Home Dezvăluiri Un director de la Apele Române s-a pensionat dar a rămas și...

Un director de la Apele Române s-a pensionat dar a rămas și angajat în instituție cu salariul de peste 2000 €

DISTRIBUIŢI

Dupa ce s-a dovedit de catre Curtea de Conturi ca fostii directori generali ai  Apelor Romane, Ovidiu Gabor, David Csaba si Vasile Pintilie au fraudat  fondurile publice,  prin achizitii cu puternic iz penal, ori au dispus plati ilegale pentru  lucrari de investitii nerealizate integral ori cu mari defecte calitative, la finalul carierei din ape, acestia au dus la faliment bugetul institutiei si al Uniunii Europene, prin adevarate tunuri pe spinarea  celor 11 Administratii Bazinale de Apa din tara, ale caror conduceri bine platite, “nici usturoi nu au mancat nici gura nu le miroase”.
Astfel, cei ce au subscris neconditionat achizitiilor prin proiectul European WATMAN  s-au ales cu o ciovarta substantiala de la conducatorii administratiei centrale din Bucuresti.
Proiectul ”WATMAN – Sistem informational pentru Managementul Integrat al Apelor”, care a fost implementat de catre Administratia Nationala „Apele Romane” in toate  Bazinele Hidrografice: Somes-Tisa, Crisuri, Mures, Banat, Jiu, Olt, Arges – Vedea, Buzau – Ialomita, Siret, Prut – Barlad si Dobrogea – Litoral, prin acesta punandu-se bazele aplicarii strategiei nationale pentru managementul resurselor de apa, inclusiv a situatiilor generate de fenomene hidrologice extreme (seceta si ape mari, poluari sau accidente la constructiile hidrotehnice) – are o valoare de 64 milioane de euro, (85%  fonduri ale Uniunii Europene si 15%  de la bugetul de stat) –  a fost puternic fraudat prin achizitii ale unor echipamente, la preturi exagerate, cuprinse de la dublu  pana la de 15 ori pretul pietei.
Unii conducatori ai celor 11 ABA din tara, au subcontractat unele lucrari ce urmau a fi implementate la nivelul teritoriului propriu, bineinteles cu aceleasi “tematici de lucru” precum cele implementate de sefii bucuresteni. 
In acest sens poate fi amintit cazul Administratiei Bazinale de Apa Prut Barlad unde fostul director Cretu Corneliu pensionat la sfarsitul lunii august 2015  a predat stafeta fostului subaltern – directorul tehnic Dutu Dorin, care desi a luat la cunostinta despre preturile umflate la care au fost achizitionate bunurile primite sau serviciile contractate prin acest proiect, a subscris total – (bineinteles ca total dezinteresat) derularii proiectului la care participase inca de la implementarea acestuia.

Cu toate ca atat directorii ABA Prut Barlad amintiti, cat si directorul economic Musteata Olga dar si auditorul Pipos Cristina  au fost incunostiintati prin adrese oficiale de catre presedintele comisiei de inventariere a patrimoniului SGA Iasi – ing.Balan Ioan (avansat si el recent in functia de director tehnic pentru a-i se cumpara tacerea), cu privire la preturile la care au fost achizitionate toate bunurile si serviciile, dar si cu privire la faptul ca bunurile materiale nu au fost receptionate in vreo gestiune a unitatii vreme de circa un an de la primirea lor, au preferat sa treaca totul sub tacere, tainuind gravele ilegalitati ale fostilor conducatori ai Apelor Romane din Bucuresti.

Tinerii nu mai au loc de pensionarii care ocupă în continuare posturile

Corneliu Cretu s-a pensionat pe 30 aug., dar a semnat un nou contract de munca pentru postul de inginer la Compartimentul Secretariatul Comitetului de bazin, unde era un singur angajat, post creat special pentru Cretu. Dupa angajare, a fost numit Conducatorul compartimentului, respectiv Secretarul Comitetului de bazin. Contractul de munca a lui Cretu a fost semnat de dir.tehnic ing.Besleaga Gabriel (in aceeasi functie si acum). Asteptam ca Apele Romane sa ne raspunda daca acest contract a fost semnat  pe 01 septembrie cand deja fusese numit interimar Dutu Dorin, directorul adjunct piersand dreptul de semnatura.
Evident este faptul că inegalabilul Cretu nu a dat vreun concurs (obligatoriu pentru orice post ocupat intr-o institutie publica) – cu anunt in ziar, cu depuneri de cereri cu termene legale….etc.
Surse din apropierea lui Cretu ne-au declarat sub protectia anonimatului ca initial salariul a fost foarte apropiat de cel aferent fostei functii de director (cca.100 milioane rol) dar acum Dutu se lauda ca i l-a redus la jumatate.
Individul apare pe documente oficiale ca Secretar al Comitetului de Bazin Prut Barlad si in aceasta calitate participa la toate sedintele oficiale ale ABA (CTE, Comitet de directie, etc).
De precizat ca acest Comitet de bazin isi desfasoara activitatea cam odata la trei luni pentru a aviza si a emite autorizatii de exploatare in siguranta a barajelor (si alte documentatii privind scheme si planuri de management), iar intre sedinte cei doi angajati primesc documentele si pregatesc sedinta. Deci putina „frectie la un picior de lemn”, cum descria plastic fisa postului, un lucrator din Apele Romane.
 
De fapt acesta conduce din umbra intreaga institutie. In acest sens mereu e coada la biroul sau luxos, proaspat amenajat, cu utilitati de top.

De Gaulle spunea ca sunt pline cimitirele de oameni de neinlocuit. În Romania se pare ca sunt pline institutiile publice de pensionari care iau si pensie si salarii babane in continuare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.