Acasă Economic-Financiar APAPS isi va verifica propria privatizare de la Alro, printr-o comisie -independenta-

APAPS isi va verifica propria privatizare de la Alro, printr-o comisie -independenta-

DISTRIBUIȚI

In replica la sesizarile Bancii Mondiale (BM) cu privire la modul in care a fost privatizata cea mai profitabila intreprindere romaneasca, Alro Slatina, Cabinetul Nastase s-a decis sa dea un raspuns in stil propriu, numind o comisie de evaluare a procesului, formata aproape in exclusivitate din angajati ai Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS). Astfel, din comisie fac parte Lucia Dumitru si Lucian Goj, directori in cadrul APAPS, Roxana Bichel, consilier al ministrului APAPS, si Raluca Martian, consilier in cadrul Ministerului Finantelor Publice. Presedintele comisiei este Adriana Miron, director in cadrul APAPS, iar secretar a fost numita Nicoleta Bala, director in cadrul Unitatii de Management a Proiectului PIBL. Presedintele si cei patru membri au drept egal de vot.

Principala misiune a comisiei va fi sa acorde -note- pentru modul in care APAPS a finalizat tranzactia Alro. Ramane de vazut cat de obiectivi vor fi membrii comisiei atunci cand vor evalua deciziile ministrului Ovidiu Musetescu in acest caz.

Potrivit prevederilor strategiei de privatizare a SC Alro Slatina, aprobata de Executiv prin HG nr. 1133/2001, la finalul procesului de privatizare va fi angajat un al doilea consultant. Acesta va analiza corectitudinea si termenii generali ai tranzactiei si incadrarea procesului de privatizare in standardele internationale specifice acestui sector industrial (este interesant de vazut cum va argumenta consultantul originala strategie de privatizare a Alro, care i-a permis grupului Marco sa devina actionar majoritar la uzina din Slatina cumparand doar 10% din actiuni). -Procesul de selectie a consultantului pentru aceste servicii are un caracter special, avand in vedere ca nu exista o experienta romaneasca anterioara, de acest tip. Consultantul trebuie sa aiba o experienta solida in realizarea de opinii independente asupra corectitudinii tranzactiilor si va trebui sa faca dovada expertizei in realizarea de opinii independente si in vanzari de companii in industria aluminiului-, se precizeaza intr-un comunicat al Guvernului. Angajarea celui de-al doilea consultant pentru privatizarea Alro Slatina va fi finantata dintr-un imprumut acordat de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, in baza unui Acord semnat in 1999.

Numirea, de catre Guvern, a comisiei de evaluare a privatizarii Alro a fost facuta cu numai o zi inainte de sosirea la Bucuresti a directorului BM pentru Romania, Andrew Vorkink. Chiar daca raportul final al Bancii cu privire la modul in care Alro a fost -transferata- in cadrul Grupului Marco este departe de a fi finalizat, autoritatile de la Bucuresti si-au exprimat deja convigerea ca noul Acord de imprumut cu BM va fi aprobat in maximum doua-trei saptamani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.