Home Actualitate Fostă șefă la PSD, manageră de spital fără vechimea prevăzută de lege!...

Fostă șefă la PSD, manageră de spital fără vechimea prevăzută de lege! Abuz în serviciu, prejudiciul fiind salariile încasate

DISTRIBUIŢI

Conform Articolului 176 aliniatul (2) din Legea 95/2006, la spitalele publice din România „în vederea ocupării prin concurs a funcției de manager persoană fizică, candidatul trebuie să fie absolvent cu diplomă al studiilor universitare de licență sau de master în: medicină, specializarea medicină, medicină dentară, specializarea medicină dentară, științe juridice sau științe economice și să aibă cel puțin 5 ani vechime în specialitatea studiilor”.

Pe 2 martie 2023, la Spitalul de Pshiatrie „Sfânta Maria” din Vedea, aflat în subordinea Consiliului Județean Argeș, s-a organizat un concurs pentru ocuparea funcției de manager. Singura candidată care s-a înscris a fost ex-președinta Organizației de Femei a PSD și fostă vicepreședintă la PSD Argeș, Tatiana-Mariana Preduț.

Ce arată CV-ul Tatianei Preduț

Conform CV-ului, Preduț a lucrat între 1982 și 2015 ca asistentă medicală la Spitalul Județean Argeș, absolvind și Academia de Studii Economice. În anul 2009, timp de 7 luni a fost director administrativ al Spitalului Județean Argeș, iar începând cu 2018 a fost administrator al SC Tradimed PMT SRL, o firmă fără niciun salariat și cu ZERO cifră de afaceri.

Deși nu are vechimea în specialitatea studiilor de 5 ani, Preduț este admisă la concurs și declarată câștigătoare.

Noțiunea de vechime în specialitate este definită în Codul Administrativ ca fiind vechimea dobândită în temeiul unui contract individual de muncă, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberală, iar înainte de apariția acestui cod existând alte acte normative specifice care pot fi citite AICI , trecute în revistă de Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice. Ioana Stoica conchide în analiza sa: „Activitatea desfasurata ca administrator nu ar putea fi considerata vechime in munca sau vechime in specialitate in intelesul legislatiei muncii sau Codului administrativ, aceasta nefiind desfasurata in temeiul unui CIM, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, in conditiile legii.”

Prin urmare, cum Tatiana Preduț a lucrat 23 de ani ca asistentă medicală, 7 luni ca director administrativ și câțiva ani ca administrator, are ZERO ani vechime în specialitatea studiilor economice și totuși ocupă funcția de manager încălcând Legea 95/2006 și încasând ilegal salariile de manager.

Tatiana Preduț a refuzat să ne răspundă la întrebări

Indignat, un avertizor în interes public a sesizat ziarul local Jurnalul de Argeș despre această situație de încălcare a legii. Întrebată de Jurnalul de Argeș, Preduț a răspuns cu tupeu: „Cu privire la acuzațiile răutăcioase pe care le face la adresa mea, personal, menționez doar că face o mare confuzie între noțiunea de vechime în muncă și cea de vechime în specialitate. Din această cauză a interpretat greșit datele din CV-ul meu. Aceste noțiuni sunt reglementate distinct de Codul muncii și de Codul administrativ”, a declarat Tatiana Preduț.

Citind această declarație, am rugat-o ieri pe doamna Preduț să explice declarația dată pentru Jurnalul de Argeș: „Va rog sa aveti amabilitatea sa explicati pt cititorii nostri in ce perioada ati cumulat vechimea de 5 ani in specialitatea studiilor de economista, prevazuta in Legea 95/2006 art 176 alin 2, deoarece conform CV-ului dvs. nu o aveti. Conform datelor depuse la ANAf, firma Tradimed nu a avut niciodata angajati, iar in rest ati lucrat ca asistenta. Multumesc.”
Deși doamna Preduț a citit mesajul meu încă de ieri dimineață, nu a răspuns. Astăzi am revenit cu un mesaj: „când credeți că îmi veți răspunde, că ar trebui să știți deja răspunsul și aș dori să prezint și punctul dvs. de vedere în articol, pentru că la Jurnalul De Argeș faceți referire doar la cele două coduri nu și la legea 95/2006 și din CV reiese că nu indepliniți condiția de 5 ani vechime în specialitatea studiilor economice.”. Și acest mesaj a fost citit de Tatiana-Mariana Preduț dar a rămas fără răspuns.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.