Acasă Economic-Financiar Băsescu: mărirea de salarii se poate face prin deficit

Băsescu: mărirea de salarii se poate face prin deficit

DISTRIBUIȚI

?ê?£eful statului declară că rezerva de 5 miliarde de euro existentă la Ministerul de Finanțe este intangibilă, fiind doar pentru plata la timp a creditelor scadente din 2012, iar mărirea salariilor bugetarilor se poate face prin înțelegerea cu FMI de ridicare a deficitului bugetar de la 1,9% la 2,2%.
"În rezerva Ministerului Finanțelor Publice se află peste 5 miliarde de euro, bani împrumutați de pe piață cu un singur scop: să ne putem plăti la timp creditele scadente care vor urma în următoarele luni. De ce s-a făcut această rezervă? Pentru ca România să nu mai fie vulnerabilă la împrumuturi prompte (…) Deci acest săculeț cu bani este intangibil. Este o rezervă strategică a României, care nu poate fi utilizată decât în interesul tuturor românilor și pentru nimic altceva", a spus președintele Traian Băsescu, în declarația de presă de la Palatul Cotroceni.
De asemenea, el a arătat că mărirea salariilor se poate face de către Guvern la jumătatea anului prin mărirea deficitului bugetar pe 2012 de 1,9% pe cash la 2,2%.
"Banii de salarii sunt în ceea ce am convenit cu FMI. La misiunea din ianuarie-februarie, ca de altfel și la misiunea de la sfârșitul, ultima misiune din 2011, înainte de a se scrie bugetul, deci misiunea din octombrie 2011, dacă nu mă înșel, am stabilit că în anul 2012 intenția Guvernului este să reîntregească salariile. ?ê?£i v-aș ruga să luați declarațiile de presă din acea vreme, când am spus că mergem pe 1,9% deficit pe cash, dar cu posibilitatea să mergem până la 2,2%, chiar 2,3% deficit dacă va fi necesar în cursul anului 2012", a spus președintele.
Băsescu a precizat că, în prezent, în urma evoluțiilor din prima parte a acestui an, rezultă un deficit și mai mic decât cel convenit cu FMI, fiind de 1,84%.
"Este evident că deficitul, așa cum se execută bugetul acum, este mai mic, 1,84%. În baza înțelegerii din ianuarie-februarie, la mijlocul anului Guvernul va putea să crească deficitul prin corectarea bugetului de stat de la 1,9%, în condițiile în care acum în mod real este 1,84%, la 2,14% (…) Deci avem spațiu fiscal pentru a plăti integral diferența de salarii pentru bugetari", a argumentat șeful statului.
?ê?£eful statului: nu trebuie afectate în perioada următoare deficitele la asigurările de sănătate și pensii
 ?ê?£eful statului a declarat, la întâlnirea de ieri  cu delegația FMI, că menținerea la nivelul actual a deficitelor la fondurile de asigurări de sănătate și pensii reprezintă elementul esențial pentru perioada următoare, arătând că nu va trimite scrisoarea Parlamentului dacă acest principiu nu va fi respectat.
"Sunteți aproape de terminarea misiunii, după cum am înțeles. ?ê?£i aș vrea să știu cum e imaginea de ansamblu acum. Așa cum am discutat cu ministrul de Finanțe, elementul cheie legat de plățile pe care trebuie să le faceți în perioada următoare trebuie să rămână la stadiul de a nu afecta deficitele structurale ale fondului de asigurări de sănătate și ale fondului de pensii. Este elementul esențial din punctul meu de vedere. Nu voi trimite scrisoarea Parlamentului dacă acest principiu nu va fi respectat", a afirmat Băsescu la începutul discuției cu delegația FMI, Băncii Mondiale și Comisiei Europene.

Băsescu: Nu am o soluție pentru înapoierea banilor pensionarilor; o vom găsi, cu Guvernul Ponta
 Președintele Traian Băsescu a declarat că înapoierea către pensionari a banilor reținuți pentru contribuția la sănătate, conform deciziei Curții Constituționale, reprezintă o problemă pentru care nu are o soluție, însă va trebui găsită în urma discuțiilor cu Guvernul Ponta.
"Unde apare o altă problemă? Problema apare prin ultimele hotărâri ale Curții Constituționale cu privire la pensii și aici va trebui să găsim o soluție. Eu nu am încă, dar este clar că, dacă vom lua decizia să facem ceva și va trebui să facem, Guvernul va trebui să facă, voi avea discuții și cu ministrul de Finanțe, Florin Georgescu, și cu premierul desemnat, Victor Ponta, cum să găsim o soluție în care, pe de o parte, să rezolvăm obligația politică asumată", a spus președintele.

Dan Marin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.