Acasă Economic-Financiar Bancherii așteaptă o reducere a dobânzii de politică monetară la 7,75%

Bancherii așteaptă o reducere a dobânzii de politică monetară la 7,75%

DISTRIBUIȚI

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a Romåniei va decide, mâine, să reducă dobånda de politică monetară cu 0,25%, la 7,75%, potrivit estimărilor analiștilor, ale căror prognoze variază între menținerea ratei și o relaxare de pånă la un punct procentual.
Cea mai mare scădere a dobånzii de politică monetară este anticipată de economistul-șef al BRD, Florian Libocor. El a afirmat că este posibilă o nouă relaxare, fie pe partea de dobåndă, fie pe rezerve minime obligatorii, sau o decizie combinată. „Astfel, este posibil să vedem o nouă reducere a dobånzii cu 0,5, pånă la 1 punct procentual. Efectul în piață va fi o ușoară diminuare a remunerării depozitelor. Pe partea de RMO este posibilă o scădere de pånă la cinci puncte procentuale a ratelor la pasivele în lei și de 5, pånă la 10 puncte procentuale, la cele în valută“, a declarat Libocor, citat de Mediafax.
El consideră că, dacă CA al BNR va decide coborårea simultană a dobånzii și rezervei minime obligatorii, este posibil să aibă loc, pånă la finele anului, reduceri ale ratelor aferente resurselor atrase și plasate de către bănci de unu pånă la două puncte procentuale, în medie.
Economistul ING Bank Romånia Vlad Muscalu consideră că BNR va decide să scadă dobånda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale și rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în valută cu 5 puncte, la 25%, dar să mențină RMO la lei la 15%. El a explicat că există riscuri semnificative și pentru a se reduce rata dobånzii cu 0,5 puncte procentuale, dar că riscurile prezente în economie, în special tensiunile politice, și situația nefavorabilă de pe piețele externe fac mai probabilă o diminuare de 0,25 puncte.
CA al BNR va avea, måine, ultima ședință dedicată politicii monetare din acest an, în cadrul căreia va analiza și raportul trimestrial asupra inflației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.