DISTRIBUIŢI
rectorul jinga

Conform Legii Educației nr.1/2011, personalul didactic din universități se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani, excepție făcând persoanele care îndeplinesc criteriile de continuare a activității prin metodologia stabilită de senatul universitar. La Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, condusă de rectorul Jinga, metodologia Senatului prevede că pot continua activitatea didactică și de cercetare doar conducătorii de doctorat.

În baza acestei metodologii, anul trecut, pe 29 iunie, Consiliul de Administrație al UMFCD a aprobat prin art.2 al hotărârii nr.19 solicitările pentru „prelungirea activității didactice și de cercetare pentru anul universitar 2019-2020, rectorul Jinga emițând în 7 iulie 2020 decizia de menținere a calității de cadru didactic titular pentru profesorul Ioan Cordoș care urma să împlinească 65 de ani în luna iunie anul acesta.

Decizia rectorului era condiționată însă de obținerea atestatului de abilitare care i-ar fi conferit calitatea de „conducător de doctorat”.

Deși a avut un an la dispoziție, Cordoș nu a obținut atestatul de abilitare

Desigur că măiestria chirurgului toracic Ioan Cordoș este deasupra oricărei îndoieli dar nimeni nu poate fi presus de lege, nici chiar el, ginerele de secretar PCR și medic șef la Regimentul 7 Mecanizat, pe care lovitura de stat din decembrie 1989 îl găsea în fața Consulatului Rusiei la București cu pistolul mitralieră în mână alături de colonelul Ioan Niculescu și apoi la Aeroportul Otopeni imediat după măcelărirea elevilor de la Școala din Câmpina. Detalii AICI.

Am adresat încă din luna mai întrebări rectorului Jinga despre CV-ul profesorului Cordoș și despre adeverințele folosite de acesta în cariera sa universitară dar nu am primit vreun răspuns. La urma urmei ce putea să ne răspundă, că profesorul Cordoș a folosit ca să devină șef de lucrări o adeverință care ar atesta în fals că era în 1995 medic primar de chirurgie toracică la Spitalul Clinic Militar Central deși abia un mai târziu, în octombrie 1996, acesta obținea competența în specialitatea chirurgie toracică, fără a efectua vreun rezidențiat de specialitate, doar printr-o aprobare a ministrului Sănătății dată prin Referatul 40836/1996? Detalii AICI.

Acesta a fost și motivul pentru care profesorul Cordoș nu a primit în urmă cu 15 ani, în același timp cu colegii săi de generație calitatea de conducător de doctorat deși atunci ar fi fost o formalitate, ne-a explicat o sursă din UMF.

Anul acesta, hotărârea 25 dată de Consiliul de Administrație al UMF pentru prelungirea activității cadrelor didactice de peste 65 de ani este și mai clară, impunând condiția ca „cei fără atestat de abilitare să își finalizeze abilitarea și să depună dosarul până la 1 octombrie”.

Cum Cordoș nu avea și nici nu are niciun gând să devină conducător de doctorat, numele lui nefiind înscris pe lista cadrelor didactice în curs de abilitare, click AICI, rectorul Jinga a emis decizia de prelungire nr.1576 din 13 iulie 2021, modificând cu de la sine putere obligativitatea obținerii atestatului de abilitare în obligativitatea depunerii unei cereri în vederea obținerii atestatului de abilitare.

Este de remarcat faptul că șefa de la R.U.N.O.S., Cornelia Lupu, o persoană extrem de riguroasă nu a semnat decizia lui Jinga. Lucru perfect de înțeles având în vedere că adesea DNA prezintă în comunicatele sale, citând din rechizitoriile procurorilor emise în cazurile angajărilor nelegale, că întocmirea de acte ce duc la angajarea fără îndeplinirea condițiilor legale reprezintă infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, beneficiarul folosului participând impropriu la comiterea infracțiunii.

În acest caz folosul necuvenit este suma tuturor salariilor obținute de profesorul Cordoș începând cu luna iunie 2021 și cât va rămâne în activitate fără a avea atestatul de abilitare, iar articolul de lege încălcat este 289 alin 6 din Legea Educației Naționale, nr. 1/2011 care prevede că rămân în funcție după pensionare doar cei ce îndeplinesc condițiile din metodologia Senatului, în cazul UMF fiind vorba doar de conducătorii de doctorate, ceea ce nu este cazul profesorului Cordoș.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.