Acasă Economic-Financiar Băncile, obligate să răspundă în 30 de zile solicitărilor de creditare

Băncile, obligate să răspundă în 30 de zile solicitărilor de creditare

DISTRIBUIȚI

Guvernul caută o modalitate prin care să poată obliga băncile să răspundă la cererile de creditare într-un interval maxim de 30 de zile, variantele analizate fiind modificarea legislației în vigoare sau adoptarea unei legi distincte, aplicabile tuturor categoriilor de solicitanți de credite.
Executivul intenționează astfel să reducă perioada în care solicitanții primesc un răspuns la cererile de contractare a creditelor.
„Instituirea unei astfel de obligații va fi analizată luând în considerare că procedura de soluționare a cererilor de creditare este diferită pentru persoane fizice și firme, iar analizarea unei cereri poate necesita o perioadă mai lungă sau mai scurtă, în funcție de suma solicitată și de obiectul contractului. Obligația poate fi însă introdusă printr-un termen fix de rezolvare a cererii, dar și o perioadă suplimentară de răspuns dacă durata analizei depășește 30 zile, cu condiția ca solicitantul să fie informat din timp“, au declarat surse ministeriale, citate de Mediafax.
Băncile vor fi astfel obligate să comunice decizia privind acordarea creditului în cel mult 30 zile de la înregistrarea cererii, iar dacă durata de soluționare a cererii necesită mai mult de 30 zile, răspunsul va fi comunicat într-un interval mai lung, termen care va fi stabilit de Guvern, cu condiția ca solicitantul să fie anunțat în scris despre acest lucru în 30 de zile.
Potrivit surselor citate, această obligație poate fi introdusă fie printr-o lege distinctă aplicabilă oricăror categorii de clienți ai băncilor, fie prin modificarea actelor normative în vigoare.
Actele care pot fi modificate prin introducerea unei astfel de reguli sunt Legea 289/2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor persoane fizice, Legea 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobliare și Ordonanța Guvernului 21/1992 privind protecția consumatorilor.
Propunerea va fi discutată cu Banca Națională a României, Ministerul pentru IMM și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.
Premierul Emil Boc a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, că va avea o discuție cu reprezentanții băncilor, cărora le va cere să urgenteze termenul până la care dau un răspuns firmelor în legătură cu creditele pe care acestea le solicită. El a arătat că oamenii de afaceri reclamă întârzierea cu care primesc răspunsurile de la bănci în legătură cu creditele solicitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.