Acasă Economic-Financiar Banca Agricola isi va majora capitalul social cu 6.445 miliarde de lei

Banca Agricola isi va majora capitalul social cu 6.445 miliarde de lei

DISTRIBUIȚI

Adunarea Generala a Actionarilor Bancii Agricole de sambata, 21 aprilie, a hotarat majorarea capitalului social al bancii cu suma de 6.445 miliarde de lei, respectiv de la valoarea de 108,1 miliarde de lei la 6.553 miliarde de lei, prin emisiune de noi actiuni la o valoare de 1.000 lei/actiune, informeaza un comunicat al bancii.

Majorarea capitalului social este adresata in exclusivitate actionarilor Bancii Agricole la data de referinta – 9 aprilie 2001. Acestia isi vor putea exercita dreptul de preferinta la subscrierea noilor actiuni proportional cu numarul actiunilor pe care le poseda. Termenul de exercitare a dreptului de preferinta este de 30 de zile de la publicarea in -Monitorul Oficial- a hotararii AGA.

SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Muntenia, care detin impreuna aproape 22% din actiunile Bancii Agricole, s-au pronuntat impotriva majorarii de capital, motivand ca pierderile inregistrate de banca de-a lungul anilor si care au fost suportate pana acum tot de actionari sunt urmarea managementului defectuos impus de stat, prin fostul FPS, care a eliminat Consiliul de Administratie al bancii, a declarat reprezentantul unei SIF, prezent la AGA.

Banca Agricola si-a redus, la inceputul anului 2000, capitalul social de zece ori, pana la aproximativ 100 miliarde de lei, pentru acoperirea unor pierderi de circa 1.000 miliarde de lei, aceasta masura fiind vehement contestata la acea vreme de societatile de investitii financiare.

O eventuala participare la majorarea de capital a Bancii Agricole ar costa SIF aproximativ 50 milioane de dolari, adica o contributie de peste 12 milioane de dolari pentru fiecare SIF. In aceste conditii, este putin probabil ca cele patru societati de investitii financiare sa opteze pentru aceasta varianta, astfel ca SIF au doua posibilitati: ajungerea la o intelegere cu Autoritatea pentru Privatizare, actionarul majoritar al Bancii Agricole, privind compensarea actiunilor cu alte active detinute de APAPS, sau atacarea in justitie a hotararii AGA.

Ministrul pentru privatizare, Ovidiu Musetescu, a afirmat recent ca are incredere, in urma discutiilor avute cu presedintii SIF, ca aceste societati nu vor periclita procesul de privatizare a Bancii Agricole.

-SIF se simt pagubite de anumite proceduri pe care vechile guverne le-au aplicat, in incercarea de a reabilita banca. Noi avem insa un ?çgentleman agreement?ê incheiat si, in procesul de transfer catre SIF a unor pachete reziduale, vom incerca sa le satisfacem in mare masura necesitatile ce deriva dintr-o paguba anterioara-, a spus Musetescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.