Banca Nationala s-a retras aproape complet de pe piata aurului. Potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Mugur Stet, BNR nu a mai cumparat de circa doi ani nici un gram de aur de la populatie. -Banca centrala nu mai este interesata sa cumpere aur, deoarece constituirea unei rezerve de aur mari nu mai este de mult un obiectiv pentru noi. Singurele cumparari, si acelea pentru cantitati mici, sunt facute din productia interna-, ne-a declarat Mugur Stet.
In momentul de fata, aurul nu mai reprezinta o atractie decat pentru bijutieri si, bineinteles, pentru femei. Pretul metalului galben a scazut mult in ultimii ani, tendinta bancilor centrale fiind de a vinde o mare parte din rezerva de aur. Scaderi-record ale cotatiilor au avut loc in special o data cu decizia Marii Britanii si Elvetiei de a vinde cantitati uriase din acest metal. Banca Nationala a Romaniei nu a inceput, inca, sa vanda aur, dar nici nu mai cumpara de la populatie. Cumpararile oficiale de pe piata interna au inceput sa scada semnificativ inca din 1998, in luna decembrie a acelui an BNR decizand sa cumpere numai patru kilograme. Din acel moment, romanii s-au putut duce tot mai rar la Banca Nationala sa-si vanda aurul. -Tendinta este de a liberaliza complet piata aurului si de a elimina cat mai mult implicarea bancii centrale-, arata purtatorul de cuvant al BNR.
Decizia de a liberaliza comertul cu aur a fost luata, de altfel, inca de anul trecut, prin Ordonanta nr. 97/2000. Actul normativ a fost suspendat insa de Cabinetul Nastase, imediat dupa numirea acestuia dupa alegeri, o data cu un pachet mai mare de ordonante adoptate la finalul guvernarii fostului premier Mugur Isarescu. Ordonanta 97 a fost suspendata, nu insa si abrogata, urmand sa fie discutata in Parlament. Pana cand Parlamentul isi va gasi timp sa discute si acest act normativ, regimul aurului va ramane reglementat printr-un decret dat de Nicolae Ceausescu in anii *70, in perioada confiscarii -cocoseilor- de aur. -Adica bijuteriile sunt libere la detinere, nu insa si monedele de aur-, explica Mugur Stet. Putratorul de cuvant al BNR precizeaza ca, dupa ce Ordonanta 97 va trece de Parlament, se va infiinta si un organism independent, care va marca bijuteriile de aur: Oficiul National de Marcare. In prezent, bijuteriile de aur nu pot fi marcate decat de catre Banca Nationala. Noul organism independent ar putea deveni chiar un oficiu de drept privat, finantat si coordonat de bijutieri, sub forma unui instrument de breasla.
La finele lunii martie, rezerva de aur a bancii centrale a ramas la 15 tone insa, in conditiile reducerii preturilor internationale, valoarea sa a scazut la 874,3 milioane de dolari, fata de 895,6 milioane de dolari in februarie si aproape 800 milioane de dolari in ianuarie. Pretul oficial stabilit de BNR pentru un gram de aur a fost, ieri, de 237.167 lei, cu aproape 1.000 lei mai putin decat in ziua precedenta, cand banca centrala cota un gram din metalul galben la 238.241 lei
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane