Acasă Economic-Financiar Actiunile Rompetrol vor fi listate la Bursa din Londra

Actiunile Rompetrol vor fi listate la Bursa din Londra

DISTRIBUIȚI

Grupul Rompetrol intentioneaza sa-si listeze actiunile la bursa din Londra in urmatorii doi ani de zile, a declarat, ieri, intr-o conerinta de presa, presedintele Consiliului de Administratie al grupului, Dinu Patriciu.

Patriciu a spus ca structura actionariatului de la Rompetrol este cat se poate de transparenta. -E adevarat ca o mare parte din actiuni sunt detinute de doua fundatii familiale cu sediul in Lichestein, iar eu sunt administratorul uneia dintre el-, a precizat Patriciu.

Directiile strategice exprimate de oficialii Rompetrol vizeaza, in primul rand, asigurarea unei productii proprii de titei care sa acopere capacitatea de rafinare existenta in cadrul grupului. Rompetrol intentioneaza ca peste doi ani de zile sa atinga o capacitate de rafinare de 5,5 milioane tone titei anual la Petromidia, cantitate care sa fie asigurata integral din productia proprie.

Pentru a-si asigura productia proprie de titei, Rompetrol a achizitionat recent dreptul de explorare si exploatare a titeiului dintr-un perimetru aflat in Ecuador, din care se extrag deja 1.000 de barili pe zi. Productia campului petrolier ecuadorian va creste in acest an la 5.000 de barili zilnic, pentru ca in 2003 sa se ajunga la 15.000 de barili pe zi.

Rezervele potentiale ale zacamantului se ridica la circa 175 milioane barili de titei, iar titeiul va fi comercialziat pe piata SUA. Rompetrol a investit pana acum 25 milioane de dolari si estimeaza ca profitul din aceasta activitate se va ridica la patru milioane de dolari in acest an si la 15 milioane de dolari anul viitor.

Politica de achizitii a Rompetrol este completata prin concesionarea a noua campuri petrolifere de la Petrom, pe care asteapta sa le preia efectiv pentru a incepe productia. Grupul mai detine si 20% din actiunile unui perimetru din Kazakhstan si negociaza achizitionarea altor campuri in Africa de Nord si Marea Caspica.

Totodata, Rompetrol asteapta aprobarea ONU pentru inceperea derularii unui contract, in valoare de 25 milioane de dolari, pe care grupul l-a semnat cu autoritatile irakiene pentru forarea a 37 de sonde in sudul Irakului. Patriciu a precizat ca Rompetrol este singura companie romaneasca petroliera care are un birou la Bagdad si ca exporturile de titei din Irak in cadrul Programului -titei contra hrana- in primele sase luni ale acestui an vor fi de noua milioane tone de barili, din care doua milioane au ajuns deja la Petromidia.

Dinu Patriciu a estimat ca cifra de afaceri a grupului ar putea atinge cifra de un miliard de dolari in acest an, in functie de cotatiile titeiului pe pietele internationale. -Vom realiza singuri 2% din Produsul Intern Brut al Romaniei-, a spus Patriciu, precizand ca rata profitului inregistrat de Rompetrol este intre 5 si 12%, dividendele fiind in totalitate orientate catre investitii.

Potrivit acestuia, 85% din productia Petromidiei se exporta, iar aceasta tendinta va continua atata timp cat piata romaneasca nu se va alinia evolutiei pietelor internationale.

Presedintele CA al Rompetrol a anuntat ca va practica, in continuare, in cazul carburantilor auto preturi egale cu cele ale Petrom. -Am putea sa-l ducem si mai jos, dar nu vrem sa cream razboaie pe piata-, a afirmat Patriciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.