Acasă Economic-Financiar Asiguratorii intra din nou la cheltuieli

Asiguratorii intra din nou la cheltuieli

DISTRIBUIȚI

Capitalul social minim cerut companiilor de asigurari romanesti a fost din nou majorat, cresterea reprezentand, in fapt, o dublare a valorilor minime actuale. Printr-un ordin emis saptamana trecuta, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a stabilit ca fiecare societate de asigurari nou infiintata va fi obligata sa detina un capital social de minimum 15 miliarde de lei pentru a desfasura activitatea de activitati generale, exceptand asigurarile obligatorii, cel putin 30 de miliarde pentru activitatea de asigurari generale si 21 miliarde de lei in cazul asigurarilor de viata. Astfel, companiile care vor sa practice toate tipurile de asigurari vor fi obligate sa detina un capital social de cel putin 51 miliarde de lei, intrucat pentru companiile care practica atat asigurari generale, cat si de viata, capitalul minim se calculeaza ca suma intre minimele prevazute pentru asigurarile de viata si, dupa caz, capitalul minim solicitat in una dintre cele doua variante de asigurari non-viata.

Societatile de asigurari care au deja autorizatia CSA pentru functionarea pe piata romaneasca sunt obligate sa-si majoreze capitalul social peste noile limite pana cel tarziu la data de 30 aprilie 2003. Pana in prezent, pentru societatile care fac asigurari generale, in afara celor de raspundere civila auto, capitalul minim era de sapte miliarde de lei, el trebuind acum ridicat la 15 miliarde de lei. Pentru societatile care practica si RCA, acest plafon se ridica la 14 miliarde de lei, pana in aprilie 2003 urmand sa fie aduse alte 16 miliarde de lei. Companiile de asigurari de viata, care erau nevoite sa detina un capital social de minimum 10 miliarde lei, vor trebui sa gaseasca, pana la aceeasi data, nu mai putin de 11 miliarde de lei.

Din cele 48 de societati de asigurari existente, mai putin de jumatate indeplinesc deja noile cerinte privind capitalul social minim. Un numar de 27 de asiguratori vor trebui sa gaseasca insa, in cele noua luni ramase pana la termenul-limita din aprilie 2003, cateva zeci de miliarde de lei pentru a opera majorarile necesare. Printre acestea se numara si companii cu actionari straini puternici, care nu vor avea probleme sa gaseasca fonduri, dar si societati mici, pentru care dublarea capitalului nu va fi tocmai usoara.

Dintre societatile care practica toate tipurile de asigurari, inclusiv politele de viata si asigurarile obligatorii auto (RCA), patru nu au inca cele 51 de miliarde necesare capitalului social. Este vorba de Croma, cu un capital social actual de 32,63 miliarde de lei, care trebuie sa mai gaseasca inca 18,37 miliarde de lei. Intr-o situatie asemanatoare se afla Asigurare si Reasigurare Industiilor Arges – Asirag, careia ii lipsesc 19,79 miliarde de lei la capitalul social, pentru a ajunge la 51 miliarde de lei. 24 miliarde de lei trebuie sa aduca, pentru a atinge acelasi nivel, si SAR Transilvania, in vreme ce capitalul Atlassib trebuie majorat cu numai putin de 27 miliarde de lei.

Majorari de capital sunt necesare si la sapte companii care practica asigurari generale (fara RCA) si asigurari de viata. Astfel, Mediteraneea Assigurazioni are nevoie de inca 5,93 miliarde de lei pentru a ajunge la un capital social de 36 miliarde de lei, Generali Asigurari trebuie sa gaseasca 6,34 miliarde de lei pentru a atinge acelasi nivel, SARA Merkur va trebui sa aduca 18 miliarde de lei, Grawe Romania si LukOil Asito – cate 19 miliarde de lei fiecare. Sume mai mari trebuie aduse la capitalul social al Asigurarii Anglo Romane, careia ii lipsesc, pana la 36 miliarde de lei, 28,49 miliarde de lei, precum si la German Romanian Assurance, care trebuie sa-si majoreze capitalul cu 28,99 miliarde de lei.

Si la societatile care practica asigurari generale si RCA sunt necesare majorari de capital, doua companii – Asitrans si Asigurarea CECCAR-Romas neavand in prezent minimul de 30 miliarde de lei. Cele mai numeroase sunt insa companiile mici, care practica doar asigurari generale, fara RCA. 14 dintre acestea nu au capitalul minim de 15 miliarde de lei. City Insurance trebuie sa aduca un miliard de lei, Euroasig – doua miliarde de lei, Global – 4,7 miliarde de lei, Petroas – cinci miliarde de lei, ABC Asigurari-Reasigurari – 5,96 miliarde de lei, Prima SA – 6,03 miliarde de lei, Fortuna – 6,7 miliarde de lei, Aroca – 7,82 miliarde de lei, Nationala – 7,86 miliarde de lei, Concordia Romana – 7,94 miliarde de lei, AIG Romania – 7,95 miliarde de lei, IRASIG – opt miliarde de lei, la fel ca si Mondial Assurances si Uniroyal Insurance.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.