De 9 ani, legea 95/2006 prevede la articolul 185 aliniatul (15) că „dispozițiile art. 178 alin. (1) lit. c), d), e) și g) referitoare la incompatibilități și ale art. 178 alin. (2) referitoare la conflictul de interese, sub sancțiunea rezilierii contractului de administrare și a plății de despăgubiri pentru daunele cauzate spitalului, în condițiile legii, se aplică și șefilor de secție, de laborator și de serviciu medical din spitalele publice.”
Tot de 9 ani, articolul 178 alin. (1) litera d) prevede ca incompatibilitate „exercitarea unei activități sau a unei funcții de membru în structurile de conducere ale unei alte unități spitalicești”
Toate acestea nu au împiedicat-o pe Irina Strâmbu, șefă de secție la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta să fie și membră titulară în Consiliul de Administrație al Spitalului de Pneumoftiziologie “Sf. Ștefan” București din partea Colegiului Medicilor condus de colega sa din UMFistan Cătălina Poiană.
Dar despre modul în care Colegiul Medicilor condus de Cătălina Poiană își îndeplinește obiectul principal de activitate care este, conform art. 4 din statut, aplicarea legilor și a regulamentelor care organizează și reglementează exercițiul profesiei, într-o anchetă viitoare.
Deși de nenumărate ori ANI a anunțat investigații pentru cazuri similiare cu cel al Irinei Strâmbu și a emis decizii de incompatibilitate, aceasta nu s-a deranjat să demisioneze. Am întrebat-o pe Strâmbu pe 22 aprilie 2025 cum explică faptul că se află în incompatibilitate. Strâmbu nu a răspuns și s-a retras doar din funcția de la Spitalul Sfântu Ștefan, deși asta nu o exonerează de a suporta răspunderea legală, incompatibilitatea și pentru o zi producând consecințe.
Așa cum am dezvăluit în articolul nostru intitulat ANMDMR a descins la Nasta: chirurgii operează ca pe front, iar managerul mincinos conduce institutul ca pe CAP-ul la care a lucrat înainte de 1989, Irina Strâmbu conduce de facto Institutul Marius Nasta, actualul manager îndeplinind întocmai deciziile acesteia care imediat ce încearcă cineva să miște-n front strigă că ea e prietenă cu ministrul Rafila. L-am întrebat despre această situație pe fostul ministru Rafila, în prezent interimar, dar acesta a refuzat să comenteze, ceea ce demonstrează că Strâmbu chiar e protejată de el. De altfel, deși e pe picior de plecare, Rafila i-a prelungit fostului șef de CAP și fost parlamentar PSD, Popescu Gheorghe, mandatul de manager la Nasta cu încă 6 luni pentru perioada iunie – decembrie 2025, deși acesta împlinește 65 de ani pe 19 august 2025 și contractul lui va înceta de drept, salariile încasate după această dată constituind prejudiciu la bugetul de stat. Popescu și Rafila, doi cunoscuți combinatori și-au imaginat probabil că noul ministru nu va ști exact și va răspunde el că nu a emis decizia de încetare a contractului lui Popescu pe 19 august 2025, așa cum prevede art.184 litera i) din legea 96/2006.
Popescu va fi obligat să aplice legea în privința lui Strâmbu
Deși Popescu a refuzat sistematic să ne răspundă dacă a absolvit un curs de management sanitar, având în vedere că în CV-ul lui nu apare vreunul, și chiar dacă acesta nu stăpânește legislația, nu va putea să o salveze pe Irina Strâmbu de la rezilirea contractului acesteia și a plății de eventuale despăgubiri. Pentru că așa cum a încercat fără succes să retragă o plângere penală depusă în numele spitalului de fosta manageră Beatrice Mahler împotriva lui Rafila, iar acum este el cercetat pentru favorizarea făptuitorului, așa va fi acuzat de abuz în serviciu dacă nu aplică articolul 185 aliniatul (15) din legea 95/2006 în privința lui Strâmbu.