Legea 283 din 17 octombrie 2022, adoptată cu o largă majoritate în Parlament, inclusiv cu voturile medicilor Nelu Tătaru, Florian Bodog, Remus Mihalcea, Patriciu Achimaș Cadariu, Cristina Dinu, a modificat Codul Muncii stabilind că „orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.”
Rectorul Jinga prejudiciază UMF încălcând Codul Muncii
Legea însă nu e respectată de cadrele universitare de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila care predau la departamentele clinice, adică anii IV, V și VI și care suprapun în intervalul orar 7.30-14.30 două contracte de muncă: cel cu UMF-ul, cu normă întreagă și cel cu spitalele unde activează și predau și studenților, așa numita integrare clinică.
Cum la UMF doar departamentele preclinice, anii I, II și III învață după-masa, iar în spitale de la ora 14.30 intră medicii de gardă, situația cadrelor universitare de la departamentele clinice care pentru activitatea din spital pe care o explică și studenților încasează două salarii pentru același interval orar, încalcă prevederea articolului 35 din Codul Muncii mai sus citat.
L-am întrebat pe Viorel Jinga, rectorul UMF, ce măsuri a luat „pentru ca niciunui cadru didactic să nu i se mai suprapună programul cu cel din spitalul unde activează? Au trecut peste trei luni de la intrarea în vigoare a modificării legislative și ignorarea ei reprezintă abuz în serviciu, prejudiciul fiind salariul luat cu încălcarea legii.”
Deși de la termenul de răspuns au trecut mai mult de două săptămâni, Jinga nu a catadicsit să răspundă exact așa cum nu binevoiește să rezolve această problemă a câtorva sute de oameni care riscă să returneze sume importanta de bani încasate ca salarii.
Inspecția Muncii spune că suprapunerea programului de lucru reprezintă salariu fără prestarea activității
La finalul anului trecut, Inspecția Muncii explica: „În cazul în care se constată că un salariat din sistemul bugetar realizează cumul de funcții prin suprapunerea programului de lucru, dat fiind faptul că suprapunerea programului de lucru implică salarizare fără prestarea muncii, poate fi sesizată Curtea de Conturi pentru a lua măsurile prevăzute de lege.” (vezi foto) Adică atunci când Curtea de Conturi va fi sesizată va constata că se încalcă Legea 53/2003-Codul Muncii și va obliga UMF-ul să recupereze prejudiciile constând în salarii, de la cei care le-au încasat, având în vedere că locul în care muncesc cadrele universitare în intervalul respectiv este spitalul și nu universitatea. Legea Curții de Conturi spune că „nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de conducerea entității a măsurilor transmise de Curtea de Conturi constituie infracțiune”. Așadar Jinga nu va avea ce face și va începe să recupereze prejudiciile de la cadrele universitare.
Plata din două surse pentru aceeași activitate este în vigoare de ani de zile dar abia din luna octombrie 2022 această situație a devenit ilegală. Fapta ordonatorului de credite, în cazul nostru Viorel Jinga, care cu încălcarea Codului Muncii, plătește salariile cadrelor universitare de la departamentele clinice, inclusiv lui însuși, reprezintă infracțiunea de abuz în serviciu cu obținerea pentru acestea a unui folos necuvenit, respectiv salariul fără prestarea muncii așa cum explică Inspecția Muncii. Infracțiunea este prevăzută în legea 78/2000, este de competența DNA și se pedepsește cu până la 10 ani și jumătate de închisoare.
Așadar în acest moment, Jinga în cunoștință de cauză nu caută o soluție legală acestei probleme deși ori în penal, ori în civil, prejudiciile vor fi recuperate de la oameni. Sunt sume importante și nu se vor putea închide toți ochii.
Să vedem atunci ce cadru universitar care trebuie să returneze banii îl va mai vota pe Jinga la alegerile care urmează în câteva luni.
Sa dea banii înapoi
Editat pentru răspândire de informații false