DISTRIBUIŢI

Din cei nouă medici de la Institutul Marius Nasta ridicați de procurori pe 20 septembrie 2023, unul a decedat, iar restul sunt în diverse faze procesuale. Șeful de lucrări Cristian Paleru, rezidenții Jan Palade și Alexandr Graur au făcut acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, iar rezidentul Constantin Huminiuc, chirurgul toracic Olga Dănăilă și anestezistele Otilia Radu și Negru Florica Valeria au fost trimiși în judecată pentru luare de mită în formă continuată. Anestezistei Andreea Brutaru, și ea filmată când primea mită, încă nu i se cunoaște situația juridică, însă acesteia nu i s-a mai prelungit controlul judiciar și este singura din grupul de inculpați pentru corupție care profesează în continuare la Institutul Marius Nasta.

Conform datelor de la dosar au fost audiați la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul București precum și la sediile din 12 județe al DGA 32 de pacienți și rude ale unor pacienți, pentru acuzația de dare de mită.

În cazul lor, procurorii au decis să renunțe la urmărirea penală, toți cooperând cu anchetatorii și furnizând acestora informații, mărturii și dovezi, unii dintre ei înregistrând medicii cu telefoanele personale, când cereau sau primeau banii.

Procurorii au decis că anchetarea lor nu se justifică prin prisma faptului că au fost obligați practic să dea mită medicilor pentru a putea avea acces la intervențiile chirurgicale, dar și pentru că o trimitere în judecată ar fi însemnat cheltuieli judiciare foarte mari. Pacienții erau oameni modești, nu și-ar fi permis avocați iar statul e obligat să le plătească avocați din oficiu. Totodată, unii dintre pacienți nu ar fi supraviețuit proceselor care se întind pe câțiva ani, aceștia fiind deja în stadii avansate de boală, ceea ce nu i-a împiedicat însă pe medicii inculpați și viitori condamnați să primească banii lor. Aviz și altor amatori!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.