consumatori să manifeste atenție sporită atunci când doresc să achiziționeze bunuri, în perioada reducerilor, pentru a se proteja, în cazul în care apar abateri de la legislația în vigoare practicate de unii dintre operatorii economici

Exemple de produse cu abateri de preț, afișate pe site-ul ALTEX

 

 

Este evidentă încercarea cu orice preț a ANPC de a prejudicia imaginea ALTEX, principalul competitor al EMAG pe divizia de electronice și electrocasnice.

Așteptăm cu interes să vedem ce competitori ai EMAG va mai călca Paul Anghel cu scopul de a le suspenda activitatea. Unii încă mai cred că Sebastian Ghiță mai dă ora exactă în țara noastră.

1 COMENTARIU

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.