Acasă Economic-Financiar Antreprenorii nu vor mai beneficia de cota zero a TVA la constructia...

Antreprenorii nu vor mai beneficia de cota zero a TVA la constructia de locuinte

DISTRIBUIȚI

Proiectul noii legi ce va reglementa regimul Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) a fost finalizat de Ministerul Finantelor, insa nu a fost trimis saptamana trecuta la Guvern, asa cum era programat, ne-a declarat secretarul de stat in minister, Gheorghe Oana. Potrivit afirmatiilor sale, intarzierea trimiterii proiecului catre Executiv, pentru a fi aprobat, este justificata de plecarea ministrului finantelor, Mihai Tanasescu, in cursul zilei de vineri, la Washington. In capitala americana, ministrul va participa, impreuna cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la reuniunea Fondului Monetar International (FMI) si a Bancii Mondiale.

Proiectul de lege va reuni cele peste 400 de acte normative referitoare la TVA existente in prezent, aducand, in plus, o serie de modificari si clarificari legislatiei in domeniu. Potrivit secretarului de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Oana, mai multe modificari vizeaza regimul Taxei pe Valoarea Adaugata pentru produsele si serviciile agricole realizate in zonele defavorizate, facandu-se diferentieri in cazul produselor care sunt si prelucrate. Noul act normativ va aduce o serie de clarificari stufoasei legislatii de pana acum si in privinta regimului TVA in zonele libere. Aceste clarificari se refera, in special, la reglementarea intrarilor si iesirilor din aceste zone, precizeaza Gheorghe Oana.

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Finantelor, o modificare importanta pe care noul act normativ o va aduce in domeniul TVA se refera la taxa perceputa pentru constructiile de locuinte. -Cota zero a Taxei pe Valoarea Adaugata se va aplica, in viitor, doar pentru beneficiarii directi ai locuintelor construite, nu si pentru antreprenori-, declara Gheorghe Oana. Alte modificari aduse prin noul act normativ legislatiei in domeniu se refera la regimul TVA in cazul exporturilor de produse finale.

In privinta rambursarilor de TVA, capitol la care in ultimii ani s-au consemnat nenumarate nereguli, statul pierzand sute de miliarde de lei, reglementarile legale se vor inaspri, arata Gheorghe Oana. Potrivit afirmatiilor sale, in noua legislatie, termenul de rambursare a Taxei pe Valoarea Adaugata va fi redus la numai 30 de zile. De asemenea, persoanele care vor falsifica documente pentru a putea obtine de la stat returnarea TVA nu vor mai scapa la fel de usor ca pana acum. -O prevedere importanta este aceea care stabileste ca falsul si uzul de fals pentru obtinerea rambursarilor de TVA vor fi considerate infractiuni. Pana acum, astfel de fapte erau considerate contraventii. In viitor, ele se vor pedepsi cu inchisoare intre doi si sapte ani-, afirma secretarul de stat in Ministerul Finantelor. Cat priveste modificarea cotei TVA, o posibila reducere a acesteia de la 19% la 16% va fi luata in considerare in cursul anului viitor.

Realizarea noului act normativ ce va reuni sutele de legi si ordonante referitoare la TVA, alaturi de elaborarea unor legi similare in domeniul accizelor, impozitului pe venit si consultantilor fiscali, face parte din programul de reforma fiscala al actualului Guvern. Programul prevede si elaborarea unui Cod Fiscal si a unui Cod de Procedura Fiscala pana in anul 2002.

Oana Osman

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.