Acasă Economic-Financiar Adrian Nasase vrea sa schimbe rapid legislatia pietei de capital

Adrian Nasase vrea sa schimbe rapid legislatia pietei de capital

DISTRIBUIȚI

Premierul Adrian Nastase a declarat, luni, ca trebuie modificata, pana la toamna, legislatia in domeniul pietei de capital.

Nastase a apreciat ca situatia CNVM nu este foarte buna. Premierul a adaugat ca, din pacate, sumele care sunt tranzactionate si operatiunile derulate sunt foarte mici si, de aceea, reglementarile din acest domeniu trebuie reexaminate pentru a reporni functionarea pietei de capital. Brokerii apreciaza ca pe piata de capital din Romania sunt tranzactionate putine societati de interes pentru investitori. In anul 1997, considerat unul din anii buni ai bursei valoarea tranzactiilor a fost de peste 250 de milioane de dolari, acest indicator scazand constant de atunci. In anul 2000 valoarea totala a tranzactiilor la bursa a fost de 86,8 milioane dolari, in scadere cu peste 30% fata de anul precedent.

O modificare recenta in domeniul pietei de capital a fost facuta de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Potrivit unei hotarari recente a Comisiei, clientii care vand actiuni pe piata de capital trebuie sa raporteze si cota detinuta in cadrul societatii respective.

Hotarare luata de CNVM duce la cresterea volumului de lucru al societatilor de valori mobiliare, dar brokerii apreciaza ca aceasta masura va contribui la cresterea transparentei pietei de capital. -Prin noua hotarare a CNVM, transparenta pietei de capital se va majora si vor putea fi urmarite miscarile capitalului investitorilor-, a spus Valentin Ionescu, director de operatiuni la Capital Invest Vision.

Pana in prezent, doar cumparatorii de actiuni erau obligati sa prezinte aceste date. In cazul depasirii a 5% din capitalul social al unei societati, proprietarul devine actionar semnificativ si este prezentat de catre CNVM

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.